• USD 39.2
  • EUR 42.4
  • GBP 49.6
Спецпроєкти

Пригожин та порожнеча. На чому помиряться Китай та США, і чому Тайвань зачекає

Фон майбутнього візиту Сі Цзіньпіна до Москви дозволяє подумати про контури можливого компромісу Китаю із Заходом.

Реклама на dsnews.ua

У Китаї завершився трансфер влади Сі Цзіньпіна, від другого терміну до третього: 10 березня Сі втретє було обрано Головою КНР. Це зовсім інша посада, яка не дублює пост генсека КПК. Так, обидві посади може поєднувати одна людина, і Сі їх уже поєднував два терміни поспіль. Але поєднувати їх можна по-різному.

Трансфер Сі Цзіньпіна

Іншими словами, трансфер влади Сі був вирішений за фактом, але не формою, і не був чистою формальністю, оскільки другий і третій терміни китайського лідера — різні епохи. З різними цілями, інструментами та кадровою політикою. З різними Сі Цзіньпінами, якщо говорити про нього, як про функціонера в рамках системи, а не про приватну особу, до якої нікому немає діла. Різницю нескладно зауважити: якщо у спільній заяві Сі Цзіньпіна-2 та Путіна до початку вторгнення в Україну, за підсумками зустрічі в Пекіні перед відкриттям Олімпіади, 04.02.22 р., сторони заявили про підтримку багатополярності, то на XX з'їзді КПК у жовтні 2022, Сі Цзіньпін, вступаючи у процес переходу до епохи Сі-3, заявив, що бачить майбутнє біполярним. Росія до полюсів вже не увійшла, а думка Путіна після 24.02 Сі вже не цікавила.

Разом з тим, трансформація Сі Цзіньпіна з Сі-2 до Сі-3, з жовтня до березня, зовсім не була внутрішньокитайським процесом під апаратним килимом. Навпаки, вона проходила дуже відкрито для тих, кому це за рангом. Її уточнювали під час міжнародних контактів Сі, включаючи контакти з президентом США Байденом та лідерами країн ЄС. А з Путіним Сі зустрічатися вже не став. Після 24.02.22 ранг та рівень компетенції кремлівського диктатора в очах Сі Цзіньпіна різко знизилися.

Трансфер Пригожина

Тим часом у Росії голова ПВК "Вагнер"Євген Пригожин оголосив про намір балотуватися у 2024 році у президенти України. Звичайно, фігури Сі та Пригожина незрівнянні за масштабом, але обидві є частинами пазла, який ми зараз намагаємось скласти.

Отже, Пригожин заявив про претензії на українське президентство, і про намір конкурувати на виборах із Зеленським та Порошенком. Цією заявою він, у своїй звичайній дурній манері, коли все можна звести до невдалого жарту тупого найманця, потролив Кремль, нагадавши йому про нездатність щось змінити в Україні за допомогою грубої сили. У самого Пригожина, якщо згадати його ранні заяви, "є свій план", але "час говорити про нього ще не настав".

Реклама на dsnews.ua

Розвиваючи тему участі в українських виборах, Пригожин пообіцяв, що якщо він їх виграє, "все буде добре, снаряди будуть не потрібні". "Снаряди будуть не потрібні" – очевидний ремейк гасла Зеленського на виборах 2019 року: мовляв, "треба просто перестати стріляти", і так само очевидний тролінг уже українського керівництва.

Звичайно, ПВК "Вагнер" – терористична організація, а сам Пригожин – військовий злочинець, і один із майбутніх звинувачених на Міжнародному трибуналі над Росією. Але тільки якщо доживе, не сховається десь в африканській глибинці або не стане надзвичайно корисним сином суки. Останній варіант цікавіший за лежання в чорному мішку або годування малярійних комарів, і до нього Пригожин, як людина практична, і повинен прагнути.

Навіщо Пригожин розкручує себе в Росії, і, частково, за її межами, на рівні пересічного обивателя, того "дурного народу", який нікуди не подінеться і анітрохи не зміниться за будь-якої влади? Очевидно, у зв'язку з його планами йому потрібна підтримка і симпатії, перш за все, в низах, а не на апаратному рівні. На російському апаратному рівні такий епатаж може лише нажити Пригожину нових ворогів, яких і так надміру. Але для чого Пригожину така популярність?

Одні коментатори кажуть, що Пригожин хоче гарно програти Путіну на президентських виборах 2024 року, на рівні від 17% до 27%, і наростити таким чином свою політичну вагу. Припустимо, що це так, але куди йому потім йти з такою вагою ? Інші вважають, що Пригожин почав готуватися до думських виборів 2026 року. Одне не виключає іншого, але навіщо це йому?

Трирічна багатоходівка для крісла в ГД? Занадто складно, і, знову ж таки, навіщо? Пригожинські амбіції настільки серйозніші, що він не схотів реалізовувати їх у складі ЛДПР. Хоча міг би пробитися і на місце №1 у партії, потіснивши нудного Леоніда Слуцького або поділивши з ним владу. Слуцькому незатишно на першій лінії, отримавши необхідні гарантії, він легко пішов би в другі номери, зайнявшись внутрішньопартійними справами, і дозволивши Пригожину сяяти в променях публічної слави. Такий тандем був би вигідний їм обом, і Пригожин, граючи в парі, поступово затьмарив би Жириновського. У покійного сина юриста все ж таки не було ні ЧВК, ні африканського золота, урану та алмазів – а у Пригожина вони є. І Пригожина до ЛДПР покликали. Можливо, і з фінансових міркувань, бо каса ЛДПР була випотрошена старшим сином Володимира Жириновського, Ігорем Лебедєвим, який прихопив її з собою в Майамі – але фінансові питання, зрештою, могли бути обговорені. Але Пригожин не просто не захотів нічого обговорювати, а ще й хайпанув, відмовивши в грубій формі і підірвавши всі можливі мости на майбутнє. Навіщо? Може, тому, що в пригожинському майбутньому ніякої ЛДПР взагалі немає?

Отримати ж крісло в ДД як незалежний депутат Пригожин може навіть восени, виставивши себе на довибори вакантним сімферопольським округом №19. Дивно, якщо він їх програє. Можливо і виставить, і покладе в кишеню депутатський мандат, просто щоб був разом із можливістю виступати з думської трибуни, але в масштабі гри, яку він веде, це буде прохідним кроком. Починати заради нього масштабний піар немає жодного сенсу. Тоді навіщо?

Підготувати до 2026 року свій партійний проект із нуля? Можливо, але знову ж таки, навіщо, якщо Пригожин міг сісти на готовий і міцний проект ЛДПР, за ті ж три роки перебудувати його під себе, і зайняти в російській політиці нішу, що залишилася від Жириновського, ніким поки не зайняту. Більше того, жодних претендентів, окрім нього, на цю нішу не видно. Втім, навіщо Пригожину ця ніша? Що б він у ній робив?

У російському політичному полі Пригожин, за фактом присутня лише як дуже специфічна постать, на специфічній позиції. У воєнний час відхід з неї навіть у лідери думської фракції №2 був би для нього явним дауншифтингом, а головою фракції №1, ЕР, його не поставлять із багатьох причин, і, до того ж, це безумовно "не його". Наступником Путіна Пригожин також не буде, не той масштаб.

А якщо мова про повоєнний світ? Тут все залежить від того, яким цей світ буде, і чи буде в ньому ДД РФ, а в ньому — фракція №2.

Як би там не було, сьогодні фігура Пригожина випадає з існуючої системи, а він не бажає прогинатися під цю систему, демонструючи свою амбітність та зухвалість. Тобто розраховує прогнути систему під себе.

Трансфер Китаю

Відвернемось ненадовго від російських інтриг, і повернемось до Пекіна, де завершилося формування нової влади епохи Сі-3. Ключові посади в уряді отримали чиновники, діяльність яких раніше була пов'язана зі зростанням військової могутності Китаю, і з досвідом роботи з Росією, і в регіонах по сусідству з нею. В армії на перший план вийшли представники сухопутних військ, потіснивши авіацію та десантників. Новий прем'єр Лі Цян, який змінив з 11 березня Лі Кецяна, на прес-конференції з нагоди вступу на посаду, заявив, що КНР просуватиме співпрацю через Тайванську протоку на основі принципу одного Китаю та Консенсусу 1992 року, наголосив на необхідності міцних торгових зв'язків із США, поставив під сумнів ідею економічного і, за умовчанням, технологічного бар'єру між двома країнами, і зазначив, що економіки США та Китаю тісно переплетені.

Висловлювання Лі дещо контрастують за тоном із критикою Сі Цзіньпіна на адресу США та інших країн, які "намагаються стримувати Китай", що звучала на другому терміні Сі, хоча й не вступають з ними у смислове протиріччя.

Що ж до Сі Цзіньпіна, то його, в рамках остаточно сформованої концепції третього терміну, ми поки що толком і не чули. Але незабаром почуємо, причому, з Москви: він планує відвідати Росію для зустрічі з Путіним вже наступного тижня. За неофіційними, але надійними даними, Сі привезе пакет спільних проектів та інвестицій на суму до трильйона юанів (близько $150 млрд. але в юанях ) на строк до 10 років. Це означає якісний перегляд відносин із РФ, оскільки зараз сума інвестицій із КНР до Росії дуже мала.

Чи багато це чи мало – термін у 10 років? Для порівняння: ірано-китайська програма співпраці, підписана в березні 2021 року, та оновлена в лютому поточного року, розрахована на 25 років. Але Росія після початку "СВО" набула нездорового вигляду, і планувати співпрацю з нею більше, ніж на 10 років, у Пекіні вважали недоцільною. А що буде згодом?

Трансфер Росії

Майбутнього Росії у далекій перспективі не бачать не лише у Пекіні. До думки про неминучість і благотворність її розпаду, хоч і пов'язаного з ризиками, поступово приходять і на Заході. Ця думка поки що не стала стратегією, але впритул підійшла до цієї межі. З останніх думок такого роду можна згадати висловлювання французького генерала Мішеля Яковлеффа, екс-заступника командувача силами НАТО в Європі, про те, що НАТО вже зараз потрібно готуватися до розпаду РФ.

На думку Яковлеффа, розпад/поділ РФ неминучий, і буде більш кривавим, ніж розпад СРСР, оскільки в поділ територій та активів, за фактом, втрутиться три армії: ЗС РФ, МВС та ФСБ, а також дрібні гравці, в особі кадировців, вагнерівців, інших ПВК та приватних армій олігархів. Яковлефф порівняв ситуацію з Ліваном 1973, з поправкою на масштаб і наявність ЯО.

Зважаючи на все, з Пекіна, Вашингтона та Брюсселя (а також з Анкари, але Туреччина менший за масштабами, хоч і дуже динамічний гравець) перспективи РФ бачать приблизно однаково. Таке загальне бачення може стати відправною точкою для досягнення домовленостей про довгострокову співпрацю, побудовану навколо Росії. Більше того, схоже, що загалом сторони вже домовилися. Звичайно, без участі Москви, до якої прийняті рішення доводитимуть при необхідності. Втім, не обов'язково, що й до Москви, оскільки на території РФ дуже скоро можуть виникнути й інші центри ухвалення (але не вироблення!) рішень.

Контури компромісу видно приблизно такі:

  • Тема Тайваню заморожується;
  • Китай широко інвестує в Росію, не порушуючи санкції та застерігаючи гарантії безпеки для інвестицій. Після обвалення Росії бере під контроль зону своїх інвестиційних інтересів, при повному розумінні Заходу. Тут доречно згадати карту в кабінеті Буданова та орієнтуватися нею.

Ось, до речі, про картографію: Міністерство природних ресурсів КНР запропонувало вказувати на географічних картах історичні кордони Китаю, і в дужках — автентичні китайські назви. Зокрема Владивосток-Хайшеньвай; Уссурійськ-Шуанченцзи; Хабаровськ-Болі; Благовіщенськ-Хайланпао; Сахалін — Куедао; Нерчинськ — Нібучу; Миколаївськ-на-Амурі — Мяоцзе, і т.д.

  • Захід РФ йде під зовнішнє управління Заходу за участю України (знову дивимося карту). У центральній частині колишньої РФ починається державне будівництво на основі національного відродження малих народів, під дахом гнучкого західнокитайського компромісу. Саме тут, за певної спритності, зможе реалізувати свої амбіції і Євген Пригожин.

Кухар Путіна та сибірські пельмені

Повернемося до обговорення глави "Вагнера". Ми вже з'ясували, що:

  • Його політичні маневри, ймовірно, націлені на місце у післявоєнному світі. Зараз Пригожин зайняв середньо-сильну позицію, і не має наміру посилювати її, поступаючись свободою маневру між групами великих гравців у рамках системи, що існує в Росії. З цього випливає, що Пригожин прогнозує її розпад, і мінімізує зв'язки з нею, щоб не потягти з собою хвіст з минулої епохи, який у нові часи стане йому лише на заваді. Звідси і наголошено антисистемна позиція;
  • На свій нинішній статус терориста Пригожину загалом начхати.

Тепер прикидаємо варіанти та межі зміни політичної системи в Росії, що зберігає цілісність… і не знаходимо там місця для Пригожина, за будь-якого перебігу подій. І, тоді, паззл нарешті складається: Пригожин робить ставку на розпад Росії і тривалий хаос, що відкриє можливості відпущення колишніх гріхів тим, хто зуміє створити з цього хаосу якусь подобу порядку. Хоча б на частині колишньої російської території.

Іншими словами, Пригожин справді хоче бути президентом, і не менше. Але, зрозуміло, не України і не Росії, а країни, якої поки що немає, але яка, на його думку, може виникнути вже завтра. Проблема в тому, щоб її існування зрештою визнали як прийнятний компроміс і Захід, і Китай, і Туреччина та інші уламки Росії. Це має гарантувати трансфер Пригожина з терориста до сучого сина, корисного для великих гравців.

Дивимося географію центрів з вербування найманців та клубів юних "вагнерят", які ПВК "Вагнер" відкриває начебто "по всій Росії" — і бачимо, в основному, Сибір. Порівнюємо з картою Буданова — і знаходимо лише одну невідповідність: великий інтерес Пригожина до Петербурга. Але дуже локальний, без претензій на Ленінградську область, так, вона й зараз Ленінградська. Швидше за все, у Петербурзі Пригожин планує зіграти у близько-середній перспективі, якраз до 2026 року, а Сибір – це його середньодалекостроковий проект. Журавльова читали ? Ні? Даремно. А Пригожин, схоже, читав.

Чи самотній Пригожин у своїх планах? Ні, перспектива розпаду Росії є надто очевидною, і підготовка приватних армій, які потім, за задумом їхніх власників, відвоюють їм нові держави, йде повним ходом. Ось і Рамзан Кадиров у своєму Telegram-каналі повідомив про намір створити приватну військову компанію після завершення роботи на держслужбі. Усі думають, що Рамзан ось-ось помре, а він планує на нове життя. Втім, список приватних армій, що зараз формуються, щоб завтра почати ділити Росію – це окрема історія. Але Пригожин у цьому списку лідирує. Поки що, принаймні.

Звісно, більшу частину таких армій/банд у результаті визнають зайвими і зачистять загальними зусиллями військ КНР та західної коаліції. Кістяк останніх на землі становитимуть об'єднані польсько-українські сили. З Україною зрозуміло, а Польща зараз будує найбільшу, у 300 тисяч чоловік, сухопутну армію в Європі, розгортає виробництво новітніх танків за південнокорейською ліцензією та робить ще багато цікавого у цьому напрямі. Ну а США традиційно нададуть свої ВПС.

Про жодну війну з Росією при цьому не буде й мови. Росія, яка вкотре прогнила, обрушиться сама, під власною вагою. Йтиметься лише про демонтаж небезпечних руїн та їх нову забудову. І про компроміс між забудовниками, оскільки за такого розміру майданчика простіше та вигідніше домовитися, ніж воювати.

До речі, після візиту до РФ Сі Цзіньпін планує провести онлайн-зустріч з Володимиром Зеленським, – про це повідомив The Wall Street Journal. Це буде їхня перша розмова після початку СВО.

Такою, наскільки можна судити, є актуальний порядок денний на найближчі роки. На тлі її невідкладності Тайвань та його проблеми нікуди не вплинуть і зможуть почекати кілька років і навіть десятиліть. Не виключено, що в рамках нової політичної географії вони вирішаться самі собою, взагалі без конфліктів, і на загальне задоволення нових гравців.

    Реклама на dsnews.ua