четвер, 14 липня 2022 21:16

Спецтема: Війна Росії проти України

"Важке озброєння ось-ось потече в Україну у великих кількостях" – Олександр Мотиль

"Важке озброєння ось-ось потече в Україну у великих кількостях" –  Олександр Мотиль
Політолог Олександр Мотиль вважає, що Росія може розпастись, а Україна, Литва, Польща та Білорусь можуть створити тісний союз / Фото з архіву Олександра Мотиля

Думки у виданні The Hill професора політології Університету Рутгерса в Ньюарку, фахівця з України, Росії та СРСР Олександра Мотиля

Політикам пора почати уявляти неймовірне щодо російсько-української війни.

Це буде нелегко. Набагато менше зусиль потрібно, щоб уявити уявне – що РФ залишиться великою державою, Україна навчиться жити в тіні Росії, а Європа вийде з війни відносно незмінною.

На жаль, уявне навряд чи станеться, бо в найближчі кілька років, ймовірно, відбудеться величезна перебудова геополітичної карти Євразії. Замість того, щоб думати, що статус-кво якимось чином збережеться, політикам слід серйозно подумати про немислимі сценарії, які зазвичай відносять до галузі надуманих спекуляцій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна після перемоги зміцнить безпеку Східної Європи" – Ендрю Д'Аньєрі

Чому? Бо після несподівано варварського вторгнення Володимира Путіна в Україну, так само несподіваної спроможності України стримувати Росію, шокуючої відмови Німеччини від загравання з РФ, абсолютно несподіваного рішення ЄС надати Україні статус кандидата в члени, очевидним стає те, що ще кілька місяців тому здавалося абсолютно неможливим, що перевершило всі очікування та стало реальністю.

Це не вперше неможливе стає реальністю. Хто думав, що мобілізація європейських військ влітку 1914 року перетвориться на чотирирічну втомливу бійню, яка коштуватиме мільйони життів? Хто міг уявити, що крихітна група радикальних більшовиків Володимира Леніна захопить і збереже владу в Росії та сусідніх державах? Хто б міг подумати, що німці, нація поетів та мислителів, зможуть винищити 6 млн євреїв? І скільки вчених і політиків передбачали розпад СРСР 1991 року?

Це не питання ефекту метелика чи чорних лебедів, що змінюють перебіг історії. Радше, питання нашої нездатності уявити собі, як можна змінити перебіг історії, з метеликами та лебедями чи без них.

Про що ми повинні думати, навіть якщо, чи тому що це здається малоймовірним? Три речі – нищівна перемога України, розпад РФ та утворення конфедерації, що включає Польщу, Україну, Білорусь та Литву.

Про що ми повинні думати, навіть якщо, чи тому що це здається зовсім малоймовірним? Три речі – нищівна перемога України, розпад РФ та утворення конфедерації, що включає Польщу, Україну, Білорусь та Литву.

Ми помилялися, думаючи, що російські збройні сили захоплять Україну за кілька днів, і що українці не зможуть витіснити росіян з більшості території своєї країни. Тепер, коли українці, схоже, застопорилися, а росіяни поступово просуваються на Донбасі, схоже, що практично нескінченний запас солдатів і танків Москви, зрештою, захлисне Україну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У Норвегії є спільний кордон із Росією. Ми готові до військової агресії" – Сандра Андерсен Ейра

Це очікування, ймовірно, буде таким самим точним, як і попередні. Україна користується підтримкою понад 50 країн, НАТО, ЄС та "Великої сімки". Важке озброєння ось-ось потече в Україну у великих кількостях. Українцям вдасться зупинити подальший наступ росіян. Але їм також вдасться витіснити росіян з усіх окупованих територій, включаючи Крим і Донбас. Якщо це станеться, Путіна майже напевно скинуть, а його фашистський режим може впасти.

Що ще важливіше, величезний системний шок може привести до розпаду РФ. Російська, Німецька, Австро-Угорська та Османська імперії впали в результаті Першої світової війни. Радянська імперія розпалася у 1989-1991 роках після того, як Михайло Горбачов випатрав Комуністичну партію та зруйнував економічну систему централізованого планування. Ще один такий колапс цілком ймовірний, тим паче, що російські провінції історично відокремлювалися з різних причин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росіяни потріпані, не мають сил захопити навіть Донбас" – литовська політологиня Довіль Якнюнайте

Зазвичай ми припускаємо, що відділення передбачає сильний націоналістичний рух, але насправді все інакше. У 1991 році, наприклад, такі рухи були в країнах Балтії та Україні, а в Білорусі та Середній Азії їх не було. Але усі стали незалежними. Ми також схильні припускати, що неблагополучні регіони відокремляться з більшою ймовірністю, ніж багаті, але історичні дані ще раз свідчать, що багаті та бідні, знову ж таки, на думку спадають балти та жителі Центральної Азії, можуть відокремитися.

Ми повинні пам'ятати, що відділення так само часто відбувається внаслідок системних подій у центральній державі, як і внаслідок політичних нахилів у провінціях. Коли держави втягнуті в дорогі війни або стають нестабільними і нефункціональними з власних причин, провінції, у яких не було ніякого бажання відокремлюватися, можуть зробити це, бо відділення - єдиний вихід із системи, що руйнується.

Якщо РФ розпадеться чи просто переживає смерть Путіна, здатність Лукашенка утримувати владу в Білорусі зникне. Якщо він та його режим зникнуть та їх замінять демократи, відчиняться двері для тісної співпраці між Польщею, Україною, Білоруссю та Литвою

Якщо РФ розпадеться або навіть якщо просто переживає смерть Путіна, здатність Олександра Лукашенка утримувати владу в Білорусі зникне відразу. Якщо він та його режим зникнуть, і їх замінять демократи, які організували масові акції у 2020 році, відчиняться двері для більш тісної співпраці між Польщею, Україною, Білорусією та Литвою.

Буде кілька вагомих причин для формування такого союзу. Одна стосується безпеки. Російсько-українська війна показала, що Росія є і ще довго буде залишатися закоренілою і ворожою до Європи, що Україна необхідна для європейської, а особливо східноєвропейської безпеки. Що надто багато країн НАТО можуть бути друзями тільки в хорошу погоду.

Друге – економіка. Війна показала, наскільки взаємозалежними є і мають бути ці чотири економіки. Третій – культурний. У цих чотирьох народів багато історичних зв'язків, що йдуть корінням до Речі Посполитої, які могли б сприяти більш тісній співпраці.

Неможливі сценарії можуть стати нормою за кілька років, і політикам було б мудро почати проявляти уяву більш творчо, щоб знову не виявилися непідготовленими до цього неможливого

Жоден із цих неможливих сценаріїв може не справдитися. Або всі вони можуть стати дійсністю. Немає сенсу вдавати, що ми живемо у звичайний час, і що теперішнє є передчуття майбутнього. Неможливі сценарії можуть стати нормою за кілька років, і політикам було б мудро почати проявляти свою уяву більш творчо, щоб вони знову не виявилися абсолютно непідготовленими до цього неможливого.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Важке озброєння ось-ось потече в Україну у великих кількостях" – Олександр Мотиль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути