У Гаазі судять Фелісьєна Кабугу — власника Радіо тисячі пагорбів і організатора геноциду

У Гаазі судять Фелісьєна Кабугу — власника Радіо тисячі пагорбів і організатора геноциду

1 Жовтня 2022
5182
1 Жовтня 2022
10:43

У Гаазі судять Фелісьєна Кабугу — власника Радіо тисячі пагорбів і організатора геноциду

5182
Колишнього впливового бізнесмена з Руанди підозрюють у зловживанні владою, значними ресурсами і підбурюванні в медіа до вбивства сотень тисяч мирної етноменшини тутсі.
У Гаазі судять Фелісьєна Кабугу — власника Радіо тисячі пагорбів і організатора геноциду
У Гаазі судять Фелісьєна Кабугу — власника Радіо тисячі пагорбів і організатора геноциду

30 вересня суд Гаазького відділення Міжнародного залишкового механізму для кримінальних трибуналів (IRMCT) почав засіданя у справі колишнього бізнесмена зі східно-Африканської республіки Руанда Фелісьєна Кабуги. Про це повідомив Державний департамент США, що вітає цей процес. 

Справа розглядається у межах Міжнародного кримінального трибуналу по Руанді (ICTR). Кабугу звинувачують у злочинах проти людяності. Він виступав основним фінансистом екстремістів та політичних груп, які вчинили геноцид у Руанді в 1994 році. «Сполучені Штати рішуче підтримали створення Міжнародного трибуналу Радою Безпеки ООН і тісно співпрацювали з IRMCT у довготривалих зусиллях притягнути Кабугу до відповідальності», – йдеться в повідомленні Держдепу.

Фелісьєна Кабугу підозрюють у зловживанні владою, значними ресурсами і впливом заради підбурювання до вбивства сотень тисяч мирних жителів тутсі. На початку 1990-х Кабуга фінансував збройні угруповання з представників народності хуту, які за 100 днів винищили близько 20% населення шестимільйонної африканської країни,переважно,  етнічної меншини тутсі.

Трибунал ООН по Руанді визнав Кабугу винним у скоєнні геноциду. Зокрема, його звинувачують у тому, що він дозволяв радіотрансляцію повідомлень, у яких ідентифікували та засуджували тутсі, а також у наданні зброї та транспорту угрупуванню екстремістів «Інтерахамве» (назва перекладається, як «ті, хто нападають разом»). Кабуга був власником Радіо тисячі пагорбів (Radio Television Libre des Mille Collines), в ефірі якого хуту підбурювали до вбивства тутсі. 

Впливовий бізнесмен протягом 26 років переховувався у Франції за підробленими документами. Його розшукували спецслужби восьми країн ЄС, Руанди, США, а також Європол та Інтерпол. Заарештували Кабугу в середині травня 2020 року в Парижі. Суд над Кабугою та іншими причетними до Радіо тисячі пагорбів — один із двох прецедентів відповідальності за медійну складову геноциду

Фото: Nation Africa

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5182
Читайте також
14.04.2015 18:13
Ігор Сюндюков, «День»
2 415
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
573 дн. тому
Так переслідували і притягали до відповідальності УПА-дідів. Зараз обидва кривавих карли зацікавлені в продовженні війни. Їм обом затишно в бункерах. От результат в них різний: один набуває, у іншого вистава. Достатньо подивитись на "мужні/рішучі" світлини, які роблять з божевільного. Питання: які здобутки можна було очікувати від суспільства, яке змирилися з роллю шахіда, втратило інстинкти самозбереження і не бачить себе в майбутньому? Поки верхівка клану вивезла всіх своїх. Чому матері спокійно змирились з втратами зараз та не бояться бачити розплавлені одяг і шкіру своїх дітей, та втрачений зір дітей, коли вони подивляться на створене ППО ядерне сонечко?
Ukr
573 дн. тому
Кабуга протягом 26 років переховувався у Франції за підробленими документами. А скільки будуть переховуватися московитські фашисти ? І головне ДЕ ? Адже у злочинів проти людства немає термінів давності ! СЛАВА НАЦІЇ ! СМЕРТЬ ВОРГАМ !
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду