Як кіносоратник Єрмака увійшов в бізнес будівельного магната Столара — журналістсьске розслідування

Відео
Поділитися
Як кіносоратник Єрмака увійшов в бізнес будівельного магната Столара — журналістсьске розслідування © Опозиційна платформа - За життя
Чому Вадим Столар повернувся в Україну та до чого тут його бізнес та керівник ОП Андрій Єрмак.

Журналісти bigus.info розібрали на молекули будівельний бізнес одіозного народного депутата Вадима Столара, аби знайти відповідь на питання, яке відношення до нього має голова президентського офісу Андрій Єрмак. Про це йдеться у черговому розслідуванні bigus.info.

В ньому знайшли сліди росіян, Віктора Медведчука а ще — друга та кіносоратника керівника Офісу президента Андрія Єрмака Артема Колюбаєва.

Колюбаєв колись був керівником одного з підприємств, що займалось виготовленням кузовів і автопричепів. Потім створив власну кінокомпанію «Мейнстрім Пікчерз» і його першою великою продюсерською роботою став фільм «Правила бою» 2017 року. Співпродюсером цієї ж стрічки став і Андрій Єрмак. За рік Єрмак і Колюбаєв створюють спільну телекомпанію «Ама віжн», яка чи не зі старту вибиває собі 25 млн гривень держпідтримки на фільм «Щедрик».

Потім президентські вибори, які виграв Володимир Зеленський, а Андрій Єрмак зі світу кіно перемістився у світ президентського офісу.

Справи Колюбаєва пішли вгору: як кіношні, так і непрофільні. Компанії, в яких він був, або залишався засновником, отримують з держбюджету понад 60 млн грн підтримки на фільми, які вже зняті, або ще знімаються. А навесні 2021 Колюбаєв очолив Раду з держпідтримки кінематографії, яка і займається розподілом коштів на українське кіно.

Некіношні справи Колюбаєва також буквально злетіли: до осені 2019 він був співвласником усього лише кількох здебільшого кіношних компаній. Але згодом він буквально обріс фірмами з мільйонними статутними капіталами, значна їх кількість мала відношення до будівельного проєкту, який напряму пов’язаний із будівельним бізнесом соратника Віктора Медвечука Вадима Столара.

Будівництво і будівельні схеми — давній і найвідоміший профіль Вадима Столара, якого рокам називали «тіньовим господарем Києва».

Аж ось відносно нова і невідома досі будівельна компанія ENSO увірвалась на ринок і стартувала одразу з трьома великим забудовами: ЖК Фьорд, ЖК Поетика та ЖК Diadans.

За документами компанія — дітище Андрія Руденка та Раміля Мехтієва. Замовниками вищезгаданих ЖК є три великі компанії: «Честнат Хол», «Таун ленд компані» та «Флай Депелопмент». В усіх них можна легко розгледіти Вдима Столара і його партнера — президента Київміськбуду Ігоря Кушніра. Фінансували їх низка фондів, з якими, зокрема, і укладали угоди покупці. За документами Столара там немає, але він є в усьому, що ці фонди оточує.

Офіс президента Зеленського чи не зі старту оголосив війну меру Києва Віталія Кличку а відтак — і Вадиму Столару. Після відставки з посади голови ОП Андрія Богдана і приходу Андрія Єрмака, ставку було зроблено на Дениса Комарницького, екссоратника мера Леоніда Черновецького і багаторічного партнера Столара, з яким, втім, вони доволі гучно розійшлися.

Журналісти припускають, що Комарницькому вдалося перетягнути ковдру «смотрящего» не в останню чергу завдяки близькості до нардепа Слуги Народу Миколи Тищенка. 

Після того, як СН програла столичні вибори, справи Столара вирівнялись і з цього періоду в компаніях, які долучалися до будівництва ЖК ENSO сталося чимало змін. Зокрема, там з’явилось чимало людей з оточення Медведчука.  І приблизно з цього ж моменту співвласником деяких з цих компаній став Артем Колюбаєв.

В жовтні 2020 він став співвласником фонду АПЕЛІОТ, який згодом був серед тих, які підписували договори з покупцями ENSO і він же був одним із тих, хто профінансував фільм «Щедрик».

У березні 2020 Колюбаєв увійшв у Фонд «Квантум проджект», який проводив операції з іншим фондом «Стрім інвест», бенефіціаром якого на той момент був один з компаньйонів Столара.

В лютому 2022, після початку повномасштабного вторгнення Росії, Колюбаєв вийшов із «Квантум проджект», а його місце зайняв Микола Тіханцов, товариш та партнер Колюбаєва.

Журналісти наголошують, що для того, аби увійти в цей бізнес, потрібні або великі гроші, або великий вплив. За даними розслідувачів, доходи Колюбаєва навряд чи могли дозволити йому скористатись першим варіантом, тож лишається другий: вплив.

Крім того, ані доволі активний у соцмережах Колюбаєв, ані його дружина ніколи не згадували у дописах про цей вид бізнесу, це може означати, що він не хоче «світити» це свій вид діяльності.

Після початку війни, коли будівельний бізнес в столиці опинився у скруті, Колюбаєв почав потроху виходити з фондів, в яких був співвласником, і заходився створювати нові: наприклад у листопаді 2022 було створено фонд «Дістрікт», який ще не встиг ніде засвітитися.

«Якщо після 11 місяців сидіння за кордоном Вадим Столар повернувся аж настільки раптово, чи це означає, що він отримав якісь гарантії? А якщо отримав, то що він готовий запропонувати взамін та кому це «щось» дістанеться? Якщо це умовне «щось» Столар таки віддасть, то чи означатиме це, що його і надалі супроводжуватиме безхмарність і безтурботність Лазурового узбережжя?», — запитують журналісти.

Як повідомлялось, народного депутата від забороненої проросійської партії ОПЗЖ Вадима Столара, який нещодавно після довгих прогулів повернувся в Україну і був присутній на засіданні парламенту 12 січня, 20 січня не випустили з України.

У березні 2022 року видання «Обозреватель» повідомляло, що депутат і забудовник Вадим Столар міг продати  будівельний бізнес у столиці своїм однопартійцям Віктору Медведчуку і Тарасу Козаку. Йдеться про частку у 60%, сума угоди – 90 млн доларів. 

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі