Еспресо. Захід

Соломія Крушельницька: від дівчинки з Білявинців до найвизначнішої оперної діви світу

Ярина Коваль
23 вересня, 2022 п'ятниця
08:12

Сьогодні 150 років від дня народження Соломії Крушельницької

Про це інформує Еспресо.Захід

Сьогодні, 23 вересня,  Львів масштабно відзначить  уродини видатної українки, львів’янки, володарки унікального лірико-драматичного сопрано діапазоном майже в три октави Соломії Крушельницької, яку прагнули бачити в себе найкращі тогочасні оперні театри світу. Відзначить масштабно, наскільки це може бути так в умовах війни. Розпочавши ювілейні урочистості з покладання квітів на могилу Соломії Крушельницької  на Личаківському цвинтарі, місто в особі Музично-меморіального музею Соломії Крушельницької та Львівської опери запропонує шанувальникам таланту великої Меи програму, куди увійшли як спеціальна лекція  та представлення книги, так і тематичні виставки та вистави.

А все одно Меа буде цікавішою та багатограннішою, ніж сучасник зможе її охарактеризувати. Водійка власного авто ( чи не перша автомобілістка в Україні ), шанувальницю азартних ігор, модниця і водночас людина, невибаглива в побуті та мужня до фізичного болю. Надзвичайно сильна внутрішньо особистість, наділена прекрасним почуттям гумору та смаку, й водночас спроможна дати силу іншим. Жінка, яка завжди щось осягала. Бо, як казала сама, навіть коли людина жила би тисячу років, то завжди мала б чим зайнятися і чому навчатись.

Сучасник Соломії Крушельницької, відомий італійський критик Ринальдо Кортопассі колись писав: "У перші десятиріччя ХХ століття на оперній сцені світу царювали чотири особи чоловічої статі: Карузо, Баттістіні, Шаляпін, Тітта Руффо. І лише одна жінка спромоглася сягнути їх висот і стати врівень з ними. Нею була Соломія Крушельницька. Однак порівняно зі своїми уславленими колегами вона виявилася набагато вищою як особистість. Інколи загадковіша, майже завжди багатогранніша та цілеспрямованіша троїста і єдина особистість актриси-співачки-музиканта".

А завдячувала Соломія Крушельницька тим, що стала саме такою, насамперед татові - священнику Амвросію Крушельницькому з Білявинців на Тернопільщині, який зробив усе від нього залежне, щоб розвинути співочий талант своєї улюблениці Солюні (а в сім’ї було шість доньок і два сини) й щоби вона почувалася щасливою. Навіть розірвав на прохання доньки її заручини з молодим семінаристом, аби вона змога реалізувати свою мрію – стати професійною співачкою. А коли Соломія вже студіювала у Львівській консерваторії, то постарався їй про стипендію, щоб вона змога поїхати вчитися до Італії.

А потім в її житті було чимало інакших людей, які її постійно чогось навчали. Внутрішньо дисциплінована, працелюбна, Соломій Крушельницька ніколи не казала, що вже все знає. Без очікувань на лаврові вінки та дифірамби, вона долала одну творчу вершину і йшла до іншої, залишаючись при цьому людиною щирою і простою. Меа (як першою назве Соломію її педагог з вокалу у Мілані професор Фауста Креспі) уміла здобувати не тільки професійні вершини, а й справжніх друзів. Навіть серед іменитих, часто-густо доволі складних у міжлюдських взаєминах людей: Енріко Карузо, Джакомо Пуччіні, Артуро Тосканіні та багато  інших, кожен з яких міг би розповісти про Соломію у його власному житті власну історію...

Скажімо, Артуро Тосканіні, який кілька разів був головним диригентом Ла Скала і якого в часи Крушельницької називали диригентом усіх часів і народів. Саме він запросив Крушельницьку на головну партію в скандальній опері "Саломе" Рихарда Штрауса. Це вже згодом газети напишуть, що "Саломе" тріумфує в Ла Скала завдяки магії Тосканіні та чарам Крушельницької, а суспільство відчеканить золоті, срібні та бронзові медальйони із зображенням Крушельницької у головній ролі. Диригент, який не вельми привітно ставився до співаків, особливо до примадонн через їхні безперервні примхи, глибоко поважав Крушельницьку як за її талант, так і за обов’язковість, інтелігентність, старанність і працьовитість. Після її від’їзду з міста Турино, де вона під його диригуванням співала в опері "Лореляй", він послав їй навздогін листа, де були такі рядки: "Де ви? На превеликий жаль, після вашого від’їзду розвіялася атмосфера зачарування і весь той дух несамовитої поетичності, який ви створили своєю участю в "Лореляй", і марно я намагаюся його відновити". Між Крушельницькою й Тосканіні упродовж життя існував глибокий духовний зв’язок, і коли Соломії не стало, маестро пережив це дуже гостро.

Або ж автор опери "Мадам Баттерфляй" (прем’єра якої у лютому 1904-го року в Ла Скала зазнала фіаско) Джакомо Пуччіні. Саме Соломія Крушельницька простягнула Маестро руку допомоги, коли він перебував у депресії та переконанні, що не напише більше жодної ноти, й погодилася заспівати у новій редакції опери, в яку, як і сам Пуччіні, уже мало хто вірив. Прем’єра відбулася три місяці згодом у Брешії. Повний тріумф. Сім разів захоплені глядачі викликали Крушельницьку на "біс".

"Я вам кажу тільки, що хочу працювати, і без праці жити не можу, – писала Соломія Крушельницька за цілком іншої нагоди своєму доброму приятелеві, письменникові і громадсько-політичному діячеві Михайлові Павлику (до речі, це листування з Павликом – чи не єдине збережене, де Соломія розкриває свій внутрішній світ особисто). – Але і жити мені хочеться, тобто ужити всього на сім світі! Дуже трудно погодити ті два пункти в моїм фаху, але для мене один без другого не може існувати, бо, як у моїй кар’єрі не допроваджу до нічого, то і до життя буду не здібна, зломана, а жити без артизму я не можу".

У її житті склалося так, що, попри велику кількість захоплених нею чи закоханих у неї, Соломія Крушельницька знайшла своє кохання щойно під завершення своєї кар'єри. З італійським адвокатом Чезаре Річчоні вони познайомилася на початку ХХ століття у його рідному містечку Віареджо, де згодом Річчоні двічі обирався мером. Світом мандрує про це знайомство кілька легенд. Але у підсумку всі вони мають спільний знаменник: у 1910 році Соломія Крушельницька та Чезаре Річчоні одружились. На цей час видатній українці родом з Тернопільщини було 38 і вона завершувала свою оперну кар’єру, виступаючи більше як камерна співачка (яка знає сім мов і співає ними) по цілому світі. Шлюб пара взяла в Аргентині, яку Крушельницька дуже любила і де в неї було чимало щирих приятелів та знайомих. З Річчоні вони щасливо прожили до 1936 року, коли Чезаре помер. Дітей у подружжя не було. Своїм близьким, уже переїхавши до Львова, Крушельницька казала, що Річчоні був єдиним чоловіком, якого вона кохала...

  • До 150-річчя Соломії Крушельницької створили сайт про її життя

Стежте за найважливішими новинами Львова, регіону, України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на нашу facebook-сторінку.

Теги:
Читайте також:
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.24
    Продаж 43.03
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
18:25
новини Львова
З понеділка ЛКП "Лев" знову запрацює після 2-місячного карантину
18:11
Великодні гаївки у Львівському скансені
Львівський скансен запрошує на Великдень у Гаю: програма
17:57
новини Львівщини
На Львівщині знайшли водія, який попри позбавлення права кермувати, скоїв ДТП та зник з місця події
17:48
новини Рівненщини
Рівень алкоголю перевищив норму у 20 разів: на Рівненщині п'яний чоловік керував трактором
17:32
Нобелівський нацпарк
Нобелівський нацпарк на Рівненщині спільно з польським парком отримали 1,7 млн євро. На що підуть гроші
17:17
новини Тернополя
Інспектора Тернопільської митниці підозрюють в отриманні хабаря
17:02
Ексклюзив
Наталія Ліпська
Уникнути змін у ввезенні гуманітарної допомоги було неможливо, – керівниця ГО "Крила надії" Наталія Ліпська
16:58
новини Львова
У Львові на перехресті Шевченка – Величковського облаштують регульовані пішохідні переходи
16:45
новини Хмельницького
У Хмельницькому прокурори повернули тергромаді будинок культури
16:32
газопровід
У Чернівцях мешканці однієї з вулиць на два тижні залишились без газу. Причини 
16:17
новини Львова
У Львові викрили чоловіків, які підробляли та продавали навушники відомого бренду
16:08
суд, гроші, штраф
На Хмельниччині колишній директор Нацпарку поверне держбюджету 330 тис. грн за незаконне звільнення працівників
15:54
 Вимагала у родички військовозобов’язаного з вадами слуху 300 доларів: на Хмельниччині судитимуть лікарку ВЛК
15:39
Долина нарцисів
На Закарпатті почала цвісти Долина нарцисів
15:38
Оновлено
Організував переправлення ухилянтів за кордон: затримано посадовця Львівспецкомунтрансу
15:24
У Львові знімають фільм про Героя України Тараса Бобанича Хаммера
15:08
сортування сміття у школах
В Ужгороді учні впродовж місяця сортуватимуть сміття, яке продукують їхні школи
14:54
Садиба Реїв на Франківщині
Суд зобов'язав Франківську ОВА взятися за відновлення садиби Реїв
14:39
Новини Львівщини
Польські протестувальники продовжують блокувати чотири пункти пропуску
14:26
викрадений автомобіль
Громадянин Вірменії, якому заборонено в'їзд в Україну, намагався перетнути кордон на краденому авто 
14:12
опалення-діти-школа
Лікарні й дитсадки Львова отримують опалення
13:54
лікування Романа Кліза у Львові
Уламок боєприпасу застряг у грудях: у Львові лікують воїна з Волині
13:39
На Львівщині затримали на хабарі лікарку: за винагороду видавала липові документи про інвалідність
13:21
земля
На Львівщині у росіянина конфіскували землю
13:05
У ДТП на Буковині загинув 18-річний хлопець
У ДТП на Буковині загинув 18-річний хлопець
12:46
Школярки з Волині стали переможницями міжнародного конкурсу з українознавства 
12:32
Уночі у Львові підпалили магазин: підозрювану затримали
Уночі у Львові підпалили магазин: підозрювану затримали
12:18
ЗСУ загиблі
Львівщина прощається одразу з шістьма захисниками
12:01
У мережі поширили відео нібито протиправних дій військкомів у Львові
У мережі поширили відео нібито протиправних дій військкомів у Львові. У ТЦК відреагували
11:39
Під час благодійного аукціону на Львівщині зібрали понад 3 млн грн на ЗСУ
Під час благодійного аукціону на Львівщині зібрали понад 3 млн грн на ЗСУ
11:08
курс валют
Курс валют у Львові в банках та обмінниках 19 квітня: вартість долара перевищила 40 грн
11:06
Надія Банах
Померла колишня очільниця трьох районних адміністрацій Львова Надія Банах
10:47
Рятувальники на пожежі
В Івано-Франківську під час пожежі загинула жінка
10:28
Львівський суд заборонив проросійську партію СПАС
10:02
чадний газ
У Львові четверо людей отруїлися чадним газом
09:47
кордон, черги
Черги на кордоні з Польщею у Львівській області 19 квітня
09:39
прикордонний контроль, перетин кордону
Скільки людей перетнули західний кордон України 18 квітня
09:36
На Франківщині у ДТП постраждало четверо людей, серед них двоє дітей
09:21
Піп Іван Чорногірський
На горі Піп Іван у Карпатах температура опустилася до 7° морозу
09:00
На Закарпатті прощатимуться з загиблим воїном з Тячівщини Михайлом Руснаком
Більше новин