РФ розігрує карту з заручниками: що криється за вбивствами і знущаннями над військовополоненими

Поділитися
РФ розігрує карту з заручниками: що криється за вбивствами і знущаннями над військовополоненими © Pixabay
Росія розпочала цю акцію цілеспрямовано і з певною метою.

Потрапляння в мережу спочатку відео із знущанням та вбивством українського військовополоненого, а наступного масоване вбивство полонених українців у колонії у Оленівці Донецької області не є випадковим збігом обставин, а спланованою стратегією Росії, наголошують правозахисники у матеріалі Української Гельсінської спілки з прав людини.

Виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко нагадує, що до практики жорстоких катувань вдавались і радянські «миротворці» в Афганістані, а потім Росія продовжила цю практику в обох чеченських війнах, і зараз в публічну сферу потрапило моторошне відео з нівечінням статевих органів і вбивством українського військовополоненого.

«Звичайно, в першу чергу виникає емоційна оцінка тих орків-нелюдів, які це вчинили, і ця оцінка однозначна, як і викликане бажання дати належну відповідь, при цьому не сильно звертаючи увагу на норми міжнародного гуманітарного права, бо – «до тварин і нелюдів норми міжнародного гуманітарного правила не застосовуються», - підкреслює він.

На сьогодні в російському полоні разом з захопленими на «Азовсталі» знаходиться велика кількість українських захисників – представників ЗСУ, тероборони, правоохоронних органів, медичних працівників, які мають загрозу зазнати катувань, а частина таки піддається жорстокому катуванням.

Павліченко вказав на відповідальність за ці знущання в тому числі Міжнародного комітету червоного хреста, який був гарантом безпечної здачі в полон захисників «Азовсталі».

«Разом із тим Україна має чітко встановити усіх причетних до цього звірячого злочину і забезпечити належне покарання усім до нього причетним, включно з організаторами війни. Світ має висунути вимогу видачі всіх катів для незалежного суду, і це обов’язково відбудеться з належним покаранням. І останніх, і перших осіб.   

Світ, який жахається цій середньовічній жорстокості, має не лише емоційно відреагувати, а зрозуміти, що неконтрольоване зло, яке не дотримується ніяких правових рамок, розуміє лише силу, і така сила має бути швидкою, ефективною, і переважаючою, і ця сила є тяжким воєнним озброєнням, яке має знищити присутність російських військ на захоплених українських землях», - додав він.

Координаторка Медійної ініціативи за права людини Ольга Решетилова підкреслює, що зазвичай Росія починає вдаватись до шантажу полоненими для військових чи політичних цілей.

«Зазвичай Росія качає тему полонених перед важливими подіями на фронті або переговорами. Згадайте ті всі паради, наприклад. Таким чином вона підвищує ставки, знаючи, що для українського суспільства це питання надзвичайно чутливе», - зазначає вона.

Голова правління у «ZMINA. Центр прав людини» Тетяна Печончик зазначає, що росіяни мають  на меті своїми нелюдськими діями викликати лють, жагу помсти серед українців, бажання робити те саме із російськими військовополоненими.

«На це не можна вестися з кількох причин. Перша. Нам треба визволяти українських військовополонених та формувати обмінний фонд. На жаль, кількість наших військових у російському полоні в рази більша, ніж їхніх у нас.

Друга. Росія стикається із нестачею людських ресурсів для продовження наступу. Мобілізовані відмовляються воювати, нові резерви формуються повільно. Щоб збільшити бажання росіян йти на війну, намагаються включити ірраціональне і засліпити сильною емоцією, викликати колективну лють і бажання помсти із їхнього боку, показати, що «злісні укри» теж знущаються над «їхніми хлопчиками», топчуться над їх «чоловічою гідністю», - підкреслює правозахисниця.

Вона додає, що катування і страти є одними із найтяжчих воєнних злочинів, і допускачи це у відповідь, ми не тільки відступаємо від принципів міжнародного гуманітарного права, але й уподібнюємося країні-агресору, стаємо на сторону варварства і дикунства.

Схожу позицію висловив і представник Центру громадянських свобод Володимир Яворський.

«Поширення відвертих відео катувань має одну просту мету: щоб наші не брали в полон росіян. Таке відео викликає у більшості солдатів ненависть і бажання помсти. Це випробуваний метод ще з війни в Чечні. Я вже прочитав багато постів, що “полонених більше не беремо”. І це мета ворога. Полонені потрібні, щоб рятувати наших з полону. Щоб було на кого міняти. І щоб наших там не катували, бо це можна зупинити тільки обміном», - зазначив він.

Водночас російських солдат їхнє командування теж лякає, що українці їх катуватимуть і вб’ють. Це мотивує їх боротися до кінця і не здаватися.

Нагадаємо, збройні сили Російської Федерації в ніч на 29 липня здійснили прицільний навмисний артилерійський обстріл слідчого ізолятора в Оленівці на захопленій ними території Донецької області, де утримувалися українські полонені, та спробували звалити вину за ЗСУ. В Генштабі українських сил наголосили, що по району населеного пункту Оленівка ракетних і артилерійських ударів не завдавали, а російські окупанти таким чином вирішили приховати вбивства та катування українських військових.

В Офісі президента у свою чергу зазначили, що такими діями російська сторона намагається зірвати домовленості щодо обміну полонених, які здались на заводі «Азовсталь» в Маріуполі під певні гарантії.

За попередніми даними в Оленівці загинули понад 40 полонених українських захисників, ще 75 були поранені.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі