Гетманцев побачив, що зростання цін в Україні сповільнилося до мінімуму з початку війни

Поділитися
Цитує Держстат на Нацбанк.

Голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев поділився даними Держстату, з яких випливає, що ціни в Україні зростають найменшими темпами з початку повномасштабної війни. Відповідні дані Гетманцев оприлюднив у своєму блозі на "Обозрєватєлє".

Так, за інформацією Державної служби статистики, у лютому споживчі ціни зросли на 0,7% (до січня 2023). Це найменший показник місячної інфляції з початку війни (аналогічний рівень був зафіксований у листопаді – грудні минулого року).

Продовольчі товари за місяць подорожчали на 1,5%, з них найбільше (і це пов’язано із сезонними факторами):

  • овочі (13,9%),
  • фрукти (1,4%)

Мінімальний приріст цін за місяць зафіксовано на хліб і хлібопродукти (+0,1%), цукор (+0,1%), м’ясо (+0,2%). На вершкове масло – ціни не змінились

Водночас розширення пропозиції харчових товарів і слабкий споживчий попит стримували ціни на більшість продуктів продовольчої групи. Ціни навіть знизилися:

  • на соняшникову олію - на 0,4%,
  • на яйця – на 1,9%.

Серед непродовольчих товарів продовжили дешевшати 4-й місяць поспіль одяг і взуття – у лютому відповідно на 3,2% і 3,1%.

Щодо послуг, у лютому:

  • На 1,7% знизились ціни на транспорт, в тому числі за рахунок здешевлення паливно-мастильних матеріалів на 5,3%, залізничних пасажирських перевезень – на 1,5%.
  • Водночас продовжилось повзуче зростання цін на інші споживчі послуги – найбільше за статтями ресторани і готелі, відпочинок і культура (на 1%).

"Стримували інфляцію незмінні тарифи на основні ЖК-послуги (газ, тепло, е/е)", - прокоментував Гетманцев.

Водночас, згідно з даними Держстату, послуги на водопостачання і водовідведення у лютому подорожчали відповідно на 1,6% і 1,2%.

Загалом споживча інфляція з початку року становила 1,5% (до грудня 2022), у річному вимірі сповільнилась до 24,9% (проти 26% у січні).

"Сповільнення інфляції до рівня меншого за 26%, що спостерігався останні 4 місяці, свідчить про проходження пікових показників і початку поступового зниження інфляційного тиску", - підсумував Гетманцев.

Він також поділився прогнозом НБУ, згідно з якими у найближчі місяці річна інфляція продовжить знижуватись, опустившись до рівня менше ніж 20% вже у 2-му кварталі, і сягне 18,7% за підсумками року.

Цьому сприятиме:

- збереження фіксованого курсу (і укріплення гривні на готівковому ринку з початку року), в т.ч. за рахунок продовження надходження значних обсягів міжнародної допомоги,

- беземісійне фінансування дефіциту бюджету,

- підтримання відносно жорстких монетарних умов (норми обов’язкового резервування, ставка – 25%),

- зафіксовані ЖК-тарифи для населення (принаймні до кінця поточного опалювального сезону),

- краща, ніж очікувалась, ситуація в енергетиці,

- поступове розширення пропозиції товарів і послуг на фоні все ще слабкого споживчого попиту,

- поступове сповільнення глобальної інфляції.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі