Черговий дерибан

Ніна Южаніна

Ручне регулювання урядом ринкових механізмів призводить до накопичення проблем, за які чомусь маємо розраховуватися бюджетними коштами.

3 серпня на підпис Президенту направлений прийнятий 27.07.2022 Закон про внесення змін до Закону про Держбюджет на 2022 рік (проєкт №7429) щодо виділення 201,1 млрд гривень для компенсації заборгованості суб’єктам ринку природного газу.

Джерелами цих коштів визначено:

✔️ дивіденди НАК “Нафтогаз” – 64,4 млрд грн,
✔️ аванс із податку на прибуток з таких дивідендів – 11,6 млрд грн
✔️ та допомогу від іноземних держав та організацій – 125,1 млрд грн (хоча ще й досі не відомо, хто з них погодився фінансувати популістські рішення уряду).

І тут черговий дерибан – не забули і до цього проєкту подати поправку про виділення коштів на будівництво доріг.

Група депутатів Арістов Ю.Ю. (Слуга народу), Крулько І.І. (Батьківщина), Гевко В.Л. (Слуга народу), Трухін О.М. (Слуга народу) та ще 13 депутатів внесли поправку №1455, якою дозволяли перерахувати залишки коштів місцевих бюджетів 2021 року на ремонт і утримання автомобільних доріг загального користування державного та місцевого значення.

А такі залишки ще на початку березня 2022 року (прийнято 2 закони) спрямовуються виключно на територіальну оборону, продовольчі потреби цивільного населення, евакуацію/вивезення/переміщення цивільного населення із місцевості, де ведуться бойові дії, інші заходи, спрямовані на підтримку цивільного населення в умовах воєнного стану.

Поправка у залі була відхилена та не потрапила до прийнятого Закону.

Пишу після того, як став доступний текст закону на підписання Президентом, бо все зараз буває (навіть тексти можуть змінюватися після голосування).

Робота парламенту закрита. Наполягаю, щоб у записі показували все ж таки засідання.

Автор