Їстівні квіти: готуємо красиво

Їстівні квіти: готуємо красиво

Для чого створені квіти? Щоб прикрашати життя? Проте краса може бути функціональною та робити життя цікавішим. Вікенд зібрав трохи фактів про квіти в кулінарії та підказок, що приготувати з квітами.

Дружина короля Англії Карла І Генрієтта-Марія власноруч готувала джем з фіалок. Любила вона цю справу натхненно та відчайдушно. Втім, дивуватися особливо не варто. По-перше, квіти в їжу використовували ще за часів Стародавнього Риму та Греції та дві тисячі років тому в Індії, Китаї й на території далекого Сходу. Мабуть, у творах східних авторів ви неодноразово зустрічали описи страв з пелюстками хризантеми, лотоса, лілій або гібіскусу. Звісно, існує ймовірність, що люди почали використовувати квіти в їжу й набагато раніше, але поки достеменно відомо саме про початок нової ери.

По-друге, ви вже їли квіти або принаймні чули про їстівні варіанти. Відомі всім артишоки, наприклад, — це ті самі квіти. Варення з троянд? Вино з кульбабок? Фаршировані квіти кабачків або цукіні? Можливо, дещо з переліку ви куштували чи хоча б чули про це.

Фаршировані квіти кабачків

Звісно, що мало хто цілеспрямовано йде на кухню, щоб потушкувати квіти у власному соку або посмажити їх та подати з якимось соусом. Казати щось суттєве про смакову складову квітів було б трохи нечесно. Можна поетично розповісти, що у настурцій присмак ельфійських мрій, а фіалки нагадують посмішки фей, але насправді більшість квітів або нейтральна на смак, або гірчить.

Навіщо їх їсти

Якщо вам недостатньо сприймати квіти в їжі лише як естетичну складову вечері, можна поговорити про їхню поживну цінність. Основним показником, за яким ці частини рослин варто віднести до особливо корисної їжі, є сирий білок. У примулах, наприклад, вміст протеїну перевищує 10%, у трояндах його понад 7%, у календулі — понад 6% (щоб було зрозуміліше — цвітна капуста може похвалитися лише 3%). Окрім білкової складової, квіти містять і вітаміни. Щоправда, не всі, та й вибір не дуже різноманітний, проте вони там є.

За дуже приблизними та грубими підрахунками, сьогодні світ вживає в їжу близько 45 різних квітів. Вчені стверджують, що з Близького Сходу квіти потрапили на тарілки до китайців (ось де коріння їхньої любові до їстівних півоній і лілій), потім до японців (хризантеми, звісно), далі перекочували в Америку, а звідти вже й на стіл до європейців.

Як використати їстівні квіти без зайвих складнощів

Зрозуміло, мало хто готовий «полювати» на екологічно чистий бузок, щоб витратити купу часу та отримати зацукровані квіточки.

Проте квіти у їжі — це цікаво настільки, що все одно хочеться спробувати. Варіанти є. Почнемо з кульбабок. Знайти — простіше простого, приготувати — елементарно, достатньо помити. Салати або канапки — користі максимум. Зауважте, що на смак кульбабки (і квіти, і листочки) доволі гіркі, тому краще поєднувати їх з нейтральними помідорами, свіжими огірками, солодким перцем. Про варення нагадати? А вино?

До речі, салати — розкішна основа для експериментів. Берете будь-яке листя, яке ви полюбляєте (рукола, айсберг, «пекінка», крес-салат тощо), додаєте овочі, готуєте оригінальну заправку, а потім щедро присипаєте квітками, які є під рукою, та насолоджуєтеся смаковими відтінками. Ну і красивим виглядом, звісно.

Непогана штука — квіти кабачка або гарбуза (у багатьох країнах продаються саме вони — зрізані суцвіття). Можна наповнити чимось смачненьким (починаючи з сиру з зеленню та закінчуючи фаршем) або просто посмажити у клярі. До речі, в клярі так саме смажать квіти акації — виходить доволі цікаво.

Лаванда має яскравий, дуже специфічний аромат — за умови, що він вам близький, можна готувати купу всього цікавого: торти, печиво, муси, пана-коти, желе, какао, каву.

Лавандовий зефір

Красива тема — млинці з припіком. Згадуйте рецепт, який вам подобається найбільше, готуйте тісто, а далі — суцільна творчість: сковорідку змащуємо маслом, художньо в один шар викладаємо квіти, зверху наливаємо тісто. Смажимо, перевертаємо, складаємо, подаємо. Це не стільки про смак, скільки про бажання зробити вау-ефект.

Будь-які квіти можна додавати у випічку. Найпростіші мафіни з бузком виглядатимуть майже космічно: всипте трохи в тісто та прикрасьте ними вироби зверху. Додаткових зусиль не треба, а результат гарантований — ульотний.

Може, ви й не підете на город чи у парк у пошуках вечері. Проте за умови натхнення та цікавості можна спробувати. Експериментуйте — і нехай життя буде різнобарвним!

Сподобалася стаття? Подякуй автору!

   

Читайте також: Привіт, осінь: печемо ватрушки з яблуками;

Букет для Залужного та бавовна для краси: як зараз працюють флористи;

Тест: Яка ти закрутка?

Тертий пиріг: сучасна версія класики;

Без ртуті та свинця: як правильно обирати продукти.