Кілька тисяч студентів та вчителів влаштували протест у Будапешті 

фото
Четвер, 16 березня 2023, 08:48

Тисячі студентів та інших невдоволених політикою уряду Угорщини вийшли на демонстрацію у столиці Будапешті з вимогою реформ у сфері освіти та зміни політичної культури.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомило агентство АР.

У центрі Будапешта 15 вересня відбулася багатотисячна демонстрація студентів та вчителів, невдоволених умовами праці та забороною страйкувати. Організатори назвали протест "Маршем свободи". 

Його скликали профспілки вчителів та студентські групи, які протягом кількох місяців тиснули на уряд Угорщини, вимагаючи підвищення заробітної плати та покращення умов праці. Ці групи також вимагали скасування законодавства, що обмежує право вчителів на страйк.

Учасники маршу рухалися одним з головних проспектів Будапешта, скандуючи гасла "Немає вчителів - немає майбутнього" та "Страйк - це основне право".

В останні місяці студентські групи та вчителі влаштували серію страйків, маршів та інших актів громадянської непокори після того, як уряд не виконав їхніх вимог, що призвело до кількох звільнень вчителів.

Демонстрація 15 березня співпала з національним святом, що присвячене 175-й річниці невдалої революції 1848 року в Угорщині проти влади Габсбургів. Це одне з найважливіших національних свят Угорщини, яке часто відзначають великими патріотичними демонстраціями, а також протестами в столиці.

Учителі в Угорщині останнім часом протестують систематично. Наприклад, у вересні вони "оплакували" початок навчального року. 

При цьому, угорський уряд фактично заборонив вчителям страйкувати. Відтоді частину з них звільнили, що викликало ще більші протести серед освітян та студентів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.