“АНДРІЇВСЬКИЙ УЗВІЗ У КИЄВІ НЕОБХІДНО УКРАЇНІЗУВАТИ…”

Протягом довгого часу проводжу авторські екскурсії у Києві на тему “Українці на Андріївському узвозі” й звернув увагу на те, що наша громада зовсім не знає того, що одна з головних історичних вулиць Києва належить не тільки росіянам Михайлу Булгакову, Віктору Некрасову чи Олександру Вертинському, але також і українцям – київському козацькому сотнику Саві Тупталу, геніальному письменнику Григорію Тютюннику, неперевершеним художникам Фотію Красицькому та Григорію Дядиченку, знаному композитору Олександру Кошицю, оперному співаку та воїну ЗСУ Василю Сліпаку, талановитому скульптору Івану Кавалерідзе, видатному драматургу Михайлу Старицькому…
Усі вони свого часу проживали на Андріївському узвозі, або ж впливали своєю діяльністю і творчістю не лише на киян, але й усю Україну, Європу та світ.
Власне, зараз у суспільстві виникла дискусія – чи потрібно залишати Музей російського письменника Михайла Булгакова та його пам’ятник на Андріївському узвозі? Звичайно ж, якби поруч з ним були розташовані Музеї Олександра Кошиця та Василя Сліпака, пам’ятники Саві Тупталу чи Григору Тютюннику, то і мови б не було, щоб цей музей був присвячений видатному російському Майстру. Та, на жаль, сьогодні ні українська, ні київська громади майже нічого не знають про український Андріївський узвіз, про те, що тут проживали і творили знамениті письменники, художники, композитори, співаки, драматурги, скульптори та актори України. Протягом тоталітарної доби Російської імперії та СРСР усю туристично-екскурсійну структуру Києва було підступно і насильно русифіковано на догоду ідеологічним вподобанням “вождів” московського Кремля.
Власне, саме тому – в умовах жорстокої збройної та інформаційно-культурної війни з Російською Федерацією – ми, історики та екскурсоводи, повинні зробити все можливе для українізації історичної пам’яті не лише про київський Андріївський узвіз, але й відтворити об’єктивні історичні знання про увесь Київ як тисячолітній столичний град Русі-України!
До речі, у Замку Річарда на Андріївському узвозі до 1917 року проживала творча українська громада, яка видавала перший в Україні сатирично-гумористичний журнал “Шершень”…
Щиро Ваш – доктор історичних наук, заслужений екскурсовод Києва, сержант ЗСУ
Тарас Чухліб.

 

натисни MIXADVERT