80 об'єктів по всій Україні відправлять на «реприватизацію» через незаконний продаж, починаючи з 1992 року

Поділитися
80 об'єктів по всій Україні відправлять на «реприватизацію» через незаконний продаж, починаючи з 1992 року © Фото з відкритих джерел
Триває досудове розслідування, санкції статей передбачають покарання у вигляді позбавлення волі до 12 років.

Суд наклав арешт на 80 об’єктів нерухомості у різних регіонах України, які належали профспілковим організаціям та були незаконно продані приватним власникам. Про це повідомила пресслужба ДБР.

Слідство стверджує, що з 1992 року і до нині посадовці Федерації професійних спілок України та підконтрольних Федерації приватних акціонерних товариств, за попередньою змовою групою осіб, оформлювали відчуження курортно-оздоровчих, спортивних та інших державних комплексів.

Серед об’єктів:

  • готелі «Турист» та «Дружба» у Києві;
  • санаторії «Жовтень» у Конча-Заспі;
  • «Куяльник» у Одесі;
  • «Моршинський» у Львівській області;
  • «Поляна» на Закарпатті;
  • спортивні комплекси, зокрема будівля, в якій розташований Kyiv Sport Club.

У межах спільного розслідування з СБУ було встановлено, що, починаючи з 1992 року, співробітники Федерації профоб'єднань України та підконтрольних їй акціонерних товариств оформляли відчуження курортно-оздоровчих, спортивних та інших держкомплексів.

Майно передано Нацагентству з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА).

Нагадаємо, ідея розібратися з майом профспілок не є новою. У 2012 році  Мінекономрозвитку вийшло з пропозицією визнати державним все майно, яке перебувало у громадських об’єднань (організацій) станом на 24 серпня 1991 року.

Цьому передували 35 кримінальних справ і 147 позовів про повернення 45 об'єктів та земельних ділянок площею понад 34 га, незаконно виведених профспілками з державної власності.

У 1994 році нині покійна екс-голова Фонду держмайна Валентина Семенюк  з трибуни Верховної Ради говорила, що приватизація в Україні відбувається без створення законодавчого поля і правил гри. 

У 2004 році вона написала статтю для ZN.UA, в якій стверджувала,  що "Не треба боятися перегляду результатів приватизації".

На сьогодні найвідомішими прикладами реприватизації в Україні були повернення в держвласність ВАТ «Криворіжсталь», ВАТ «Нікопольський завод феросплавів» (НЗФ), ВАТ «Нікопольський південно-трубний завод».

І хоча насправді йдеться про повернення державі в управління указаних об'ктів, проте поняття «реприватизація» в законодавстві України немає. 

Так результати приватизації можуть бути переглянуті згідно з чинним законодавством України. У Законі «Про приватизацію державного майна» передбачаються можливість та порядок повернення приватизованого майна державі, при чому цей процес прямо не називається «реприватизацією».

Відповідно до частини 5 статті 27 Закону, на вимогу однієї із сторін договір купівлі-продажу може бути розірвано або визнано недійсним за рішенням суду в разі невиконання іншою стороною зобов'язань, передбачених договором купівлі-продажу, у визначені строки.

Частиною 6 статті 29 Закону передбачено, що порушення встановленого законодавством порядку приватизації або прав покупців є підставою для визнання недійсним договору купівлі-продажу об'єкта приватизації.

Приватизоване майно можна примусово повернути державі тільки в судовому порядку.

 

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі