Чи настане кінець московській церкві в Україні? Що стоїть за обшуками у Києво-Печерській лаврі

Фото:  Чи настане кінець московській церкві в Україні?

Через 9 місяців після початку повномасштабного вторгнення Росії та вбивств тисяч українців в української влади нарешті, можливо, дійшли руки до представництв Московського патріархату в Україні.

Обшуки відбуваються у Києво-Печерській лаврі та ще кількох монастирях; підозри у злочинах проти держави висуваються проти ієрархів та священників які й досі прославляють “руській мір”. Про це пише Олександр Солдатов, оглядач «Нової газети»

«Дзвон пливе, пливе над Росією, прокидається матінка-Русь», — заспівали 12 листопада парафіяни Києво-Печерської лаври після молебню, який звершив насельник цієї обителі отець Захарія. Наступного дня намісник лаври, постійний член синоду Української православної церкви, котра досі не порвала спілкування з Московським патріархатом (УПЦ МП), митрополит Павло (Лебідь) заборонив о. Захарія у служінні і розмістив на YouTube патріотичну проповідь. Та це не допомогло.

Рано-вранці 22 листопада до лаври, де розміщуються духовно-адміністративний центр УПЦ МП, її академія та семінарія, видавництво, ряд синодальних відділів та інші церковні установи філіалу російської церкви, прийшли з обшуком співробітники СБУ. Обшук відбувався у межах кримінальної справи за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 436-2 КК України (Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників.). Справу порушено за фактом інциденту 12 листопада.

Митрополит Павло.  Фото: соцмережі

Митрополит Павло (Паша Мерседес). Фото: соцмережі

До 24 лютого митрополит Павло, якого українські ЗМІ прозвали Пашею Мерседесом за пристрасть до дорогих машин та неповагу до правил дорожнього руху, сам був гарячим проповідником «руського міру». Недарма Володимир Путін особисто нагородив його у 2013 році орденом Дружби. Вже за Петра Порошенка, 2018 року, СБУ провела обшук в офіційній резиденції Павла та в його заміському будинку, прозвітувавши про те, що було знайдено матеріали, що розпалюють релігійну ворожнечу.

Повідомлялося тоді й про предмети більш делікатної властивості, виявлені в спальні митрополита, але його апаратної ваги та зв’язків у високих кабінетах вистачило, щоб справу зам’яти. Тепер ситуація виглядає для Павла більш загрозливою.

Журналістка Мирослава Барчук розповіла про ще один зам’ятий епізод з криміналу Паші Мерседеса, про те як він вибив зуби журналістці 5-го каналу:

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fpermalink.php%3Fstory_fbid%3Dpfbid02hgyT4aVypeBgFsKfkSXr9xqSTjxW5k8cc5hSTRmC6dUKWWVycMwZdxZpThER5y2Gl%26id%3D100001610979982&show_text=true&width=500

Митрополит Тульчинський та Брацлавський Йонатан.  Фото: соцмережі

Митрополит Тульчинський та Брацлавський Йонатан. Фото: соцмережі

Його побратим і однодумець митрополит Тульчинський та Брацлавський Іонафан (Єлецьких), який очолює єпархію на Вінниччині, вже офіційно став підозрюваним за чотирма статтями КК України («розпалювання релігійної ворожнечі», «виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників.», заклики до зміни конституційного ладу та державних кордонів).

Читайте також: Що відбувається у церковному житті України під час війни і чому російську церкву захищає влада

Попри рішення Київського собору 27 травня ц.р., Іонафан продовжував урочисто поминати за богослужіннями Московського патріарха Кирила (Гундяєва). Під час обшуків у вінницькій квартирі Йонатана було вилучено листівки на підтримку Росії, терористичних утворень «ДНР» та «ЛНР», у тому числі досить великий тираж вірша митрополита, присвяченого «перемогам Росії у вітчизняних війнах».

Більшість кар’єри Йонатана пов’язано з Росією — народився у Білгородській області, як і патріарх Кирило, був близький Ленінградському митрополиту Никодиму (Ротову), писав церковну музику і викладав у Ленінградських духовних школах РПЦ, коли їх ректором був Кирило.

За сукупністю звинувачень митрополиту Йонатану загрожує 10 років ув’язнення; синод УПЦ МП планує усунути його від управління єпархією. Як останній відчайдушний жест ієрарх зачитав перед камерою свій вірш “Люблю Україну”. Адже зовсім недавно в Московській патріархії розмірковували про евакуацію Йонатана, на кшталт того, як був евакуйований в РФ митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей.

Читайте також: Чи існує змова між ОП та Новинським про захист московської церкви в Україні?

Одеський митрополит Агафангел (Савін).  Фото: соцмережі

Одеський митрополит Агафангел (Савін). Фото: соцмережі

Під підозрами у проросійській діяльності перебувають також митрополити Кіровоградський Йоасаф (Губеня) та Олександрійський Боголеп (Гончаренко). За даними СБУ, вони «поширювали ідеї, які посягають на територіальну цілісність України».

Але визнаним лідером промосковської фракції в УПЦ МП є Одеський митрополит Агафангел (Савін), якому поки що вдається петляти та уникати прямих звинувачень з боку правоохоронних органів України. Очікується, що синод УПЦ МП 23 листопада все ж таки звільнить його від управління єпархією з посиланням на досягнення пенсійного віку (Агафангелу вже за 80).

Читайте також: Гундяєв нагородив черговим орденом одесського Митрополита Агафангела

А митрополит Сарненський та Поліський Анатолій, єпархія якого розташована вздовж українсько-білоруського кордону, сам викликав вогонь на себе, коли виголосив проповідь у день народження патріарха Кирила, викривши СБУ та натякнувши на сепаратистські настрої в українському Поліссі.

У будівлі Сарненської єпархії УПЦ МП, де, за підозрами спецслужби, можуть зупинятися диверсійно-розвідувальні групи, що проникають з території Білорусі, було проведено обшук, під час якого вилучили шовіністичну літературу та досить великі грошові суми, ніде не враховані. Обшуки пройшли й у Корецькому жіночому монастирі під Рівним — єдиній обителі в Україні, яка залишається під прямим («ставропігійним») управлінням патріарха Московського.

Але повернемось до штаб-квартири українського православ’я російського типу. За офіційною інформацією СБУ, цілі слідчих дій у Києво-Печерській лаврі — недопущення її використання «як осередку «російського світу», перевірка даних про… приховування диверсійно-розвідувальних груп, іноземних громадян, зберігання зброї тощо, охорона населення від провокацій та терористичних актів».

Обшук у Києво-Печерській лаврі.  Фото: соцмережі

Обшук у Києво-Печерській лаврі. Фото: соцмережі

Раніше на сайті президента України реєструвалися петиції з вимогами розірвати договори на користування найбільшими історичними лаврами — Києво-Печерською та Почаївською, — укладені українською державою зі структурами Московського патріархату, та передати обителі повністю незалежній (автокефальній) Православній церкві України (ПЦУ).

Читайте також: Московський патріархат через VPN. Влада настирливо намагається захистити УПЦ МП

Незважаючи на те, що петиції набирали необхідну кількість підписів, Володимир Зеленський, далекий від церковної політики, щоразу клав їх під сукно, пояснюючи, що зараз небезпечно загострювати конфесійні протиріччя у суспільстві. Але все змінюється.

Читайте також: Чому українська влада не зацікавлена ​​у ревізії церковних структур, особливо проросійських

Після відокремлення Української церкви Московський патріархат втратив майже половину своїх монастирів та парафій. Поки ж УПЦ МП намагається вести подвійну гру: декларувавши на соборі 27 травня своє самоврядування та засудивши позицію патріарха Кирила з приводу СВО, ця церква досі не опублікувала нову редакцію свого Статуту, а отже, юридично вона продовжує керуватись по-старому, тобто з центру у Москві. Предстоятель УПЦ МП митрополит Онуфрій залишається другим за статусом постійним членом Московського синоду, хоч фізично припинив брати участь у його засіданнях. У Московській патріархії підтверджують , що з Києва не надходило жодних повідомлень про відокремлення УПЦ МП від РПЦ.

Ймовірно, перша в історії України масштабна акція СБУ, націлена на УПЦ МП, дасть свої плоди у вигляді рішень Київського синоду, призначеного на 23 листопада, який нарешті внесе ясність у тривалий «екзистенційний вибір» цієї церкви.

Читайте також: «Православний тероризм» московського патріарха Кирила Гундяєва

Чому УПЦ (МП) звинувачують у роботі на Росію: найгучніші інциденти

Чому в УПЦ (МП) склалась репутація проросійської організації? Радіо Донбас.Реалії згадує конкретні випадки, коли представники цієї церкви виправдовували дії РФ, або ж коли їх звинувачували у прямому сприянні агресії Росії. Представники церкви публічно заперечують свої зв’язки із Росією після масштабного вторгнення 24 лютого 2022 року. Проте, мали багато неприхованих контактів з нею з часу початку війни у 2014-му.

Дзвін над Росією

Один з останніх скандалів, пов’язаних з УПЦ (МП), – богослужіння у Києво-Печерській Лаврі, під час якого співали пісню з такими словами: «Звон плывёт, плывёт над Россиею, пробуждается матушка-Русь». Відео опублікував священник ПЦУ Михайло Омелян. За його словами, його він отримав від випускника КПБА, який з друзями зайшов у храм Всіх святих печерських у Лаврі. Згодом на подію відреагували в СБУ, заявивши, що вже вивчають усі деталі інциденту. 

https://www.facebook.com/plugins/video.php?allowfullscreen=true&app_id=212346855610042&channel=https%3A%2F%2Fstaticxx.facebook.com%2Fx%2Fconnect%2Fxd_arbiter%2F%3Fversion%3D46%23cb%3Df21e4b50429646e%26domain%3Dwww.radiosvoboda.org%26is_canvas%3Dfalse%26origin%3Dhttps%253A%252F%252Fwww.radiosvoboda.org%252Ff2eae7ea3803f66%26relation%3Dparent.parent&container_width=650&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fmykhailo.omelian%2Fvideos%2F1148888719064399%2F%3Fshow_text%3D1&locale=uk_UA&sdk=joey

Намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло визнав, що на одному з молебнів парафіяни дійсно співали пісню про Росію; проте, це світська пісня. Повідомляється, що священику Захарію, який служив у цей час, заборонили наразі відправляти літургії. Ситуацію мають вивчити на соборі УПЦ.

Читайте також: Путін захищає «рускій мір» в Україні руйнуванням церков. Чи приведе це до зникнення московського патріархату

Священнослужитель збирав інформаію про ЗСУ в Сєвєродонецьку – прокуратура

До суду спрямовано справу священика УПЦ (МП) з Луганщини, якого звинувачують в співпраці із російськими військами. Зокрема, слідчі встановили, що в середині квітня священнослужитель збирав інформацію про чисельність, дислокацію, техніку, а також озброєння ЗСУ в Сєвєродонецьку та у прилеглих до міста селах. Отримана інформація використовувалася російськими артилеристами. У телефоні священика виявили переписку з російськими військовими. 

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Flug.gp.gov.ua%2Fposts%2Fpfbid0igCd7zt3ijGj4hc49nG3zhNYG7HckxcAcpe1WuHyjeud4yapF9XUatSonkkem5qHl&show_text=true&width=500

Правоохоронці не називають даних цього священика. Але відомо, що він
належить до Сєвєродонецької єпархії. Очільник якої ще під час боїв за Сєвєродонецьк проводив служби в окупованому Луганську. 

Читайте також: Гундяєв снарядами вибиває своє мп з України

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fseverodonetskaya.eparhia%2Fposts%2Fpfbid02qhmkH8enxfnVYUshKxgYz7jYWbvn2s6Btm7FgJuXKkiGZCJ2RUpr4eKfQc11Bpj4l&show_text=true&width=500

Називав Україну «малоросією»

Займаються правоохоронці й одним з представників УПЦ (МП) на Вінниччині. СБУ оголосила про підозру очільнику однієї з єпархій УПЦ (МП) в регіоні.

https://t.me/SBUkr/5658?embed=1

В Офісі генпрокурора уточнили, що, за даними слідства, архієрей оприлюднив статтю, «в якій заперечує самостійність Православної церкви України, називає її священників «самосвятами-раскольниками», Україну – «Малороссией».

Читайте також: Як російські попи разом із силовиками насильно депортують українців до росії що має ознаки геноциду

Двоє священників УПЦ (МП) засвітилися в Кремлі під час оголошення анексії 4 українських областей 

Журналісти видання «Главком» розгледіли Митрополита Луганського та Алчевського УПЦ Пантелеймона (Поворознюка) та настоятеля Свято-Саввинського монастиря міста Мелітополя архимандрита Іоанна (Прокопенка) у кремлівському палаці, коли там оголошувалася незаконна анексія Росією Херсонської, Запорізької, Луганської і Донецької областей. Про їхню присутність у кремлівському палаці, пише видання, свідчать кадри з прямої трансляції заходу.

Читайте також: Злочинці в рясах з Московського патріархату: чи вб’є це УПЦ (МП)?

«Безсмертний полк» у Святогірську

Проросійські акції в храмах УПЦ (МП) фіксувалися всі роки російської агресії на Донбасі. Наприклад, в українському Святогірську впродовж кількох років 9 травня проводили російський «безсмертний полк», називаючи його просто хресною ходою. 

https://youtube.com/watch?v=_v30AG26iGE%3F%26%26%26fs%3D1%26enablejsapi%3D1%26rel%3D0

А у 2020 році, на шостому році війни,в тому ж Святогірську на території Лаври провели конференцію на тему миру, де сторонами війни називали Київ та народ Донбасу, а також закликали військових “рити окопи біля свого дому”.

Також можна згадати травневу заяву синоду УПЦ (МП). В ній йдеться про те, що до російського вторгення призвела діяльність попередньої влади та ПЦУ.

MIXADV

цікаве