Польський дипломат: ЄС вже працює над новим пакетом санкцій проти РФ, він охопить енергетику

21 Липня 2022, 12:39

У Брюсселі розпочалася робота над наступним пакетом санкцій проти Росії, який буде ухвалений на межі серпня-вересня; він має включати енергетичний сектор, – заявив журналістам Анджей Садось, постійний представник Польщі при ЄС.

У середу посли країн ЄС узгодили в Брюсселі сьомий пакет санкцій проти Росії за її вторгнення в Україну.

«Вдалося ліквідувати різні виключення, зокрема, до санкцій проти Росії вдалося вписати до заборони на імпорт золота ювелірні вироби з золота. Пакет включає понад 50 осіб та організацій, це цілий спектр високотехнологічної продукції, тобто виготовленої з використанням інноваційних технологій, фармацевтичних препаратів, хімікатів, продукції так званого подвійного призначення», – підкреслив Садось.

Він додав, що пакет враховує цілий комплекс пропозицій Польщі.

Читайте також:   Литовська компанія LTG Cargo почала перевезення нафтопродуктів для України в обхід Білорусі

«Ми скасували різного роду відступлення щодо російських морських транспортних суден при реалізації проєктів з відновлюваної енергетики», – сказав посол.

За його словами, були враховані пропозиції Польщі щодо нового критерію, що дозволяє накладати санкції на підприємства третіх країн, які беруть участь в обході обмежень.

«Нам вдалося заручитися підтримкою переважної групи країн. (Європейська) комісія погодилась з нашою пропозицією, і вже зараз розпочалася робота над наступним пакетом санкцій, який буде ухвалено на межі серпня та вересня. Він має включати питання енергетичного сектору. Це означало б можливість застосування санкцій до суб’єктів із третіх країн, які активно беруть участь в обході європейських санкцій, накладених на Росію», – поінформував Садось.

Посол додав, що Польща є країною, яка представляє найамбітнішу позицію, коли йдеться про санкції проти Росії.

«Ми представляємо нашим партнерам у Комісії, в інших державах-членах, різні пропозиції, різні рішення, і ці пропозиції та рішення включають до наступних пакетів санкцій. Можна сказати, що польська делегація тут у Брюсселі в роботі над санкціями є на кілька кроків попереду. Ми мусимо пам’ятати про те, що мета – досягти одностайності, тому ми маємо випрацьовувати підтримку, зелене світло від усіх європейських столиць», – зазначив Садось.

Читайте також:  Пєсков заявив про відсутність часових рамок тривалості війни в Україні

Нагадаємо, посли країн ЄС у середу у Брюсселі ухвалили пакет нових санкцій проти Росії. Він передбачає, серед іншого, заборону на імпорт російського золота і водночас посилення експортного контролю над продукцією подвійного призначення, включаючи хімічну, фармацевтичну та високотехнологічну продукцію.

Щоб проєкт набув чинності, його мають схвалити країни-члени в рамках Ради ЄС. Найвірогідніше, це відбудеться вже до кінця тижня. Санкції набудуть чинності після публікації в Офіційному журналі ЄС.

Ембарго на російське золото поширюється на золоті прикраси; такого рішення прагнула Польща. Пакет також передбачає включення до санкційних списків ЄС понад 50 осіб та організацій, пов’язаних із Кремлем. Це означає заморожування їхнього майна та заборону на в’їзд до ЄС.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!