Українським біженцям потрібно декларувати доходи

Ніна Южаніна

Необхідно нагадати, що, незважаючи на війну, декларувати доходи українським біженцям потрібно. Декларацію про майновий стан за 2022 рік необхідно подати до 1 травня 2023 року.

Так, українці, які скористалися правом на тимчасовий захист в інших країнах світу, допомогу, отриману від іноземних держав та їх державних фондів, а також від іноземних компаній, організацій, які відповідно до законодавства відповідної іноземної юрисдикції здійснюють благодійну діяльність, повинні задекларувати таку допомогу як іноземні доходи, при цьому податок на доходи фізичних осіб та військовий збір із таких сум не визначають та не сплачують (Закон України №2520-IX від 15.08.2022). Тобто в декларації лише вказується отримання таких коштів.

Якщо українці працювали за кордоном або отримували інші доходи, крім вищезазначеної допомоги, такий дохід є іноземним, і українці зобов’язані подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи та сплатити податок на доходи за ставкою 18% (пп. 167.1 ст. 167 Податкового кодексу) та військовий збір за ставкою 1,5% (пп. 1.3 п. 16 1 підрозділу 10 розділу XX Кодексу).

Разом з цим відповідно до угод про уникнення подвійного оподаткування платник податку може зменшити суму річного податкового зобов’язання на суму податків, сплачених за кордоном. При цьому військовий збір за ставкою 1,5% сплачується.

На інших, у тому числі технічних, моментах іще буду наголошувати.

* * *

Перевірила на сайті податкової служби інформацію щодо декларування біженцями доходів та іноземної допомоги.

Так, є рубрика «Деклараційна кампанія – 2023». І це все з хорошого, що можу сказати, бо оприлюднені матеріали розраховані, швидше, на фахівців з оподаткування, а не на простих людей.

Десь у глибині цих текстів знайшла два абзаци про біженців та необхідність декларування допомоги, отриманої від іноземних держав. Немає конкретики, зрозумілих прикладів, номерів телефонів для консультацій і т. п.

ДПС чомусь зарахувала собі в «Е-сервіси» «декларування громадян» інструкцію щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи, не надавши навіть посилання на такий е-сервіс.

Тому оцінюю роботу ДПС з інформування українців щодо декларування НЕГАТИВНО!

Зрозуміло, що сайт Міністерства зовнішніх справ України – найбільш надійний та доступний для українських біженців засіб отримати важливу для себе офіційну інформацію. Але на ньому взагалі відсутня будь-яка інформація щодо сплати податків нашими співвітчизниками як у країні перебування, так і в Україні щодо іноземних доходів та благодійної іноземної допомоги.

Чому Мінфін та ДПС такі байдужі до своїх платників податків? Адже саме вони мали б ініціювати направлення до МЗС відповідних інформаційних матеріалів.

Чому наші громадяни мають отримувати важливу податкову інформацію з Тік Току чи інших соцмереж від експертів різного калібру?

Де ж ті ЗАХОДИ з ПОДАТКОВОЇ КУЛЬТУРИ, про які ми чуємо, але так і не побачили?

Саме за відсутності державної податкової політики у формуванні податкової культури суспільства наші громадяни, опинившись в інших країнах, з подивом дізнаються , що податки там сплачують всі, і несплата податків дійсно карається законом рано чи пізно.

І приклад тому – Польша , яка буде повертати $500 тисяч необґрунтовано виплачених коштів, які отримали українські біженці. На жаль, є такі українські біженці, які отримували в Польщі допомогу, не перебуваючи у Польщі, або приїжджали до Польщі виключно для оформлення допомоги. Неприємний осад залишився від такої інформації.

Чому влада не турбується про іміджеві втрати України та її громадян за кордоном, які викликані необізнаністю в законодавстві інших держав через відсутність доступної інформації?!

* * *

Тепер про основні технічні моменти декларування українцями-біженцями доходів за 2022 рік.

Декларація подається до 1 травня 2023 року за встановленою формою разом з додатками, при цьому додатки заповнюються та подаються виключно за наявності доходів (витрат), розрахунок яких міститься у цих додатках.

До 1 серпня включно треба сплатити податкові зобов’язання.

Громадяни, які отримували іноземні доходи та знаходяться за кордоном, можуть надіслати декларацію:

  • поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання декларації;
  • в електронній формі через особистий електронний кабінет на сайті податкової, але для цього необхідно мати електронний ключ.

На жаль, на відміну від ФОП, подання декларації для громадян у ДІЇ не реалізовано, хоча для наших біженців ця опція точно була б затребуваною.

Хочу звернути увагу тих українців, які отримали іноземний дохід та сплатили податки за межами України, що для зарахування сплачених податків необхідно отримати довідку про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об’єкт оподаткування, легалізовану у відповідній закордонній дипломатичній установі України країни, де отримувався такий дохід (прибуток).

У разі відсутності у платника податку підтверджувальних документів щодо суми отриманого ним доходу з іноземних джерел і суми сплаченого ним податку в іноземній юрисдикції такий платник зобов’язаний подати до контролюючого органу за своєю податковою адресою заяву про перенесення строку подання декларації до 31 грудня року, наступного за звітним.

Несвоєчасне подання декларації тягне за собою накладення штрафу в розмірі 340 гривень. Крім того, застосовується адміністративна відповідальність у вигляді попередження або накладення штрафу в розмірі від 3 до 8 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Хочу нагадати, що декларування доходів та сплата податків – це конституційний обов’язок кожного українця (ст. 67 Конституції України).

 

Колаж: Слово і Діло

Автор