Зеленський про Баканова: Якби хотів, уже звільнив би

ЗЕЛЕНСЬКИЙ І БАКАНОВ У 2019 РОЦІ, ФОТО ОП

Зміна керівництва Служби безпеки України та будь-якого іншого правоохоронного органу в державі залежить від результатів їхньої інспекції, заявив президент Володимир Зеленський.

Джерело: Зеленський на брифінгу з президенткою Молдови Майєю Санду в Києві, передає Інтерфакс-Україна

Пряма мова: “Що стосується керівника Служби безпеки України: по-перше, якби я захотів його звільнити, я вже його звільнив би, а по-друге, у нас проходить інспекція всіх правоохоронних органів зараз. Саме через те, що 24 лютого відбулося повномасштабне вторгнення РФ на нашу землю.

Деталі: За словами президента, “деякі представники тих чи інших правоохоронних органів кудись поділися замість того, щоб бути на місці і захищати свою державу і народ”.

“З різних причин. Всі ці причини – я їжджу областями і сам слухаю доповіді особисто. І тому зміна керівництва будь-якого правоохоронного органу, наголошую: будь-якого залежить тільки від цього. Чим я й займаюся”, – сказав він.

Зеленський також додав, що повністю підтримує реформу СБУ.

“Закон щодо реформи був проголосований у першому читанні. Щоправда, це було до війни. Війна вносить корективи. Ми продовжуватимемо (реформу – ІФ) на шляху до ЄС. Але я ще раз наголошую, ми проводимо реформи для себе, а не для Європейського. Союзу”, – зазначив президент.

Що передувало: 24 червня видання Politico з посиланням на джерела повідомило, що президент Володимир Зеленський нібито має намір звільнити з посади голови СБУ Івана Баканова через низку невдалих операцій і втрат у Херсоні.

Ключові тези:
1. Зеленський публічно підтримав Баканова і не збирається його звільняти. 

2. Чутки про звільнення Баканова так і залишились чутками. Він є важливим членом команди Президента.

3. Президент вважає Баканова ефективним головою СБУ. Адже Служба при Баканові має багато здобутків: затримання Медведчука, справа Деркача, викриття агентурних мереж у Кабміні та повна нейтралізація російських агентів по Україні тощо. Фактично війна показала, що СБУ   переграла ФСБ.

4. Очевидно, що президент упевнений професійності Баканова – питань до нього немає. Як він сам сказав – хотів би звільнити, то звільнив би вже.

5. Навпаки у Президента є питання не до СБУ, а до інших правоохоронних органів та їх керівників.

6. Ситуація показала, що позиції Баканова доволі сильні попри намагання розварити їх із Президентом.

7. Атака на Баканова – це черговий прояв інформвійни. Зараз тим більше не можна вірити анонімним джерелам і різним чуткам, які розхитують українське суспільство. Тим більше, коли мова йде про державну безпеку.

8. Цілком можливо, що вкиди про можливе звільнення Баканова – це частина російської ІПСО, адже російські спецслужби зараз очевидно програють у інформвійні.

9. Такі вкиди – це чергова спроба росіян розхитати/розвалити команду Зеленського зсередини, але вона провалилася. Зеленський розставив усі крапки над «і».

10. Сьогодні у росіян не вийшло розхитати владну вертикаль в Україні і нейтралізувати/знекровити силові структури. Але такі спроби будуть у майбутньому. Тож слід критично оцінювати подібну інформацію.

і