F-16 незабаром в небі України

Винищувач ​F-1​6 для України завжди був найбільш прагматичним варіантом і багато чого дійсно вказує на те, що саме цей літак посилить ЗСУ

З огляду на все, з типом винищувача для України вирішено і це буде американський F-16. Зокрема на сторінці у Facebook Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олексія Данілова викладено відповідне відео, на якому продемонстровано саме цей багатофункціональний літак, перелічені його головні характеристики та можливості.

А саме відео завершується словами “винищувач F-16 незабаром в небі України”.

Також зазначимо, що вже фігурувала інформація, що наступна, вже дев’ята зустріч у форматі “Рамшатайн” буде присвячена саме авіаційній тематиці. Вона має пройти вже 14 лютого і цілком можливо, що саме на ній буде прийнято відповідне рішення.

Але враховуючи те, що західні літаки знаходяться на “порядку денному” вже дуже багато часу, зараз доволі складно сприймати такий сценарій без здорового скептицизму. Вже більше пів року інформація про те, що F-16 чи той, чи інший західний винищувач посилить Повітряні Сили України регулярно циркулює.

 

 

Більше того, вже пройдений етап запеклих суперечок у суспільстві під час яких “обирався” кращий літак для ЗСУ. У цих “інетернет-баталіях” зійшлись прихильники шведських Gripen, три окремих “табори” американських F-16, F-15, F/A-18 та значно менші “когорти” з Rafale чи Eurofigter. Але основною точкою згоди було саме те, що західні машини необхідні Україні та будь-яка з них має всі шанси змінити ситуацію у небі.

Image 0

Водночас, якщо подивитися на ситуацію більш прагматично, то наразі маємо цілий ряд елементів, які дозволяють значно впевненіше дивитись на питання постачання до України літаків, ніж навіть декілька місяців тому. По-перше, союзники почали передавати ЗСУ важку бронетехніку, а ще декілька місяців тому цілком офіційно ця тема була взагалі під табу.

По-друге, мова йде про початок дійсно комплексного й кількісного підходу союзників до передачі озброєння. Зокрема військова техніка почала до України надходити вже батальйонними та бригадними комплектами. Зокрема танків набирають на повноцінну танкову бригаду, а з західних БМП та БТРів, разом з артилерією, вже можливо формувати механізовані бригади повного складу.

Але винищувачі все ж таки, передати складніше за умовні танки, бо це потребує ще більшого комплексу підготовчих заходів. І мова йде не тільки про навчання пілотів та техніків, навіть не про підготовку наземної інфраструктури. А про те, що як тільки західні винищувачі опиняться на українському літовищі цей об’єкт стане мішенню №1 для РФ, яка має далекобійні засоби ураження. Більше того, має можливість завдати удар й балістичними ракетами, перехоплення яких наявними зараз у ЗСУ засобами – неможливо.

Image 1

Тобто цілком реалістичною може бути ситуація, коли літаки, передача яких коштувала величезних зусиль, будуть знищенні ще на землі. Для РФ це буде найбільший успіх, а для України та союзників відвертою “зрадою”. Тому цілком прагматично, що перед передачею літаків необхідно забезпечити їх захист. І відповідь на питання, як це зробити очевидне – ЗРК Patriot, який навіть у достатньо незначній кількості цілком може вистачити для захисту однієї чи декількох авіабаз. Тому, можливо зробити обережне припущення, що розгортання західних машин є нерозривно пов’язаним зі створенням захисту від балістичних ракет.

Також цілком зрозумілий вибір саме літака F-16. Справа в тому, що передати цей літак дійсно можливо у коаліції країн. Звісно окрім самих США, мова йде про цілу низку потенційних донорів, якщо брати лише членів НАТО та потенційних донорів, які вже постачають до України важке озброєння, то мова йде про Бельгію, Данію, Нідерланди, Португалію та Польщу, за дужками можливо залишити Грецію та Туреччину. До переліку можливо додати Норвегію, яка вже списала F-16, але ці машини призначались для Румунії. Тобто дійсно існує можливість передати F-16 колективно, при цьому без загрози ризику зустрітись з блокуванням реекспорту.

Image 2

У випадку ж інших літаків, коаліція донорів була б значно меншою. Зокрема Gripen мають обмежену кількість операторів та взагалі випущених машин значно менше ніж всіх інших варіантів. Передати Rafale, F-15 чи F/A-18 – означало, у випадку колективного рішення, коаліцію з максимум декількох партнерів. А у випадку Eurofigter взагалі дозвіл на реекспорт від Німеччини. Тобто F-16 для України був та залишається найбільш прагматичним варіантом.

і

цікаве