Фейк: Військовий корабель НАТО підірвався на українській міні в Чорному морі

Росія використовує міни, захоплені ще у 2014 році під час окупації Криму як новий спосіб морського розбою та спробу дискредитувати Україну перед міжнародними партнерами. Ті міни, які були виявлені у Чорному морі після початку повномасштабного вторгнення, станом на початок 2022 року не перебували на обліку ВМС ЗСУ.

Російські ЗМІ пишуть про те, що у Чорному морі на «українській» міні підірвалося військове судно з Румунії. «Це перший випадок після початку спецоперації, коли від українських мін у північно-західній частині Чорного моря постраждав військовий корабель країни-члена Північноатлантичного Альянсу», – пише «Комсомольская правда». Агітпроп додає, що всі міни у Чорному морі хаотично встановили українці «у паніці та страху на початку спецоперації».

Скриншот – kp.ru

Як повідомив Reuters, 9 вересня румунський мінний тральщик підірвався на дрейфуючій міні, яку намагався знешкодити у Чорному морі. Згідно з заявою пресслужби ВМС Румунії, екіпаж мінного тральщика «Locotenent Dimitrie Nicolescu», що складався з 75 людей, від вибуху не постраждав. 

«Внаслідок вибуху жертв та постраждалих немає, 75 військовослужбовців екіпажу корабля благополучно прибули до військового порту Констанца, на борту немає серйозних пошкоджень. На наступному етапі корабель ремонтуватиметься на верфі», – прокоментували у ВМС Румунії. 

Немає жодних підтверджень тому, що міну, на якій підірвав румунський тральщик, залишили українські військові. Навпаки, Україна разом з іншими країнами займається знешкодженням мін у західній частині Чорного моря. Так, після вторгнення Росії 24 лютого Туреччина, Румунія, Болгарія та Україна знищили 28 таких мін у Чорному морі.  

У Міністерстві закордонних справ України зазначили, що використання морських мін як безконтрольних дрейфуючих боєприпасів є способом морського розбою з боку Росії. Саме такі дрейфуючі міни було виявлено 26-28 березня 2022 року біля узбережжя Туреччини та Румунії.

«За результатами проведеної ідентифікації встановлено, що це морські міни, які станом на початок 2022 року не перебували на обліку Військово-Морських Сил України. Ці міни були захоплені збройними силами РФ у 2014 році під час військового вторгнення та тимчасової окупації Росією українського міста Севастополь. Отже, Росія, використовуючи морські міни із захоплених у 2014 році військових складів, свідомо вдається до провокацій та дискредитації України перед міжнародними партнерами», – повідомили в українському МЗС. 

Скриншот – mfa.gov.ua

Раніше британська розвідка повідомляла, що присутність мін у Чорному морі «майже напевно пов’язана з активністю російського флоту в цьому районі і демонструє, як вторгнення Росії в Україну зачіпає і цивільні інтереси».

MIXADVERT