Для економіки та людей: 6 причин будувати житло під час війни - Вікенд

Як працюють гроші, вкладені в будівництво? Чому так важливо не припиняти будувати? Яке житло тепер потрібне українцям? Вікенд разом із девелопером Alliance Novobud виокремили шість причин, чому будівництво житла під час війни чи то в столиці, чи то в її передмісті, чи то в регіоні — це необхідність.

Ефективна економіка, яка працює, — одна з найважливіших складових живої та продуктивної держави. А це особливо важливо для нас як країни, яку атакував агресор. Логічно, що під час перших місяців повномасштабної війни забудовники зупинили процеси, проте більшість з них вже активно відновлюють будівництво.

Будівельна галузь була й продовжує залишатися одним з основних драйверів економіки країни. Коли працює будівництво, активізується низка процесів, які, як струмочки, підживлюють бурхливу річку економіки:

Відновлення будівельної галузі активізує й сумісні сфери, зокрема виробництво будматеріалів та обладнання, металургію, деревообробну, хімічну, скляну промисловості тощо.

Також варто брати до уваги такий показник, як мультиплікатор — він показує, як кожна гривня, вкладена у певний сектор, впливає на економіку. За різними даними, у будівництві мультиплікатор становить від 7 до 11. Це означає, що кожна гривня, інвестована у будівництво, генерує від 7 до 11 гривень, які припадають на суміжні галузі. Тому зупинка, навіть часткова, будівництва веде до того, що інші галузі недоотримують гроші, а з тим — і бюджет країни.

Девелопер Alliance Novobud вже у квітні відновив будівництво усіх своїх житлових комплексів, розташованих як у Києві, так і в передмісті. У столиці зводяться проєкти — Illinsky House та Montreal House, в Броварах — Krona Park II, Madison Gardens та «Лавандовий». Процес іде активно попри всі складнощі, з якими забудовнику довелося стикнутися. Але девелопер вважає необхідним дати поштовх, який запустить усі повязані процеси.

Будівництво Illinsky House

Через війну роботу втратили майже 5 мільйонів українців. Скорочення робочих місць торкнулася практично усіх галузей. Проте будівництво оживає, з’являються нові робочі місця. До того ж ця сфера традиційно створює їх досить багато для чоловіків і жінок різних спеціальностей, зокрема це:

Кваліфіковані спеціалісти в будівництві мають зарплатню вище середньої.

Особливо важливим розвиток будівельних проєктів є для регіонів, позаяк в порівнянні з великими містами там нижчий рівень працевлаштування. А добре оплачувана та стабільна робота — це чи не найважливіший фактор добробуту для українських родин.

Будівництво Krona Park II

Для відновлення України зараз важливо побудувати велику кількість житла, адже виникла необхідність створювати нове житло для тих, хто через війну втратив домівки. І робити це потрібно негайно.

Зараз йде багато обговорень, як це реалізувати: це має бути тимчасове та дешеве житло або якісні будинки на роки. Єдиного рецепта поки не винайдено. Але зрозуміло одне: щоб задовольнити попит, що зріс, потрібно будувати більше та швидше — без цього досягти мети неможливо.

Ба більше, у багатьох українців змінилися вимоги до житла. Все більше покупців прагнуть жити у комплексах з продуманою концепцією та цікавим наповненням, планування житлових просторів мають бути функціональними, кожен квадратний метр повинен використовуватися з користю, важливим стала й можливість надавати приміщенню різних функцій, від робочого місця до зони для занять спортом чи дитячих розваг. Великі системні будівельні компанії вивчають нові тренди та впроваджують їх у життя.

Проте побудувати житловий комплекс та зробити його придатним для проживання замало. Забудовники також, залежно від ситуації, займаються:

Тому новобудова — це не просто частина житлового фонду, а й усі важливі деталі, необхідні для комфортного життя.

Аби якомога більше українців могли придбати собі нове житло вже сьогодні, Alliance Novobud запустив кілька пропозицій розтермінувань від забудовника, а також програму для тих, хто хоче розпочати нове життя у столиці або її передмісті — девелопер покриває оренду житла для проживання сім’ї на термін до моменту здачі квартири.

Будівництво ЖК «Лавандовий»

З початком повномасштабної війни ринок нерухомості завмер — це стосується як продажів, так і, власне, будівництва. Сьогодні він поступово відновлюється. Нові проєкти компанії поки не ризикують запускати, їхні зусилля направлені насамперед на те, щоб добудувати ті, які мають 50-60 відсотковий поріг завершеності.

Але важливим фактором для перезапуску ринку новобудов є довіра з боку покупців. Маємо закономірність: що більше клієнти довіряють галузі, то швидше відновлюється попит, а зі зростанням попиту на ринку активніше закінчуватимуть наявні будівництва та запускатимуть нові цікаві проєкти.

Будівництво Madison Gardens

Сьогодні поняття безпечного житла набуло значно ширшого змісту. Тепер це не формальний підхід, а важливий момент, який враховують усі українці. Вимоги диктують нові реалії нашого життя. Адже хочеться мати певний захист від різноманітних ризиків — як тих, що зумовлені воєнними діями, так і інших можливих катаклізмів, серед яких стихійні лиха, аварії на виробництвах тощо.

Звісно, це не означає, що треба назавжди оселитися в підвалі. Суть в тому, щоб переосмислити поняття безпеки та підходити до нього з розумом. Скажімо, забудовник може передбачити облаштування укриттів та можливість тимчасового перетворення на них підземних паркінгів й підвальних приміщень, забезпечити їх генераторами, облаштувати туалетні та медичні кімнати, забезпечити якісну вентиляцію, інтернет тощо. А також розповісти мешканцям про те, як діяти та куди йти в тій чи іншій ситуації.

Сьогодні забудовники вже активно впроваджують нові будівельні норми, які передбачають облаштування тимчасових укриттів, тож рівень нашої безпеки зростатиме із року в рік.

Для Alliance Novobud прийняття нових норм не стало несподіванкою, адже забудовник й до цього проєктував свої комплекси з можливістю оперативної адаптації підвальних приміщень, підземних паркінгів під укриття. Звісно, тепер підхід до організації укриттів стане ґрунтовнішим, адже безпека мешканців — один з головних принципів роботи девелопера.

Будівництво Montreal House

Економіка України не виправдала прогнозів іноземних експертів, які вважали, що повномасштабна війна призведе до її краху. Попри наступ агресора українська економіка продовжує працювати. І цьому є пояснення: українці працьовиті та не збираються опускати руки, а великі компанії сміливо прийняли нові виклики.

Наша країна продемонструвала свою міцність. Тому зараз ми маємо добрий інвестиційний потенціал. Українські економісти стверджують, що з урахуванням ресурсного та людського ресурсу країна зможе щороку ефективно освоювати прямих іноземних інвестицій на 70-100 мільярдів доларів. Різні галузі, зокрема й будівництво, готові використовувати нові можливості та продуктивно працювати навіть у нових умовах.

Також Україна потребуватиме робочих рук для втілення будь-яких планів відновлення, нових партнерів у різних напрямках — від відбудови житла до будівництва нових заводів й виробництв. Те, що наші компанії зараз уже можуть активно працювати та зростати, — це потужний сигнал того, що Україна — надійний партнер попри всі складнощі.

Матеріал підготовлений за підтримки

Будівництво інспектувала

Читайте також