середа, 20 липня 2022 19:20

Спецтема: Війна Росії проти України

"Політична гра Єрмака" – чому не можуть призначити керівника САП і чим це загрожує

"Політична гра Єрмака" – чому не можуть призначити керівника САП і чим це загрожує
Антикорупційна система в Україні знову заблокована, наголошує Юрій Ніколов. Фото: Gazeta.ua

Антикорупційна система в Україні досі заблокована. Попри те, що результати конкурсу на посаду голови Спеціальної антикорупційної прокуратури оголосили, призначити переможця неможливо. Це має робити генеральний прокурор, якого в Україні зараз немає. Ця колізія – елемент політичної гри керівника Офіса президента Андрія Єрмака. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів співзасновник видання "Наші гроші", журналіст Юрій Ніколов.

"Ті, кому треба, цю колізію передбачали. Тому що вимогами українців і Заходу є не визнання результатів конкурсу, а запуск роботи антикорупційної прокуратури. Тобто призначення керівника. Я впевнений, що у президента всі про це знали", – говорить Ніколов.

Історія з САП та НАБУ є елементом політичної гри керівника Офіса президента Андрія Єрмака, додає журналіст.

"Єрмак та його група посилюють вплив на органи правосуддя. А щодо тих органів, які він не може контролювати – НАБУ та САП, – треба мінімізувати ризики. Тому їх просто блокують. З точки зору боротьби за вплив на монополію у правосудді це логічне рішення. Із цієї ситуації виходом може бути тільки політичне рішення. Зеленський погоджується на такі процеси монополізації влади, бо для нього такий просвітлений автократичний шлях ближче", – вважає Ніколов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Удар по автономності генпрокурора" – юрист про звільнення Венедіктової

Антикорупційна система в Україні знову заблокована, наголошує журналіст.

"Цю історія точно позитивно не сприймуть на Заході. Тому що легенди про українську корупцію існують давно. Незалежно, від російських ІПСО, які зараз розганяються. Українська корупція відома давніми традиціями. Заходу потрібна незалежна судова та антикорупційна система, щоб ніхто не сумнівався, даючи нам кошти. Якщо ти фінансуєш щось, то хочеш нормальну систему захисту грошей від розкрадання. Це не вдалося ще жодному президенту", – каже Ніколов.

На постачання зброї призначення керівника САП прямого впливу немає, але непризначення керівників антикорупційних органів не додає впевненості західним партнерам, пояснює журналіст.

"Росія вже поширює наратив, що в Україні крадуть зброю. Тобто питань стосовно цього у наших партнерів є багато. Історія із САП з цим напряму не пов'язана, але вона має показувати нашим партнерам, що у нас є боротьба з корупцією", – уточнює Ніколов.

В СБУ зараз також почали вичищати старі кадри, розповідає журналіст:

"Подекуди це люди, що були призначені ще за попереднього президента. Можливо, так зачищається вплив конкурента чинного президента. Щодо призначень – треба дивитися, на що буде спрямована діяльність Єрмака в цьому питанні".

Комісія визначила переможця конкурсу на посаду керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Ним став детектив Національного антикорупційного бюро Олександр Клименко. Конкурс тривав із січня минулого року. Але призначити його на посаду може тільки генпрокурор. Напередодні Верховна Рада звільнила Ірину Венедіктову з посади генерального прокурора. Очолює відомство виконувач обов'язків керівника Офіса генпрокурора.

Президент Володимир Зеленський звільнив заступника голови СБУ й змінив начальників управлінь відомства в п'яти областях.

Зараз ви читаєте новину «"Політична гра Єрмака" – чому не можуть призначити керівника САП і чим це загрожує». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути