УкраїнськаУКР
EnglishENG
PolskiPOL
русскийРУС

Пригожину видали "чорну мітку": чим обернеться рішення США щодо "оркестру" і як це позначиться на ході війни

5 хвилин
146,9 т.
вагнерівці в Україні

У засновника ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина розпочалися чорні дні. США оголосили його "дітище" транснаціональною злочинною організацією, чим фактично видали "чорну мітку" та "ліцензію на відстріл" терористів з оркестру в будь-якій точці світу – ліквідація загрожує і безпосередньо ватажку. У хід також пішли санкції – причому не тільки проти Пригожина, який має політичні амбіції, а й осіб, а також компаній, пов'язаних із діяльністю ПВК.

Докладніше про це читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

І гримнув грім

Тиск на "вагнерівців" та їхнього ватажка Євгена Пригожина, який уже має і серйозні політичні амбіції, останнім часом зростає. Здебільшого – через участь "музикантів" у війні проти України. Незаконне формування, яке донедавна в Росії ніхто не визнавав, а Євген Пригожин судився із журналістами через найменшу прив'язку до створення цієї банди, сьогодні в РФ позиціонують чи не як найефективніший "бойовий підрозділ".

Нещодавно США розсекретили дані американської розвідки, з яких стало відомо, що Євген Пригожин у листопаді 2022 року придбав у Північній Кореї протипіхотні ракети.

Євген Пригожин

Координатор зі стратегічних комунікацій у Раді національної безпеки при адміністрації Білого дому Джон Кірбі заявив, що це не здатне суттєво вплинути на перебіг війни в Україні, проте США стурбовані тим, що Росія дедалі частіше знаходить підтримку серед країн-ізгоїв. Раніше Кремль, за даними розвідки, вже купував у Пхеньяна артилерійські снаряди.

Турбує і те, що вагнерівський "спрут" розповзається по різних країнах. Наприклад, у Сербії, яка прагне стати членом Євросоюзу, повним ходом йде вербування найманців для війни проти України.

"Особистий кухар Путіна" Євген Пригожин під санкціями США ще з 2016 року, а в Європі – з 2020-го. Втім він примудряється керувати транснаціональною гірничодобувною компанією, яка, за даними уряду США, займається видобутком золота, алмазів, нафти та пиломатеріалів у Сирії, Судані та Центральноафриканській Республіці. Обходити попередні санкції йому вдавалося завдяки створеній за його участі низці підставних компаній.

Тепер відбувся новий поворот. Заява Білого дому про визнання ПВК транснаціональною злочинною організацією та публікація пресрелізу міністерства фінансів США 26 січня стала ще одним цвяхом у кришку труни збройного формування, яке виконує завдання Кремля у гарячих точках світу. Зокрема, у тих випадках, коли відкрито залучити військових Путін просто не міг.

санкції США Вагнер Пригожин

"Оскільки санкції та експортний контроль щодо Росії з боку міжнародної коаліції продовжують діяти, Кремль відчайдушно шукає зброю та підтримку – зокрема, через жорстоку групу "Вагнер" – для продовження своєї несправедливої війни проти України. Сьогоднішні розширені санкції щодо ПВК "Вагнер", а також нові санкції щодо їхніх партнерів та інших компаній, що підтримують російський військовий комплекс, ще більше перешкоджатимуть здатності Путіна озброювати й оснащувати свою військову машину", – сказала міністерка фінансів Джанет Єллен.

У відомстві також заявили, що ПВК причетна до численних злочинів, зокрема до масових страт, згвалтувань, викрадень дітей та фізичних знущань у Центральноафриканській Республіці (ЦАР) та Малі.

"Ліцензія на відстріл"

На думку міжнародного розвідувального співтовариства InformNapalm, зараз Штати фактично видали "ліцензію на відстріл" найманців, що зарвалися.

"Якщо ви пам'ятаєте розгром підрозділів "Вагнера" у Сирії, то це була тоді тільки демонстрація та квіточки, від сьогодні полювання на вагнерівців набуває більш серйозних форм. І полювати та вибивати будуть передусім еліту, тих, кого Пригожин беріг як особисту армію, а не кидав у бій як зек-фарш. Тих, хто залишався в тіні", – говорять у спільноті.

вагнер у Сирії

І це рішення, на думку волонтерів, безумовно, дозрівало в США досить довго, не останні пів року-рік, а щонайменше з 2016 і до сьогодні. Тобто роки до цього тривали дискусії та збір інформації.

Чималу роль у цьому відіграли українська розвідка, спецслужби та волонтери – вони формували списки компаній та офшорів, афілійованих із Пригожиним.

Тобто це був досить кропіткий процес, який спочатку публічно проявлявся в епізодах оголошення санкцій і згодом дозрів до оголошення ПВК "Вагнер" транснаціональною злочинною організацією.

Ставка на смерть

Певна "результативність" ПВК, порівняно з підрозділами збройних сил країни-агресора, пояснюється тим, що Пригожин не зважає на втрати, а тих найманців, хто відмовився виконувати наказ, просто страчують.

Влітку 2022 року в російських колоніях почалося масове вербування ув'язнених, яким пообіцяли стабільну щомісячну зарплату за участь у бойових діях та помилування через пів року "служби". Для засуджених за тяжкі злочини це стало, по суті, єдиним шансом швидко вийти на свободу – якщо, звичайно, вдасться вижити в м'ясорубці війни.

"Але з цим у них виникла проблема. Пригожин зробив ставку на смерть: тобто зеків у прямому сенсі женуть на забій – на штурм наших позицій. Загинуть ці – не страшно, привезуть нову партію", – каже співрозмовник OBOZREVATEL в українській розвідці.

Така тактика призвела до величезних втрат серед зеків-"вагнерівців", але переважну більшість росіян це не хвилює: шкодувати вбивцю чи педофіла якось не комільфо. Зовсім інша справа – загиблі на війні мобілізовані "хлопчики".

Пригожину видали "чорну мітку": чим обернеться рішення США щодо "оркестру" і як це позначиться на ході війни

За даними американців, зараз на території України в лавах "вагнерівців" воюють близько 50 тис. засуджених злочинців, щоправда, з кожним днем їхня кількість зменшується. Ось тільки ціна цього дуже висока: під час знищення російської орди наші воїни віддають і свої життя.

На думку співрозмовників OBOZREVATEL у силах оборони України, найближчим часом очікувати, що новий "статус" пригожинської банди якимось чином вплине на перебіг бойових дій, не доводиться. Наші воїни успішно знищують найманців і продовжуватимуть це робити далі. Однак і введені США санкції, і визнання злочинною організацією дуже важливі, але це зіграє роль у більш довгостроковій перспективі.