Незабаром платники податків почнуть тікати з країни

Ніна Южаніна

Після того, як представники компаній-членів Європейської Бізнес Асоціації оприлюднили заяву, в якій зазначили, що проблему блокування податкових накладних не вирішено, а навпаки – вона періодично набуває більш гострого характеру, голова профільного комітету Гетманцев (він же «куратор ДПС») зробив алаверди.

Виявляється, проблеми немає: «Зараз криза вирішена. Ми працюємо, щоб доопрацювати систему і щоб довести відсоток блокування до 0,2%» (у лютому 2023 р. нібито заблоковано всього 0,7% накладних).

Я неодноразово писала про те, що не можна кількість заблокованих ПН/РК рахувати лінійно у відсотках – потрібно говорити і про суми заблокованих ПН/РК, і про кількість бізнесів, які відчули цю проблему на собі. А це практично всі – від малого до великого, про що свідчить крик душі, який ми постійно чуємо від суб’єктів господарювання.

Ми, але не влада, яка вбачає в блокуванні джерело латання бюджетних дірок, яка продовжує сприймати бізнес як такий, що прагне обдурити державу, ухилитися від сплати податків.

І на цьому наголошують із усіх трибун: «Коли алгоритми змінюються, уклоністи їх прораховують і підлаштовують дані таким чином, щоб не підпадати під ознаки ризиковості. Щоб не допустити цього, Мінфін час від часу має змінювати алгоритми».

Ключове слово – УКЛОНІСТИ.

І бізнесу від перманентної зміни алгоритмів СМКОР (яку ще називають «покращенням» чи «вдосконаленням») легше не стає. Аж ніяк.

Ще в 2020 році я зверталася до молодої влади з пропозицією скасувати блокування ПН/РК як репресивний механізм та додатковий тиск на бізнес.

Зараз ситуація патова, і, якщо не припинити блокування податкових накладних хоча б на період війни, незабаром платники податків почнуть тікати з країни.

Частина з них уже працює за кордоном і за цивілізованих правил податкових відносин в інших країнах нормально там почуваються.

Такими методами задекларовану мету щодо повернення українців в Україну точно не буде досягнуто, не кажучи вже про відновлення економіки.

Автор