Візові обмеження для росіян: для «руссо турісто» прикриють двері, але залишать лазівки

Низка європейських держав знову вирішили “домовлятися” з тими росіянами, які звикли багато витрачати в Європі .

Президент України Володимир Зеленський у своєму вечірньому відеозверненні 31 серпня сказав, що це принизливо для Європи, коли росіяни розглядають її як один великий бутік чи ресторан. Також наголосив, що ніхто з європейських лідерів не спише на наслідки ковіда те, що гроші їм нібито не пахнуть.

Заява зроблена на тлі спроб ЄС встановити візові обмеження для росіян.

Нещодавно Польща, Чехія, Фінляндія, Естонія, Латвія та Литва заявили, що готові вжити “національних заходів”, щоб скоротити кількість росіян, які в’їжджають в їхні країни, поки ЄС не ухвалить колективне рішення. Але проти повної візової заборони виступають Німеччина та Франція.

Після зустрічі міністрів закордонних справ ЄС у Празі глава дипломатії Євросоюзу Боррель оголосив, що міністри закордонних справ ЄС досягли політичної угоди про те, щоб повністю призупинити спрощену процедуру видачі віз громадянам країни-агресора Росії. За його словами, це “суттєво скоротить кількість нових віз, що видаються країнами — членами ЄС”, а отримувати їх буде складніше й довше.

Полегшені процедури видачі віз громадянам РФ скасовуються. Але “специфічні групи росіян” (студенти, представників грантових структур, ряд інших категорій) візи, як і раніше, отримуватимуть.

Глави МЗС також доручили Єврокомісії розглянути питання, що робити із сотнями тисяч вже виданих росіянам віз.

Утім, навіть подібне лайт-обмеження на пересування ЄС громадян РФ – істотний елемент, насамперед, дипломатичного, політичного тиску на країну-окупанта.

Показово, що реакція російської сторони на візові обмеження, заяви українського президента, дії ЄС (навіть такі обережні) дуже нервова. Тобто навіть подібне лайт-обмеження на пересування ЄС громадян РФ – суттєвий елемент, насамперед, дипломатичного, політичного тиску на країну-окупанта. І в Кремлі це чудово розуміють.

На мою думку, розмови про те, що це – відновлення так званої залізної завіси і, відповідно, припинення можливості дипломатичного діалогу з країною-окупантом, не витримують критики.

Подібний елемент дипломатичного тиску на РФ варто розглядати в комплексі всіх заходів. У тому числі – спільно з посиленням економічних санкцій із боку країн Європи. Мова про обмеження із продажу вугілля, нафти тощо. І така багатопланова дія на країну-агресора є спільним планом дипломатичних зусиль країн Європи. І, хоч як парадоксально, ті ж візові обмеження (які бажано посилювати) можуть виявитися більш дієвим ударом, ніж навіть економічні санкції.

Нагадаю, ЄС ухвалив угоду про спрощення візового режиму з росією 2007 року. Але відразу після повномасштабного російського вторгнення в Україну в лютому 2022 чинність її було призупинено у частині, яка стосувалася чиновників, дипломатів і бізнесменів

MIXADVERT