Майже 60% фінансової допомоги Україні – це кредити

26 Липня 2022, 11:52

З 24 лютого по 12 липня Україна отримала $24,5 млрд. зовнішнього фінансування. Сюди входять гранти та кредити, пише Поштівка.

Фінансова допомога може надходити в трьох формах: кредити, гарантії за кредитами, гранти. Україні вже час розглядати її не лише з точки зору термінового покриття потреб, а й крізь призму довгострокової фіскальної стійкості.

Гранти є найбільш бажаними, оскільки вони не збільшують борговий тягар України. Це безповоротна допомога країні, що перебуває у воєнному стані. Однак у грантовій формі Україна отримала лише 43% зовнішнього фінансування.

Найбільше грантів надали США $3,99 млрд, або 70% від усіх грантів. Німеччина надала 1 млрд євро, ЄС – 145 млн євро (2,6% їх загальної суми), Великобританія – 140 млн євро.

З графіка бачимо, що міжнародні партнери України, окрім США та Німеччини, віддають перевагу кредитам. Переважання кредитів над грантами наближає Україну до боргової кризи.

Іноземна фінансова підтримка є критично важливою для України. За підрахунками уряду, аби покрити потреби у фінансуванні, щомісяця в Україну має надходити не менше 5 млрд дол.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!