Сливовий перевернутий пиріг: ідеальний рецепт

Сливовий перевернутий пиріг: ідеальний рецепт

Стаття проілюстрована фотографіями авторки

Ідеальний рецепт пирога зі сливами. Карамель, соковиті фрукти, м’яке вологе тісто. Must do цієї осені.

Кожен, хто пробує шматочок цього неймовірного осінньо-ароматного пирога, одразу стає добрішим, бо інакше неможливо.

Рецептів пирогів зі сливами безліч, але сьогодні наполягаю, щоб ви спробували саме цей. По-перше, він перевірений часом: готую саме його щоосені, заморожую фрукти на зиму саме для нього, пригощаю друзів і рідних саме ним. По-друге, він нескладний і відносно бюджетний: у домі завжди є продукти для його приготування, і найдорожчий з них — вершкове масло (дуже не раджу заміняти маргарином або спредом, але якщо зовсім треба та фінанси так тимчасово вимагають, то нехай буде).

Інгредієнти:

  • 220 г вершкового масла;
  • 2 яйця;
  • 200 г борошна;
  • 1/3 ч. л. соди;
  • 1/3 ч. л. солі;
  • 250 г цукру;
  • 50 мл молока;
  • 12-16 слив.

За технологією спочатку готується карамель, на яку викладаються сливи, потім зверху виливається тісто. Набагато простіше, коли є можливість зробити це все в одній формі: в сковорідці з товстим дном розтопити масло, всипати цукор, дочекатися карамелізації, а потім туди ж викласти сливи. Вдома я так і роблю — в улюбленій чавунній сковорідці. Однак зараз доступу до неї не маю, тому доводиться окремо готувати карамель, потім швиденько переливати її в форму для випікання, застелену папером, і вже туди додавати все інше.

У залежності від того, який спосіб вам зручнішій, готуємо: в сковорідці розтоплюємо 40 г масла, зверху рівномірно сиплемо 50 г цукру. Температура нижча за середню. Не розмішуємо, просто спостерігаємо, як цукор починає пузиритися та темнішати. Вимикаємо вогонь щойно карамель почне змінювати колір на коричневий по краях сковорідки.

Переливаємо у форму (або не переливаємо), зверху розкладаємо половинки слив зрізом вниз, до карамелі. Я додатково притрушую сливи ложкою коричневого цукру для додаткової «карамельності», але ця опція не обов’язкова.

Тісто. 180 г м’якого вершкового масла змішуємо з цукром, сіллю та содою. Додаємо яйця, збиваємо. Вливаємо молоко. Розмішуємо. Додаємо борошно, замішуємо кремоподібне тісто. Перекладаємо на сливи.

Ставимо форму в духовку, розігріту до 180 градусів. Випікаємо пиріг до готовності — приблизно 40 хвилин, перевіряємо зубочисткою — вона повинна вийти з тіста сухою. Дістаємо форму, даємо трохи охолонути, за 5-7 хвилин накриваємо її великою тарілкою та перевертаємо все разом — так, щоб пиріг перевернувся на тарілку сливами вгору.

А далі самі розберетеся, так? Можу додати лише одне: смачного!

Сподобалася стаття? Подякуй автору!

   

Читайте також: Сливовий пиріг: рецепт та лайфхаки легенди з New York Times;

Привіт, осінь: печемо ватрушки з яблуками;

Тест: Яка ти закрутка?

Тертий пиріг: сучасна версія класики;

Літо в баночці: варення зі смородини та аґрусу за пʼять хвилин.