Російські загарбники провокують блекаут на ЗАЕС

Поділитися
Російські загарбники провокують блекаут на ЗАЕС
Після відключення станції від української енергосистеми окупанти планують під’єднати її до російської.

Обстрілами Запорізької АЕС російські загарбники прагнуть домогтися відключення станції від української енергомережі, пояснили в «Енергоатомі». У РФ раніше заявляли про плани «під'єднати станцію до російської».

«Акти ядерного тероризму на Запорізькій АЕС – її артилерійські обстріли – мають на меті руйнування інфраструктури станції, пошкодження всіх ліній електропередач, через які йде видача електроенергії в енергосистему України, знеструмлення півдня країни», - йдеться у повідомленні.

В «Енергоатомі» припускають, що росіяни продовжать працювати на досягнення цієї мети, а отже обстріли АЕС, подібні до учорашніх, триватимуть.

На українському ядерному об’єкті залишаються представники Росатома, які координують спеціальну програму з відрізання ЗАЕС від енергосистеми України через пошкодження обстрілами усіх ліній зв’язку.

«Крім руйнування інфраструктури Запорізької АЕС, цей план також включає подальше повне знеструмлення станції із запуском дизель-генераторів всіх енергоблоків для забезпечення охолодження ядерного палива, що міститься в усіх ядерних реакторах та басейнах витримки відпрацьованого ядерного палива», - пояснюють фахівці.

Ускладнює ситуацію й те, що окупанти перетворили машинні зали енергоблоків №1 та №2 на склади військової техніки та зброї, а також замінували береги Каховського водосховища.

«Невдовзі це все з високою ймовірністю може призвести до ядерної та радіаційної катастрофи, наслідки якої відчує не тільки Україна, а й вся Європа», - попереджають експерти.

Завадити ядерному тероризму Росії повинні злагоджені дії безпекових організацій, зокрема ООН, МАГАТЕ та Всесвітньої організації операторів атомних станцій (WANO), а також постійний тиск на РФ з боку міжнародної спільноти задля виведення військових із ЗАЕС.

««Енергоатом» вчергове закликає направити безпекову місію на Запорізьку АЕС із подальшою її демілітаризацією та виведенням озброєних російських військових зі станції й усієї прилеглої території, зокрема і з Енергодару. Тільки це зараз зможе гарантувати безпеку ЗАЕС і унеможливлить глобальну ядерну та радіаційну катастрофу!», - наголошується в повідомленні.

Напередодні російські окупанти двічі обстріляли промисловий майданчик атомної електростанції. Першим обстрілом було пошкоджено високовольтну лінію автотрансформатора, після чого довелося розвантажити та відключити четвертий енергоблок. Другим –  азотно-кисневу станцію та об’єднаний допоміжний корпус.

Відправити на станцію моніторингову місію МАГАТЕ закликав голова європейської дипломатії Жозеп Боррель. Тим часом в ОПУ та профільному міністерстві поки не можуть дійти згоди щодо необхідності такої інспекції.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі