УкраїнськаУКР
EnglishENG
PolskiPOL
русскийРУС

У Польщі готуються до хвилі біженців з України: тривале проживання зроблять платним, зобов'яжуть оформлюватися

У Польщі хочуть, щоб українські біженці платили за житло та ходили на роботу

У Польщі для українських біженців зроблять обов'язковим оформлення PESEL (ідентифікаційний номер). Крім того, з 3 березня 2023 року вони зобов'язані будуть платити за тривале проживання у місцях розміщення.

Про це повідомило Польське радіо. Так, польський прем’єр-міністр Матеуш Моравецький заявив, що поправка також має на меті забезпечити кращу допомогу на тлі можливої ​​другої хвилі біженців. "Ми готуємося до можливої наступної хвилі біженців. Бо вже сьогодні в Україні кільканадцять мільйонів людей не мають доступу до електроенергії, води, елементарних побутових умов, санітарних", – говорить Моравецький.

Поправка передбачає, що з 1 березня наступного року буде введена оплата для тих біженців, які перебувають у колективних закладах розміщення більше 120 днів. Спочатку біженці з України покриватимуть 50 відсотків вартості проживання, через кілька місяців – 75 відсотків. Цей обов’язок не поширюватиметься, зокрема, на людей з інвалідністю, дітей, вагітних жінок, осіб пенсійного віку та осіб, які піклуються про щонайменше трьох дітей.

За даними Прикордонної служби, з початку російської агресії до Польщі з України в’їхало майже 8 мільйонів людей, виїхало – 6 мільйонів 200 тисяч.

Як повідомляв OBOZREVATEL:

– з лютого до серпня 2022 року з України виїхало 9,3 млн українців, повернулося – 7,4 млн. Так, за кордоном досі залишається 2,2 млн українців. Найбільше – у Польщі, 1,43 млн осіб (41,8%). Друге місце в Німеччині – 709,1 тис. українців (20,7%);

– міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук закликала громадян, які змушені були залишити рідну країну з початком війни та досі перебувають за кордоном, утриматися до повернення додому до весни. Це стане хорошою підмогою для енергетичної системи, яка зазнає постійних терактів із боку росіян.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі Obozrevatel та у Viber. Не ведіться на фейки!