RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Чекаємо на осінь: як Кремль почне "хитати" Молдову

Молдова демонструє Москві свою готовність боротися

Молдова демонструє Москві свою готовність боротися Фото:

У четвер, 22 липня, стало відомо, що Молдова не дозволила в'їзд на територію країни російським військовим із так званої оперативної групи, яка базується у Придністров'ї: російських військових назвали "незаконним формуванням, яке порушує статус нейтралітету", а трохи раніше президент Мая Санду заявила, що не мінятиме державний суверенітет на дешевий газ з Росії. Про що свідчать такі різкі дії Кишинева, і чи спробують у Кремлі помститися Кишеневу, "Апострофу" розповів директор Інституту світової політики Євген Магда.

Треба згадати, що Молдова разом з Україною стала кандидатом в члени ЄС. Це фактор, який є визначальним для Росії, а тому вона буде постійно на нього бити. Маючи Придністров'я, Молдова є чутливою для різноманітних впливів, і те, що наговорив "міністр закордонних справ" так званої "ПМР" (Віталій Ігнатьєв в інтерв'ю пропагандистам російського "РІА Новини" 22 липня заявив про бажання "ПМР" домагатися незалежності від Молдови та входження до складу Росії - "Апостроф") - не викликає подиву, адже це просто демонстрація його відданості Росії.

Говорячи про останні події в Молдові, варто звернути увагу на один дуже важливий момент. Йдеться про те, що днями виповнилось 30 років угоді про припинення вогню в Придністровському конфлікті, яку підписували президенти Єльцин і Снєгур. Зараз йде мова про те, щоб максимально ефективно це використати, спробувати пограти на цьому. Чому? Бо президент Молдови Санду вже заявила, що не розмінюватиме суверенітет Молдови на дешевий російський газ. З "Газпромом" укладено кількарічний контракт, але не було звірена сума заборгованості, плюс Придністров'я отримує значно більше газу, ніж потрібно: там використовують його для виробництва електрики, яка йде на майнінг криптовалюти.

Окрім того, Санду висловилась за зміцнення армії Молдови, дорікнувши своїм попередникам, які цим не займались. Для себе вона, очевидно, бачить" швейцарську модель". Тут варто нагадати, що Молдова - нейтральна держава, і нікому навіть у страшному сні не привидиться пошук можливостей для євроатлантичної інтеграції. Щодо євроінтеграції, то вона не буде швидкою: профільний міністр закордонних справ та євроінтеграції Попеску заявив, що на неї витратять не менше 10 років.

Молдова захищена тим, що має кордони лише з Україною і Румунією, але зараз там з острахом спостерігають за наслідками угоди по зерну: чи не буде вона використана проти України, чи не буде росіян в Одесі. Звісно, хотілося б щоб Україна та Молдова тісніше взаємодіяли, але це залежить не тільки і не стільки від бачення наших керівників, але й від того, які звучатимуть реальні пропозиції, бо те що нам треба спільно йти в ЄС і діяти разом - це зрозуміло, як і те, що це буде достатньо тривалий процес. Нам потрібні конкретні спільні проекти.

Росію дуже дратує і те, що нещодавно пройшло спільне засідання парламентів Румунії і Молдови: там вважають, що це примара об'єднання з Румунією. А зараз в Кишиневі "додали перцю", не пропустивши російських офіцерів на ротацію в Придністров'я, хоча це відбувається не перший раз, і навряд там була така чисельність військових, яка могла на щось впливати: це швидше за все були офіцери російської армії, які мають по три-чотири паспорти, адже рядовий і сержантський склад "миротворчого контингенту" набирається з місцевих. Звісно, це був політичний меседж Кишинева Москві: вона не буде дослухатись до Росії.

Звісно, є ще питання газу: Росія шантажує Молдову нібито порушенням угоди з Газпромом. Але в Молдову вже тягнуть новий газогін з Румунії, і Кишинів розраховує таким чином, через "Турецький потік" отримувати газ. Відповідно, вищезгадана заява Санду про газ і суверенітет дуже показова.

Ще до нападу 24 лютого молдовські колеги мені сказали, що під час зими 2021-2022 року уряд був змушений максимально займатися соціальним захистом, бо ціна на газ стрибнула, довелось призначати субсидії. Цей фактор нікуди не подінеться: Росія спробує шантажувати Молдову і надалі, передавши значну кількість газу Придністров'ю. Разом з тим, не варто забувати, що Молдова - аграрна країна, газ тут важливий більше для теплокомуненерго, ніж для промисловості.

Поряд з цим не можна сказати, що Санду все тримає у своїх руках. У неї своя монобільшість та уряд. Але експерти кажуть, що команді президента Молдови бракує професійних навичок та спроможностей. Влітку хитати Санду не будуть, а ось восени фактор якоїсь гри з боку Придністров'я проявить себе знову.

Читайте також

Холодний розрахунок: як НАТО готується до війни з Росією

На Заході бачать загрозу з боку Росії і вже починають готуватись до боротьби

Космічні яйця: як Захід злякався однієї російської ракети

На Заході активно мусують йому ядерну загрозу з боку Кремля

У Конгресі відбувається жахливий спектакль - екс-радник Байдена Майкл Халцель

Для України все упирається під час, бо чекати кілька місяців Київ не може