Озброєні сувенірами: що купити з джавеліном, байрактаром і хаймарсом

Озброєні сувенірами: що купити з джавеліном, байрактаром і хаймарсом

Зброя, яка гарно смажить ворогів та робить багато бавовни, швидко стає популярною в Україні. Вона з’являється на сувенірній продукції та в меню ресторанів. На її честь називають квартири, мангали, крафтове пиво, ковбасу та теличок. Вікенд розказує, як легально придбати в інтернеті джавелін, байрактар і хаймарс.

Джавелін

Ця американська зброя завоювала серденька українців з перших днів повномасштабного вторгнення. Ще в лютому канадець Крістіан Боріс і дизайнер зі Львова Євген Шалашов запустили проєкт Saint Javelin (Свята Джавеліна). Вони зобразили святу, що тримає в руках джавелін, та почали продавати речі з цією ілюстрацією, а отримані гроші перераховували на допомогу Україні. Згодом виявилося, що зображення Святої Джавеліни перемальовано з роботи американського художника Кріса Шоу «Мадонна Калашнікова», яку той створив у 2012 році. Шоу дізнався про це, але дозволив і надалі використовувати ілюстрацію, адже гроші з продажів йдуть на благодійність. За два місяці проєкт Saint Javelin зібрав близько 2 мільйонів доларів на підтримку України. У травні в Києві з’явився мурал із зображенням Святої Джавеліни, його намалював  художник Андрій Пальваль.

Та Свята Джавеліна — це не єдине втілення легендарного ПЗРК, в інтернеті можна знайти навіть плюшеві та їстівні джавеліни.

Одяг

Найчастіше джавелін зображають саме на футболках. Принти є на будь-який смак: з детальним кресленням ПЗРК, з військовим, що стріляє з нього, з зубастим мультяшним джавеліном. Є шкарпетки з цією зброєю та дуже патріотичні домашні капці — на правому написано «Байрактар», а на лівому — «Джавелін».

натисніть на зображення, щоб краще роздивитися

Їжа та напої

Суші-ресторани та піцерії першими почали додавати у свої меню джавеліни. Наприклад, у «Євразії» — це рол з лососем та омлетом, у Sushi Master — сет з чотирма різними ролами, а в одеської піцерії Pizza.Od.Ua — «Джавелін» з баварськими ковбасками, кукурудзою та грибами.

натисніть на зображення, щоб краще роздивитися

«Лихачовські ковбаси» теж вигадали для своєї продукції нові патріотичні назви. В їхньому асортименті є ковбаси «Чорнобаївська» та «Слава Україні» й сосиски «Джавелінки».

Також можна придбати темний і молочний шоколад з джавеліном на етикетці.

З’явилися й напої-джавеліни, проте вибір невеликий — лише горілка. Бренд «Козацька рада» випустив лінійку продукції з різними патріотичними етикетками, на одній є джавелін. А ще в інтернеті продається «Український джавелін» — «крутий подарунок чоловікові, військовому», як зазначає автор оголошення. У дерев’яному ящику знаходиться пляшка горілки у вигляді джавеліна (насправді не дуже схоже) та чарки у вигляді гільз. Такі алкогольні набори під зброю були популярними в нульових, тоді вони здавалися оригінальними, але зараз виглядають застаріло, як мереживна серветка на телевізорі.

натисніть на зображення, щоб краще роздивитися

Іграшки

Навесні у продажу з’явилися іграшкові джавеліни, на відміну від дитячих бластерів і пістолетиків, їх роблять не з пластику, а тканини. Зараз м’які джавеліни можна купити в багатьох супермаркетах та у хендмейд майстрів. Є великі та маленькі джавеліни, кольорові та під піксель, в’язані та з екошкіри.

натисніть на зображення, щоб краще роздивитися

Різні дрібнички

Ще продають чашки з джавелінами, а також дакімакури — подушки для обіймів. Можна придбати оригінальну закладку для книжок: з одного боку на ній зображеній військовий з джавеліном, а якщо глянути під іншим кутом — бачимо напис «смерть ворогам». А на OLX за 150 гривень продається «патріотична статуетка „Хлопці з джавелінами“» (вони не зовсім з джавелінами, але дійсно патріотично).

натисніть на зображення, щоб краще роздивитися

Телички

Якщо вам раптом у господарстві знадобилася корова і ви пішли купувати її на OLX, то обирати скоріш за все доведеться між Джавеліною та Джавеліною.  Поки що вчені не знайшли пояснення феномену, чому українці почали давати теличкам саме це ім’я. До речі, це найдорожчі «джавеліни», які є в продажу, коштують 5-6 тисяч гривень.

натисніть на зображення, щоб краще роздивитися

Байрактар

Ще один кошмар для наших ворогів. Ми всією Україною збираємо гроші на ці безпілотники, те саме роблять для нас поляки, естонці та друзі з інших країн. Цією птахою може покерувати кожен охочий через додаток «ЄБайрактар» у «Дії». Звісно, не по-справжньому, але терапевтичний ефект від гри та вигляду засмажених російських танків точно буде.

А якщо гри й донатів вам мало, то в інтернеті продається купа різних речей та продуктів з байрактаром.

Одяг

«Байрактар» добре римується з «наносить удар», тому написи з цими словами досить часто трапляються на речах. Також можна придбати футболку з принтом, на якому байрактар палить кремль або влучає у російський танк. Найкреативніші виробники спробували поєднати «байрактар» з мемом «Directed by Robert B.Weide», щоправда, для цього довелося трішки знехтувати правилами англійського правопису.

натисніть на зображення, щоб краще роздивитися

Їжа та напої

І знову піцеріям та суші-барам є що запропонувати. Обирайте байрактар з пепероні, грибами та моцарелою або сетом ролів Каліфорнія та Філадельфія. Також можна скуштувати сосиски «Байрактарчики» від вже знайомих нам «Лихачовських ковбас».

натисніть на зображення, щоб краще роздивитися

Пивоварня «Правда» започаткувала міжнародний рух пива «Brew for Ukraine» —  крафтові пивоварні різних країн світу варять пиво за рецептом «Правди», а отримані з його продажу кошти передають на допомогу Україні. До руху вже доєдналися 600 пивоварень, вони разом зібрали мільйон доларів, які «Правда» витратила на пікапи та аптечки для ЗСУ. У межах проєкту польська пивоварня Browar Golem зварила сухий стаут «Байрактар», який, щоправда, продається лише в Польщі. Проте в Україні є горілка «Байрактар» від «Козацької ради» та кава з такою назвою.

натисніть на зображення, щоб краще роздивитися

Іграшки

В інтернеті з’явилися збірні модельки байрактарів різного рівня складності. Роблять їх з дерева або пластику. Якщо конструювання  — то не ваше, є пазли з зображенням безпілотника. Також можна купити готовий м’який байрактар.

натисніть на зображення, щоб краще роздивитися

Різні дрібнички й не тільки

Чашками з байрактаром когось здивувати складно, проте на OLX є інші цікаві дрібнички: гачки для одягу або красивезний блискучий флюгер у вигляді безпілотника — моделька вийшла дуже схожою на оригінал.

Також на OLX пропонують гель, як байрактар, тільки від тарганів.

А найдорожчий «Байрактар» — це квартира в новобудові, яку назвали на честь безпілотника, вона коштує майже 50 тисяч доларів.

натисніть на зображення, щоб краще роздивитися

Мистецьке

Байрактар не тільки чудово знищує ворожу техніку, але й надихає українських митців. Так, креативна студія Vidro.ua розробила патріотичний принт «Випускайте байрактар» з княгинею Ольгою та безпілотниками, які палять ворогів. Можна придбати постер чи інші речі з цією роботою.

На  OLX продається скульптура з безпілотником, а також невелика діорама з байрактаром, що летить над островом Зміїний.

натисніть на зображення, щоб краще роздивитися

Хаймарс

Українцям подобаються хаймарси, бо ті виробляють дуже якісну бавовну для наших ворогів. Хоч ця зброя з’явилася у нас пізніше за джавеліни та байрактари, але сувенірної продукції з нею продається не менше.

Одяг

Крістіан Боріс, автор проєкту Saint Javelin, присвятив цій РСЗВ відразу двох персонажів — Святого Хаймарса, створеного у такий же стилістиці, як і Джавеліна, та супергероя Хаймарсмена — наполовину людину, наполовину РСЗВ. «Розриває русозомбі на частини, справжній кошмар ватників, які охороняють російські склади боєприпасів на території України», — так описує автор свого героя. Можна придбати футболки та інші речі з цими персонажами.

Також РСЗВ часто зображають з квітками бавовни або як шоколадний батончик  «Марс». Окрім футболок та худі з хаймарс продається дитячий слинявчик.

натисніть на зображення, щоб краще роздивитися

Їжа

Поки що на честь цієї РСЗВ не назвали пиво, ковбасу чи шоколад, але однойменні піца й роли уже є. Мережа закладів Kvadrat Sushi пропонує… ні, не роли, а піцу «Хаймарс» з куркою, в’яленими томатами, грибами та шпинатом. А дніпровський ресторан Instafood має сет запечених ролів «Хаймарс» — з лососем, креветками, мідіями та тунцем.

натисніть на зображення, щоб краще роздивитися

Іграшки

Плюшеві хаймарси поки що не пошили, але в інтернеті чимало моделей, конструкторів чи просто дитячих іграшкових РСЗВ з пластику. Щоправда, на упаковках не написано, що це саме хаймарс, та й виглядають вони не дуже схожими. Але продавці запевняють в оголошеннях, що ця іграшкова РСЗВ — саме хаймарс.

натисніть на зображення, щоб краще роздивитися

Різні дрібнички й не тільки

Без проблем можна знайти та придбати подушки, чашки, чохли для телефонів з принтами, присвяченими цій зброї. А на OLX є такі цікаві штуки, як підставка для ручок і мангал Хаймарс. Якщо перша річ хоч трохи нагадує частинку РСЗВ, то чому Хаймарсом назвали мангал можна лише здогадуватися. Можливо, через те, що він зелений і теж гарно смажить. 

натисніть на зображення, щоб краще роздивитися

Мистецьке

На OLX можна знайти різні картинки із зображенням РСЗВ та діораму від того автора, який створив байрактар над Зміїним. Також картину «HIMARS» у стилі попарт намалював сучасний український художник Сергій Декалюк і продає її за 79 тисяч гривень. Це найдорожчий хаймарс, який можна придбати.

натисніть на зображення, щоб краще роздивитися

Сподобалася стаття? Подякуй автору!

   

Читайте також: Козак, гусак і тортик: як зображають Бориса Джонсона українці;

Чую повітряну тривогу — доначу: як, кому та скільки грошей скидають українці;

Від діда Свирида до Семесюка: що читати по історії України;

Знайти стержень: 7 історичних уроків для українців;

Песотреш: сувенірний Патрон із сіна, бісеру та глазурі;

Дуже дороге: як українці продають сіль, пальне, марки та півників на OLX;