Збитки українських аграріїв через війну сягають $6 млрд – ФАО

соняшник
1 Серпня 2022, 11:37

Цьогоріч, за оцінками ФАО, Україна очікує зібрати до 51 млн т зернових.

Збитки, завдані сільськогосподарському сектору України внаслідок війни, оцінюються у $4-6 млрд. Про це повідомила представниця Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Вікторія Михальчук.

“Попередні оцінки від червня вказують на те, що збитки, завдані сільськогосподарському сектору внаслідок війни, становлять від 4 до 6 млрд доларів, включаючи шкоду інфраструктурі, такій як іригаційне обладнання, сховища, інфраструктура судноплавства та переробки, теплиці, польові культури, сільськогосподарські тварини”, — зазначила Михальчук.

Цього року, за оцінками ФАО, Україна очікує зібрати до 51 млн т зернових.

Зважаючи на райони, які безпосередньо постраждали від війни, лише 61 млн т із загальної кількості 75 млн сховищ є фізично доступними. 14% пошкоджено або зруйновано, 10% розміщено на тимчасово окупованій росією території.

За словами Михальчук, з доступних сховищ 35% залишаються наповненими 22 млн т зернових та олійних культур, які очікують експорту.

“Тобто доступ є лише до 65% доступних сховищ”, — пояснила експертка.

Михальчук також зауважила, що ФАО працює з Міністерством аграрної політики та продовольства України також над альтернативними шляхами експорту зернових із України.

Довідка. Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) (англ. Food and Agriculture Organization, FAO) — міжнародна організація під патронатом ООН. Діяльність ФАО спрямована на зменшення гостроти проблеми бідності і голоду в світі шляхом сприяння розвиткові сільського господарства, поліпшення харчування і розв’язання проблеми продовольчої безпеки — доступності всім і завжди харчування, необхідного для активного та здорового життя. ФАО діє як нейтральний форум, а також як джерело знання та інформації.

Джерело:

Інтерфакс-Україна

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!