Спецслужби США бачать три сценарії розвитку війни в Україні

126-й день війни, яку Росія розв’язала проти України. Російські сили завдають ударів по українській цивільній, промисловій та військовій інфраструктурі. DW розповідає про події середи, 29 червня.

Бійці на передовій Бійці на передовій

24 лютого Росія здійснила повномасштабне військове вторгнення в Україну.

Читайте новини та статті про війну РФ проти України, зокрема хроніку подій 28 червня.

На цій сторінці DW стежила за новинами середи, 29 червня (час київський).

++23.00++

Російські пранкери Володимир Кузнєцов і Олексій Столяров, відомі під псевдонімами Вован і Лексус, скоріше за все, були тими зловмисниками, які поговорили з правлячою бургомістеркою Берліна Францискою Гіффай (Franziska Giffay) і мерами ще чотирьох європейських міст по відеозв’язку, видаючи себе за мера Києва Віталія Кличка. Про це повідомив у середу, 29 червня, німецький журнал Der Spiegel.

Як випливає з публікації, блогери не зізналися прямо, що стоять за розіграшами європейських політиків, але на запитання про це відповіли: “Незабаром ви дізнаєтесь всі подробиці розіграшу з нашого шоу”.

++22.41++

Україна отримала від США грант розміром в 1,3 мільярда доларів у межах пакета фінансування держбюджету у 7,5 мільярда доларів, повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. Він наголосив, що санкції, зброя та фінанси наближають перемогу України та подякував президенту США Джо Байдену за безпрецедентну підтримку, а також Світовому банку за оперативні рішення, через механізм якого здійснили цей переказ.

++22.30++

Російські війська майже знищили гуманітарні склади Луганщини, повідомив глава обласної військової адміністрації Сергій Гайдай. “Авіабомба влучила в наші склади з гумдопомогою. Майже зруйновано ангари та пошкоджено транспорт. Без жертв”, – написав Гайдай. Він також додав, що через обстріли траса “Лисичанськ-Бахмут” не проїзна, тож для завезення гуманітарних вантажів наразі використовують альтернативі шляхи. За словами глави ОВА, Лисичанськ перебуває під постійним вогнем РФ, бої тривають на околиці міста, де залишається близько 15 тисяч мирних мешканців. “Тиха” евакуація триває. Депортацією ми не займаємося. Перш за все безпека людей, і іноді евакуацію доводиться зупиняти. З 24 лютого під час евакуації ми не втратили жодної людини”, – зауважив Сергій Гайдай.

++21.35++

Президент Росії Володимир Путін все ще прагне захопити більшу частину України, заявила директорка Національної розвідки США Авріл Гейнс, передає агенція Reuters. На її думку, картина війни залишається “досить похмурою”. “Ми, як і раніше, дивимося на президента Путіна і думаємо, що в нього фактично ті самі політичні цілі, тобто він хоче захопити більшу частину України”, – зазначила Гейнс. За її словами, американські спецслужби бачать три можливі сценарії розвитку, найімовірнішим з яких є гострий конфлікт, в якому російські сили лише поступово домагаються успіху, втім не досягають поставленої Путіним мети. Другий сценарій означає великий прорив Росії, водночас третій – успіх України у стабілізації лінії фронту при досягненні невеликих успіхів поблизу тимчасово окупованого Херсона та інших районів на півдні України. “Коротко кажучи, картина залишається досить похмурою”, – підсумувала глава розвідки США.

++20.50++

Транзит вантажів через Литву до Калінінграда можуть відновити впродовж найближчих днів, повідомляє Reuters. За даними двох джерел агентства, європейські чиновники схиляються до компромісної угоди з Вільнюсом, щоб розрядити обстановку у регіоні. ЄС і Литва обговорюють можливий виняток із санкцій через побоювання, що Кремль може вдатися до військового шляху вирішення спору.

Однією із зацікавлених у знятті обмежень країн Reuters називає Німеччину. Оскільки у Литві дислоковані німецькі солдати, ФРН побоюється, що може бути втягнутою у конфлікт. Інша причина – побоювання Німеччини, що Росія перекриє постачання газу. “Ми повинні дивитися правді у вічі. У Путіна набагато більше важелів впливу, ніж у нас. У наших інтересах знайти компроміс”, – цитує Reuters співрозмовника в дипломатичних колах. За даними агентства, про рішення може бути оголошено до 10 липня.

++19.24++

Одна людина загинула, двоє зазнали поранень внаслідок руйнування мосту через річку Ірпінь у селі Демидів, що на Київщині. Про це повідомляє пресслужба Київської обласної військової адміністрації. Там зазначають, що рух через міст тимчасово обмежений, проводяться слідчі дії для з’ясування причин інциденту. Водночас глава Димерської територіальної громади Володимир Підкурганний у своєму Facebook уточнив, що руйнація відбулася через удар блискавки та детонацію вибухового пристрою. Він також опублікував фото, що демонструє наслідки інциденту.

++18.30++

Зеленський та Відодо Зеленський та Відодо

Президент Індонезії Джоко Відодо передав президенту України Володимиру Зеленському запрошення особисто взяти участь у саміті Великої двадцятки (G20), який відбудеться на Балі у листопаді 2022 року. “Дуже важливо, щоб усі країни дотримувалися принципу суверенітету і територіальної цілісності”, – сказав Відодо на пресконференції за результатами переговорів із президентом України Володимиром Зеленським у Києві у середу.

Він наголосив на необхідності мирного вирішення конфлікту. Відодо зазначив, що незабаром зустрінеться з президентом РФ Володимиром Путіним і висловить йому бажання миру.

Найбільший обмін полоненими: 144 звільнених

++18.15++

Україна та РФ провели найбільший обмін військовополоненими з початку повномасштабного російського вторгнення, повідомляє Головне управління розвідки українського міністерства оборони.

“Зі 144 звільнених – 95 захисників “Азовсталі”. Серед них – 43 військовослужбовці полку “Азов”, – зазначається у повідомленні в Telegram. Загалом, за даними ГУР МО, було звільнено 59 бійців Національної гвардії України, 30 військовослужбовців Військово-Морських сил, 28 – Збройних сил України, 17 – Державної прикордонної служби України, 9 – Територіальної оборони та одного співробітника Національної поліції України.

Серед них 23 офіцери та 69 військовослужбовців сержантського та старшинського складу. Найстаршому зі звільнених виповнилося 65 років, наймолодшому – 19 років. “Більшість звільнених українців мають важкі ушкодження: вогнепальні та осколкові поранення, вибухові травми, опіки, переломи, ампутації кінцівок. Всі вони отримують належну невідкладну медичну та психологічну допомогу”, – зазначається у повідомленні.

Сирія вирішила визнати незалежність “ЛДНР”

++17.50++

У міністерстві закордонних справ Сирії заявили про рішення визнати “незалежність” самопроголошених проросійських утворень “ЛДНР”, повідомляє сирійське держагентство SANA. В Речник українського МЗС Олег Ніколенко повідомив, що міністерство готує офіційну реакцію на заяви Сирії. Таким чином Сирія стане другою країною після РФ, яка визнає сепаратистські утворення на Донбасі.

 

++17.40++

Російські війська майже повністю зруйнували Сєвєродонецьку теплоелектростанцію, повідомила пресслужба державного підприємства “Енергоатом”. Сєвєродонецька ТЕЦ – одна з найбільших на Україні теплоелектроцентралей, призначена для тепло- та електропостачання Сєвєродонецька та заводу “Азот”.

++16.49++

Генсек НАТО Єнс Столтенберг повідомив, що на саміті було ухвалено “історичне рішення” запросити Фінляндію та Швецію вступити до Альянсу. Цьому передувала домовленість, досягнута напередодні між цими двома країнами та Туреччиною за посередництва Столтенберга. Тепер Гельсінкі та Стокгольм отримали офіційне запрошення приєднатися до Альянсу.

++16.42++

Норвегія разом з Великобританією передадуть Україні реактивні системи залпового вогню, повідомив міністр оборони Норвегії Бьорн Арільд Грам. “Ми повинні продовжувати нашу підтримку, щоб українці могли продовжувати боротьбу за свободу та незалежність. Їм потрібно більше зброї, а РСЗВ є пріоритетом”, – зазначив очільник міністерства. Він пояснив, що Великобританія надішле цю зброю Україні. Натомість Лондон у якості компенсації отримає системи з Норвегії, які потребують серйозної модернізації. Спочатку Україні передадуть три системи, зауважив Грам. Також Норвегія відправить Україні п’ять тисяч 155-мм боєприпасів для артилерії на додаток до вже наданих раніше п’яти тисяч.

++16.14++

Прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон застеріг від бойкоту саміту G20 в Індонезії в листопаді на той випадок, якщо президент РФ Володимир Путін все ж приїде, повідомляє AFP. На думку Джонсона, це надасть можливість пропаганди для РФ та Китаю. Водночас прем’єр вважає, що Путін особисто не прийде на саміт, адже є “вигнанцем”. “Я не думаю, що він поїде. Питання в тому, чи ми як західні країни звільняємо свої місця в G20 і залишаємо всі аргументи Китаю, Росії? Я думаю, що покинувши щось на кшталт G20, ви ризикуєте просто передати можливість пропаганди іншим”, – зауважив Джонсон. Саміт лідерів Великої двадцятки запланований на 15-16 листопада. Напередодні у Кремлі повідомили, що Путін прийняв запрошення президента Індонезії Джоко Відодо, яка є головуючою країною цього року.

++15.46++

Лідери держав НАТО ухвалили декларацію саміту в Мадриді. “Російська Федерація є найбільш значущою та прямою загрозою безпеці держав-членів НАТО, а також миру та стабільності у Євроатлантичній зоні”, – говориться у комюніке, розповсюдженому пресслужбою НАТО. У документі також вперше “розглядається Китай та виклики, які Пекін ставить перед безпекою, інтересами та цінностями союзників”, йдеться у повідомленні НАТО.

++15.15++

Президент Індонезії Джоко Відодо під час свого візиту в Україну приїхав у Ірпінь, який сильно постраждав він навали російських військ у березні. “Позаду мене житловий комплекс “Липки” в зруйнованому війною українському місті Ірпінь. Разом із мером Ірпеня Олександром Григоровичем Маркушиним я на власні очі побачив руйнування, завдані будинкам та інфраструктурі внаслідок війни. Сподіваюся, цю війну вдасться зупинити найближчим часом”, – написав Відодо у Twitter за результатами поїздки.

++14.50++

Президент України Володимир Зеленський закликав лідерів країн НАТО надати системи протиповітряної та протиракетної оборони, а також артилерію. “Україні потрібна сучасна протиракетна і протиповітряна оборона. Ви маєте ці системи. Надавши їх нам, ви можете повністю зламати тактику Росії зі знищення міст і терору проти цивільного населення України”, – сказав він відеозв’язком на саміті Альянсу в Мадриді. Зеленський подякував за вже надану артилерію, але попросив більше, нагадавши, що російська армія на полі бою робить ставку передусім на артилерійський вогонь. “Війна не має затягуватися. Щоб цього не було, щоб ми зламали російську артилерійську перевагу – перевагу в рази – нам потрібно значно більше таких сучасних систем, сучасної артилерії”, – додав він.

Президент України також застеріг, що російська армія “не хоче зупинятися на Донбасі чи десь на Півдні України, вона місто за містом хоче поглинути всіх: усіх у нас, потім всіх у Європі, кого керівництво Росії вважає своєю власністю, а не незалежними державами”. Наступними, на думку Зеленського, стануть Молдова, країни Балтії, Польща. “Керівництво Росії публічно заявило, що правилам життя їх навчало ленінградське підворіття. Там будь-які спроби діалогу та умиротворення сприймаються тільки як слабкість і страх (…) Там або ти б’єш, або ти програв. Російська держава саме так зараз бачить світ”, – наголосив Зеленський.

++14.24++

Міністерство торгівлі США внесло п’ять китайських компаній до “чорного списку” за підозрою в співпраці з російськими оборонними компаніями до та після початку війни в Україні, повідомляє Financial Times. Йдеться про компанії Connec Electronic, King Pai Technology, Sinno Electronics, Winninc Electronic і World Jetta (HK) Logistics. Їм забороняється продаж американської продукції, виготовленої за участю США або за американськими технологіями.

++14.11++

Мільярдер Бренсон приїхав у Гостомель

У середу британський мільярдер, засновник корпорації Virgin Group Річард Бренсон перебуває з неанонсованим візитом в Україні. Його фото з Гостомеля на Київщині оприлюднила пресслужба провладної партії “Слуга народу”.

У Гостомелі мільярдер цікавився аеродромом державного підприємства “Антонов” і можливостями його відновлення“, – йдеться у повідомленні політсили у Telegram. Як повідомив повідомив голова Гостомельської селищної військової адміністрації Тарас Думенко, представники державного концерну “Укроборонпром” і ДП “Антонов” розповіли Бренсону про перспективи та наявні проєкти реконструкції.

++13.57++

Байден анонсував посилення американських сил НАТО в Європі

Президент Сполучених Штатів Джо Байден анонсував посилення американських сил НАТО в Європі, наголосивши, що Альянс сьогодні потрібний більше, ніж будь-коли. НАТО буде “посилена у всіх напрямках у всіх сферах – на суходолі, у повітрі та на морі”, – сказав Байден на саміті організації в Мадриді.

Після зустрічі з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом Байден повідомив, що додаткові американські сили включатимуть, зокрема, збільшення кількості есмінців Військово-морських сил США з чотирьох до шести в Іспанії, розміщення в Польщі постійного штабу п’ятого армійського корпусу, додаткову ротаційну бригаду в Румунії, розширення військової присутності на ротаційній основі у країнах Балтії, розміщення двох додаткових ескадрилій бойових літаків F-35 у Великобританії. Крім того, обіцяне розширення військової присутності США в Європі означатиме й “додаткову протиповітряну оборону та інші можливості в Німеччині та Італії”, додав Байден.

++13.28++

Борис Джонсон: Путін не розпочав би війну, якби був жінкою

Прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон припустив, що війна Росії проти України ніколи би не розпочалася, якби на чолі Росії стояла жінка.

Борис Джонсон Борис Джонсон

“Якби Путін був жінкою, я просто не думаю, що він розпочав би таку мачистську війну. Якщо потрібно навести дуже влучний приклад токсичної маскулінності, ми маємо його в його особі”, – заявив британський прем’єр в інтерв’ю німецькому суспільно-правовому мовнику ZDF.

У Кремлі вже відреагували на заяву Джонсона. “Фрейд мріяв би про такий об’єкт для досліджень”, – сказав речник президента РФ Дмитро Пєсков російським ЗМІ.

Читайте детальніше: Джонсон: Путін не розпочав би цю війну, якби був жінкою

++13.07++

Союзники по НАТО продовжуватимуть постачати Україні зброю стільки, скільки це буде необхідно, заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц (Olaf Scholz). “Добре, що країни, які тут зібралися, але й багато інших також, роблять свій внесок у те, щоби Україна могла себе захищати – шляхом надання фінансових засобів, гуманітарної допомоги, але також і шляхом надання зброї, якої Україна терміново потребує”, – сказав він журналістам, прибувши на другий день саміту Північноатлантичного Альянсу. “Повідомлення таке: ми будемо продовжувати це робити – і робити це інтенсивно – стільки, скільки потрібно, щоби дати змогу Україні захищати себе”, – цитує Шольца агенція Reuters.

++12.44++

Верховний суд РФ переніс розгляд справи про визнання “Азову” “терористичною організацією” на серпень

Верховний суд РФ вдруге переніс розгляд справи щодо визнання українського полку “Азов” “терористичною організацією”. Вперше розгляд перенесли з 26 травня на 29 червня. В середу його знову перенесли – на 2 серпня. Причини рішення суддя не назвав, повідомляє інформаційне агентство Reuters.

Організація “терористичної діяльності” карається в Росії довічним ув’язненням, а участь в ній – позбавленням волі на строк від 10 до 20 років.

Читайте також: Москва вважає передчасними розмови про обмін військових з “Азовсталі”

++12.21++

У Миколаєві вже четверо загиблих від удару РФ по багатоповерхівці

Рятувальні роботи в Миколаєві Рятувальні роботи в Миколаєві

Рятувальники продовжують пошукові роботи в п’ятиповерховому житловому будинку в Миколаєві, в який влучив боєприпас. Там сталося руйнування квартир в одному під’їзді з третього по п’ятий поверхи з подальшою пожежею.

“Наразі рятувальники виявили та деблокували тіло ще одного загиблого мешканця будинку. Загалом на зараз четверо загиблих, троє постраждалих, серед яких один співробітник Державної служби з надзвичайних ситуацій, який травмувався при виконанні службових обов’язків, врятовано одного чоловіка, ще двоє евакуйовані”, – повідомляє ДСНС.

Читайте детальніше: У Миколаєві – влучання в житлову багатоповерхівку, є жертви

++12.04++

На Харківщині протягом доби 28 червня двоє загиблих і дев’ятеро поранених. “Російські окупанти наносили удари із РСЗВ та влучали ракетами по об’єктах цивільної інфраструктури області. У Харкові постраждали Індустрістріальний, Шевченківський та Слобідський райони. По області протягом доби окупанти обстрілювали Ізюмський, Чугуївський, Харківський, Богодухівський райони”, – повідомив у зведенні голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

Тим часом голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко розповів, що через удар росіян по Дніпру поранені семеро людей, в тому числі шестирічний хлопчик. “Його зачепило скло від розбитої вибухом шибки. Двох людей медики ушпиталили. П’ятеро лікуються вдома”, – написав він у Telegram.

++11.50++

ЄСПЛ узяв до розгляду позов України проти Росії

Європейський суд з прав людини взяв до розгляду позов України проти Росії.

ЄСПЛ ЄСПЛ

Згідно з пресрелізом суду, цій справі передували чотири інші подання України та близько 8500 індивідуальних скарг. Україна вимагає, “окрім повного виведення російських військ, присудження грошової компенсації потерпілим сторонам”.

Нагадаємо, що після початку російського вторгнення в Україну РФ виключили з Ради Європи, ЄСПЛ оголосив, що Росія втратить статус учасниці Європейської конвенції з прав людини з 16 вересня. Тим часом президент РФ Володимир Путін підписав закон про невиконання рішень ЄСПЛ, ухвалених після 15 березня.

Читайте детальніше: ЄСПЛ узяв до розгляду позов України проти Росії

++11.33++

Підрозділи Державної служби з надзвичайних ситуацій розібрали уламки на трьох четвертих загальної площі торговельного центру в Кременчуці, враженого російською ракетою 27 червня. “Внаслідок обстрілу ТЦ загинуло 18 осіб (з яких одна особа померла в лікарні), під час розбору завалів виявлено вісім фрагментів людських тіл. За медичною допомогою звернулася 61 особа, з них 26 було госпіталізовано до лікарні інтенсивного лікування”, – йдеться в повідомленні ДСНС. Під ранок у середу стався зсув однієї з залізобетонних плит, внаслідок чого двоє рятувальників отримали травми, їх госпіталізували.

++11.06++

Канада оголосила нову фінансову допомогу Україні

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо оголосив після завершення саміту Великої сімки нові заходи підтримки України. Зокрема, уряд Канади виділить 151,7 мільйона доларів на гуманітарну допомогу, підтримку розвитку, миру й безпеки України. Як повідомляється на сайті канадського уряду, 75 мільйонів підуть на гумдопомогу, зокрема, на надання продовольства тим українцям, які цього потребують, а також на забезпечення їх житлом і медичними послугами. Ще 52 мільйони доларів підуть на підтримку сільськогосподарської галузі, зокрема роботи зерносховищ для покращення продовольчої безпеки. 15 мільйонів передбачається на проведення робіт із розмінування, а 9,7 мільйона – на підтримку притягнення до відповідальності за порушення прав людини.

Трюдо також оголосив, що Канада надасть Україні кредит у розмірі 200 мільйонів доларів через Міжнародний валютний фонд для покриття термінових потреб у ліквідності.

Крім того, він оголосив виділення 73 мільйонів доларів гуманітарної допомоги, обіцяної Канадою ще 9 квітня, на подолання наслідків війни в Україні. Ці кошти виділять як для України, так і для сусідніх з нею країн.

++10.43++

У Мадриді розпочався “історичний і транформаційний” саміт НАТО

У Мадриді стартує саміт Організації Північноатлантичного договору, який генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг назвав “історичним і транформаційним”. Про це він заявив перед початком саміту в середу.

Єнс Столтенберг Єнс Столтенберг

“Це буде трансформаційний саміт, бо ми ухвалимо історичні рішення. Ми погодимо нову стратегічну концепцію нашого Альянсу”, – сказав Столтенберг. Він очікує, що концепція визнає Росію як “найбільш значущу та пряму загрозу” безпеці НАТО, а також визначить, як у Альянсі сприймають Китай.

На засіданні Північноатлантичної Ради на рівні глав держав і урядів за допомогою відеозв’язку виступить президент України Володимир Зеленський. Очікується, що Альянс ухвалить новий пакет підтримки України.

Читайте детальніше: У Мадриді розпочався “історичний і транформаційний” саміт НАТО

++10.15++

Інтерв’ю Зеленського: про хворобу Путіна та полонених РФ іноземців

Президент України Володимир Зеленський заявив в інтерв’ю американському телеканалу NBC, що українська сторона веде перемовини з росіянами про визволення з російського полону добровольців-іноземців. Говорячи про кількість українських військовополонених у РФ, Зеленський визнав: “Є тисячі полонених українців”. Водночас у це число входять і добровольці-іноземці, зокрема, з Великобританії та США, котрі опинилися в російському полоні. Зеленський запевнив, що Київ ставиться до цих іноземців, котрі воювали на боці України, “так само як до українців”. За його словами, українська сторона на рівні Головного управління розвідки проводить перемовини з російською про визволення як українських військовополонених, так і іноземних воїнів-добровольців. Саме з цією метою у ГУР створили спеціальний центр, пояснив Зеленський. На його переконання, утримуючи військовополонених іноземців, “Росія просто показує, щоб з нею спілкувались, (…) саме ті держави”, громадяни яких тепер перебувають у полоні росіян.

Відповідаючи на запитання щодо можливої хвороби президента РФ Володимира Путіна Зеленський висловив переконання в тому, що російське керівництво справді страждає хворобою: “Це хвороба щодо неповаги до нашого народу, хвороба щодо захоплення, хвороба щодо таких катувань, які вони вчинили на нашій землі”. На його думку, такі ознаки хворобливої поведінки – “питання не тільки однієї людини”, “багато людей в оточенні президента Російської Федерації хворі, через це – завищені амбіції, неповага до міжнародного права”. Саме такі риси російського керівництва – справжня небезпека для української держави, наголосив Зеленський. Водночас він зауважив, що його не цікавлять “балачки” на тему можливих проблем зі здоров’ям російського лідера.

і