ЮНЕСКО оголосила про виділення 1,5 мільйона доларів США на відкриття UNESCO Cultural Centre у Львові. За задумом, це має бути місце для зустрічей та обміну досвідом митців, проведення навчальних програм та різноманітних культурно-мистецьких заходів. Відкрити новий культурний центр мають вже за кілька місяців.

«Для України дуже важлива допомога міжнародних організацій у питанні відновлення культурного сектору нашої країни. Тому ми вдячні ЮНЕСКО за рішення створити такий центр у Львові та сподіваємося на підтримку й інших заходів щодо захисту української культурної спадщини», – сказав Олександр Ткаченко. 

Нагадаємо, що 30 серпня під час зустрічі у штаб-квартирі ЮНЕСКО Міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка та Генерального директора організації Одрі Азулай були узгоджені дії щодо прискорення фінансування з боку ЮНЕСКО конкретних потреб культурної сфери України вже цього року.

Йшлося, зокрема, про створення культурного центру у Львові,  прискорене внесення Одеси до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, а також про захист української культурної спадщини, в першу чергу напередодні зими, у 8 областях – Чернігівській, Сумській, Харківській, Дніпропетровській, Запорізькій, Миколаївській, Одеській, Херсонській.

Генеральний директор ЮНЕСКО ухвалила рішення направити до Києва спеціаліста для координації цих дій. Співробітник доповнить команду місцевих експертів.

«Влітку у Львові ми зустрічалися із делегацією секретаріату ЮНЕСКО. І на цій зустрічі якраз обговорювали питання захисту пам’яток та збереження культурної спадщини Львова. Зокрема і про можливість надання статусу міст світової спадщини Харкову та Одесі. Відкриття центру ЮНЕСКО у Львові – це великий крок назустріч українцям і ми дуже цінуємо його», – підсумував очільник Львова Андрій Садовий.

Від admin