Дрезден після війни: як відбудовували місто - Вікенд

Чия помста зруйнувала місто-перлину, а бомби випалили історію? Як за пів століття примирилися вороги? Чому влада заважала відбудові? Вікенд разом із брендом Benjamin Moore розповідає, як відновлювали Дрезден.

Під час війни: бомбардування британцями

Як створювали плани

Планів відновлення Дрездена було кілька.

Версія від фюрера

Військова версія

Радянська версія

Як будували житло

Як відновлювали історичні будівлі

Staatsschauspiel — державний театр Дрездена


За реконструкцію театру відповідав Еміль Лейбольд. Він зробив, здавалося б, неможливе: зберіг архітектуру триярусного залу з модерновими балкончиками та додав багатофункціональну сцену для драми, опери та балету водночас. Також змінив інтер’єр всередині. У залі не стало позолоти та барельєфів, натомість стіни пофарбували в білий «яєчний» колір із вкрапленнями, які нагадували пористу поверхню яйця. Кришталеві люстри замінили латунними світильниками.

 

Колір інтер’єру в театрі відповідає відтінку White Opulence у палітрі Benjamin Moore.

 

Музей-галерея Цвінгера


Найвідоміший вхід у комплекс — це пишні Коронні ворота із західного боку ансамблю. Вони нагадують античні тріумфальні арки та увінчані позолоченою короною, яку тримають чотири орли. Ворота вкриті мідним синім куполом із позолоченими орнаментами. Купол відновлено, його синій і золотий кольори знов уособлюють саксонських правителів з династії Веттинів.

Кольори купола галереї відповідають відтінкам Lucerne та Luxurious Gold у палітрі Benjamin Moore.

 

Residenzschloss — королівська резиденція


А найбагатшу колекцію коштовностей в Європі можна побачити в «Зелених склепіннях». Це частина Дрезденського палацу, яка отримала назву за колони, колись пофарбовані в малахітово-зелений колір. Зараз колони закриті дзеркалами, але традиційний зелений колір зберігається в інтер’єрах.

Колір інтер’єрів палацу відповідає відтінку Richmond Green у палітрі Benjamin Moore.

 

Церква Фрауенкірхе


Кілька років реставратори ретельно збирали дані та документи про церкву. Щоб відновити розписи купола, користувалися Архівом кольорових діапозитивів Мюнхенського інституту історії мистецтв. Коли в 1993 році почалася довгоочікувана реконструкція, реставратори використовували камені, зібрані на руїнах. Тепер серед каміння світло-пісочного кольору на фасаді храму помітні темні камені. Вони наче символізують душевні рани міста, але поступово все каміння — старе й нове — прийме один колір, а рани загояться, вважають німці.

Колір фасаду церкви відповідає відтінку Monarch Gold у палітрі Benjamin Moore.

 

З фарбами від американського виробника Benjamin Moore кожен може створити шедевр, який запамʼятається.

Матеріал підготовлений за підтримки

Про відбудову розказували

fb20f31776da48959bb15dd500a3b6b3

Світлана Максимець

noroot

Марина Курильчук

117761191_333305071408003_3077651714366188643_n

Марина Ніколаєва

Читайте також

Мистецтво оливкової олії: вишуканість смаку та користь для здоров'я
Мистецтво оливкової олії: вишуканість смаку та користь для здоров'я

Оливкова олія здавна вважається одним із символів здорового харчування та середземноморської кухні. Її ніжний смак, аромат, а також вражаючі корисні властивості роблять оливкову олію незамінним інгредієнтом у різноманітних стравах. Від…

langkahcurang login Joker123 slot gacor hari ini Joker123 slot pulsa slot deposit pulsa Pragmatic Play