«Мільйон ботів» – багато це чи мало?

Костянтин Корсун

У останній досить підозрілій історії з «ліквідацією СБУ мільйонної ботоферми» мені не все ніяк не йде з голови одна штука.

Якщо ти рашистський шпигун-резидент, нахіба тобі «облаштовувати відповідне обладнання» на території України (Київ, Харків, Вінниця)?! Наразі це на порядок безпечніше робити на bullett-proof хостінгах далеко від юрисдикції СБУ і навіть поза межами досяжності всемогутніх американців.

Це ж яким безкінечно тупим штірліцем треба бути, щоб активізувати та керувати «5 тисячами сім-карт» у ворожій країні, де місцева спецслужба люто контролює абсолютно будь-який чих у мобільних мережах. Перехоплює розмови окупантів, миттєво вираховує «телефонних терористів», активно застосовує мобільні комплекси, що можуть визначити розташування будь-якого абонента з точністю до пари метрів.

А заява про «вилучення 200 проксі-серверів” – це просто еталонна непрофесійність. Звучить приблизно як “два відра компресії”, “тонна інтернету» або «кубометр ІР-адрес». І ця ложечка непрофесійності ставить під сумнів усю бочку меду про “ліквідацію мільйонної ботоферми”.

Загалом-то СБУ робить багато корисних для країни речей, особливо зараз. Але інколи деякі їхні “досягнення” якось важко пояснити інтересами держави.

Наприклад, СБУ на досить сумнівних підставах вилучає обладнання для майнінгу криптовалюти, що не є протиправною діяльністю в Україні й більше скидається на «обілечування» відповідного бізнесу. Один з співробітників ДКІБ СБУ вимагає хабар у 60 тисяч доларів за повернення вилученого обладнання, і його на цьому ловлять НАБУ та САП.

Та й загалом, мені завжди було цікаво що відбувається після чергової “ліквідації ботоферми”.

За якими статтями ККУ висуваються обвинувачення? Чи доходять справи до судів? Які вироки отримують винні особи і чи взагалі отримують? І куди дівається вилучена техніка?

Тому що я не пригадую, наприклад, статті Кримінального кодексу “Дискредитація першої леді». Там немає навіть статті «Поширення дезінформації». І статті «створення ботоферм» також немає, от біда.

І наостанок ще кілька практичних питань: а точно до «мільйону ботів» зарахували лише і виключно ботів? Чи не є протиправним позиціонувати себе «експертом» у якійсь сфері та приходити на ефіри? Чи «критика влади» вже вважається кримінальним злочином? І як юридично довести, що я не бот, приміром? Не для себе питаю, для одного друга.

І до речі, про «мільйон ботів» – багато це чи мало.

У Twitter однією з найбільших мереж ботів вважалося 86 000. Після “штурму Капітолію” у січні 2021 адміністрація Twitter заблокувала 70 тисяч акаунтів, що також позиціонувалося як одна з найбільших бот-мереж.

Після українських виборів 2019 адміністрація Facebook видалила 46 облікових записів, 44 сторінки та одну групу, пов’язані з відомою політичною діячкою – кандидатом в Президенти України. Їхня аудиторія (аудиторія, Карл!) сягала 889 000 акаунтів. Тобто це була орієнтовна кількість потенційних читачів (!), які могли (!) прочитати дописи ліквідованої мережі ботів.

У 2020 році відома експертка оцінювала загальну кількість фейсбук-ботів у 200 тисяч. Загальну кількість УСІХ ботів. Як може бути у одного політика уп’ятеро більше ботів, ніж в усьому українському сегменті соцмережі?

Думаю, усі здогадалися, що СБУ трохи (м’яко кажучи) перебільшила масштаб своїх досягнень. Але для чого? Як на мене, все можна легко пояснити досі вакантною посадою очільника Служби. Знаючи люту ненависть Президента Зеленського до свого попередника, велику його прихильність отримає той, хто знайде «доказ» зв’язку ненависного внутрішньо-політичного ворога з ворогом зовнішньо-політичним. Щонайменше, це допоможе винахіднику зберегти поточну посаду при новому Голові СБУ.

У будь-якому разі, до історії з «ліквідацією мільйонної ботоферми» якось забагато питань виникає, щоб повірити в неї.

Та й чи саме контррозвідка повинна розслідувати порушення правил американської соціальної мережі? Тут розмова може плавно перейти на давнє питання західних партнерів «а коли СБУ буде реформована?», тому на цьому ставлю крапку. Бо знов мене внесуть у «миротворець» за «втручання у системи безпеки».

Автор