Ексклюзиви
четвер, 28 липня 2022 23:40

Спецтема: Війна Росії проти України

Військовополонені РФ будуть звільнені від покарання в Україні: причини

Військовополонені РФ будуть звільнені від покарання в Україні: причини
Засуджених військовополонених РФ звільнятимуть від покарання. Фото: Українська правда

Російські військовополонені не будуть проходити покарання в Україні.

Верховна Рада України ухвалила Закон, який буде регулювати процедури обміну осіб як військовополонених. За відповідне рішення проголосували 293 народні депутати, повідомляється на сайті парламенту.

Документом вноситься низка змін з метою забезпечення оперативного розв'язання питань щодо процедури обміну обвинувачених, засуджених осіб як військовополонених.

Кримінальний кодекс України доповнюється новою статтею, якою передбачено звільнення від відбування покарання засудженого, щодо якого уповноваженим органом прийнято рішення про його передачу для обміну як військовополоненого та яким надано згоду на проведення такого обміну. У разі якщо обмін засудженого не відбувся, суд за клопотанням прокурора направляє такого засудженого для подальшого відбування призначеного раніше покарання.

У разі постановлення слідчим суддею, судом ухвали про скасування запобіжного заходу, обвинувачений повинен бути негайно звільнений та переданий під нагляд уповноваженого органу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві працює координаційний штаб для рідних військовополонених: контакти та перелік послуг

Судовий розгляд також може здійснюватися за відсутності обвинуваченого, якщо відносно нього уповноваженим органом прийнято рішення про передачу для обміну як військовополоненого та такий обмін відбувся.

Передбачений також випадок, коли засуджений, який був звільнений судом від відбування покарання у зв'язку з прийняттям рішення уповноваженого органу про його передачу для обміну як військовополоненого, і обмін якого відбувся. До закінчення строків давності виконання обвинувального вироку знову буде затриманий на території України у зв'язку з його участю у бойових діях. У вказаному випадку суд направляє такого засудженого для відбування призначеного покарання.

У разі прийняття судом рішення про передачу засудженого для обміну як військовополонених, така особа негайно (після отримання органом або установою виконання покарань відповідного рішення суду) звільняється від відбування покарання.

Російська влада передусім зацікавлена у обміні бійців з чеченських батальйонів.

Найдовше чекають обміну полонені з Далекого Сходу, повідомила заступниця міністра юстиції України Олена Висоцька.

Доля людей з ОРДЛО Москву не цікавить.

Зараз ви читаєте новину «Військовополонені РФ будуть звільнені від покарання в Україні: причини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути