WP: Визнання Росії країною-спонсором тероризму - це погана ідея

Поділитися
WP: Визнання Росії країною-спонсором тероризму - це погана ідея © Соцмережі
Експерт з міжнародного права пояснила, чому такий статус може навіть піти на користь Москві.

Росія скоїла багато жахливих речей в Україні і не тільки. Тому не дивно, що президент Володимир Зеленський, спікер Палати представників Конгресу Ненсі Пелосі, члени Сенату і багато інших голосів закликають адміністрацію Джо Байдена визнати Росію країною-спонсором тероризму.

Цей статус, який зараз стосується лише Куби, Ірану, КНДР і Сирії, може здатися хорошим способом покарати Москву, допомогти українцям і висловити американське обурення. Але це не так, - пише в статті для Washington Post експерт з міжнародного права Юридичної школи Університету Вандербільта Інгрід Брунк Вюрт.

Вона пояснює, що статус держави-спонсора тероризму - це не символічний жест, призначений покарати країни, які поводяться погано. Це юридичний пусковий механізм, вбудований в складну нормативно-правову базу. Наслідки запуску цього механізму не просто визначити чи розплутати. 

«У випадку Росії, деякі з цих наслідків можуть виявитися шкідливими для інтересів України і США. Вони можуть навіть допомогти Росії», - наголошує автор.

Статуси - річ складна. Але визнання країни спонсором тероризму впливає на дві загальні сфери права: на внутрішні судові процеси і санкції. У випадку першого іноземні держави користуються імунітетом перед судами в США як на рівні окремих штатів, так і на федеральному. Існують обмежені винятки, зокрема для справ проти держав-спонсорів тероризму.

Пропозиції включити Росію в список держав-спонсорів тероризму засновані на поведінці Владіміра Путіна під час Другої Чеченської війни, а також війн в Грузії, Лівії, Сирії, Судані і Україні. Таким чином, Росія вже не буде користуватися імунітетом в справах проти неї, порушених через злочини, скоєні у всіх цих країнах за цілі десятиліття. 

«Але тут є заковика: позови приймаються лише від дуже обмеженої кількості позивачів, а саме від громадян, урядових службовців і військовослужбовців США», - пояснює автор.

В разі перемоги, позивачі можуть добитися виконання вироків за рахунок заморожених російських активів. Але такий процес мав би кілька негативних наслідків. Він би дозволив американцям отримати відшкодування за рахунок заморожених активів, але не українцям (чи лівійцям, сирійцям і грузинам), які якраз і постраждали від жорстокості Путіна. Також таким чином російські заморожені активи будуть виснажені, хоча в іншому випадку вони можуть зіграти роль важливого важеля впливу під час мирних переговорів. І ці переговори потенційно можуть забезпечити компенсацію багатьом групам постраждалих.

Якщо американські жертви російської агресії почнуть отримувати виплати за рахунок заморожених активів Росії, це може заохотити інші країни зробити те ж саме для власних громадян. Таким чином, глобальний пул ресурсів, які можна було б використати для допомоги Україні, буде вичерпаний.

Визнання Росії державою-спонсором тероризму також вплине на санкції. США, звісно, вже запровадили широкий спектр жорстких обмежень проти РФ, зокрема такі, які призвели до дефолту за державним боргом. Загальний вплив всіх санкцій на російську економіку поки не відомий. Цілком можливо, що знадобляться нові, щоб посилити тиск. Але більшість санкцій, які повинні бути запроваджені відповідно до статусу держави-спонсора тероризму, вже діють проти Москви. Зокрема, це заборона військового експорту, різні фінансові санкції тощо.

Статус також буде мати вплив з точки зору вторинних санкцій, які можуть обмежити торгівлю і змусити глобальні продовольчі ціни зростати ще більше. В підсумку, це може підірвати глобальну підтримку зусиль, націлених натиснути на Росію. США потрібні вірні союзники, щоб ізолювати Кремль. Для цього знадобляться нові санкції, які можна сформулювати так, щоб вони стосувалися конкретно Росію, зокрема її енергетичного сектору і чиновників.

«Держсекретар Ентоні Блінкен не повинен визнавати Росію державою-спонсором тероризму, Конгрес повинен припинити тиснути на нього з вимогою зробити. І Конгресу не варто намагатися самому ухвалити таке рішення. Важливо, що конгресмени, які закликають до цього, не пояснили, які конкретно санкції будуть запроваджені, якщо цей статус буде присвоєно Росії, і чому вони будуть корисні. Вони ігнорують наслідки на внутрішні судові процеси. Якщо Конгрес хоче запровадити більше санкцій проти Росії, нехай зробить це через спеціальні законопроекти», - закликає автор.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі