Ухвалений закон про КСУ не відповідає ключовим рекомендаціям Венеційської комісії – ЦПК

Поділитися
Ухвалений закон про КСУ не відповідає ключовим рекомендаціям Венеційської комісії – ЦПК © 24 канал
Венеційка не зможе делегувати експертів у комісію з відбору суддів.

Венеційська комісія озвучила 19 грудня рекомендації щодо реформи КСУ, оскільки прийнятий закон не дозволяє ані комісії, ні іншим міжнародним організаціям делегувати своїх експертів до комісії з відбору суддів КСУ. 

Як нагадали в Центрі протидії корупції, реформа КСУ є однією з важливих умов для перемовин щодо прийняття України в ЄС.

Зокрема, як нагадують в ЦПК, дорадча група експертів, яка відбиратиме кандидатів до КСУ, має включати 7-го члена, номінованого міжнародними партнерами. Рішення дорадчої групи щодо доброчесності та професійності кандидатів повинні мати обов’язковий характер для суб’єктів призначення суддів КСУ. 

Однак в офісі президента рекомендації Венеційської комісії проігнорували.  Як наголошують в ЦПК, без делегованих міжнародниками експертів офіс президента зможе впливати на відбір суддів. 

"ОП хоче взяти під контроль КСУ, бо там у них критичне питання. Саме КСУ допоможе або стане на заваді проведенню після війни парламентських і президентських виборів водночас, чого найбільше прагнуть в офісі. Заради збереження своєї влади частина Банкової поставила під удар не просто реформу КСУ, але нашу Євроінтеграцію", - наголошують в Центрі протидії корупції. 

Як повідомлялося, Офіс президента отримав рекомендації щодо судової реформи від послів G7 та ЄС. Рекомендації міжнародних партнерів стосуються продовження реформи з урахуванням розблокування роботи Вищої ради правосуддя та перезавантаження Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Єврокомісія планує дати оцінку прогресові України у виконанні її рекомендацій уже навесні 2023 року. Докладніше читайте в статті Володимира Гришка "Євроінтеграція та судова реформа в Україні. Все зробили чи не зовсім?"

 

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі