xcounter
#

Яку далекобійну зброю РФ може розмістити на Зміїному, чим це загрожує та як ЗСУ може змести рашистів

Береговий протикорабельний комплекс "Бал"
Береговий протикорабельний комплекс "Бал"
52175

Острів Зміїний критично важливий для РФ, бо дозволяє контролювати величезну акваторію, водночас все що рашисти туди завезуть легко зноситься одним залпом РСЗВ "Смерч"

Кремль не полишає спроб зробити із захопленого острова Зміїний свій передовий форпост у північно-західній частині Чорного моря. Це дозволяє йому контролювати не тільки судноплавство з українських портів "Великої Одеси", а й використання Дунаю, який є важливою транспортною артерією Європи.

У Головному управлінні розвідки Міноборони України вже підтвердили, що "Змієбаївка" триватиме до повного завершення будь-яких спроб ворога закріпитися на острові. Зазначимо, що втрати ворога станом на 8 травня вже досягли понад 74 млн доларів у техніці та озброєнні, які складаються з чотирьох ЗРК, чотирьох катерів "Раптор" та одного десантного катера "Серна".

Читайте також: Бійці ССО вдарили з "арти" по "чутливим" позиціям окупантів (відео)
Зміїний
Активність РФ на захопленому острові - плавкран та zюкви (Радіо Свобода)

До цих втрат, за не підтвердженою інформацією, ще можливо додати пошкоджене судно тилового забезпечення проекту 23120 "Всеволод Бобров", а також потоплений десантний катер класу "Дюгонь". Якщо ці втрати підтвердяться, то відомий грошовий еквівалент збитків різко можливо множити на два чи три, бо лише один "Всеволод Бобров" коштує близько 130 млн доларів.

Але наполегливість рашистів у спробах закріпитися на Зміїному цілком виправдана, бо розміщення деяких видів озброєння та військової техніки дозволяє їм вирішувати доволі серозні задачі. Зокрема вже відомо про переміщення на острів ЗРК "Тор", але при встановленні на Зміїному зенітного ракетного комплексу "Бук-М2" ворог збільшує зону повітряного контролю до 50 км та огляду до 120 км.

Бук-М2 Зміїний
Зона повітряного контролю та огляду "Бук-М2" у випадку його розміщення на острові Зміїний

Більш важливим є те, що РФ може спробувати розмістити на Зміїному береговий протикорабельний комплекс "Бал" із дальністю пуску ракети Х-35 до 120 км. Окрім того, розміщення комплексу "Бал" на острові та мисі Тарханкут утворює суцільну зону ураження цим комплексом, який значно дешевший за надзвуковий "Бастион".

Зона ураження комплексу "Бал" у випадку його розміщення на острові Зміїний та мисі Тарханкут

Нарешті острів це не тільки плацдарм для зброї. Це й місце для розташування систем огляду та радіотехнічної розвідки. Раніше цю роль брав не себе крейсер "Москва", який забезпечував огляд території України своїми потужними сенсорами, але після його знищення у розвідці РФ у цьому районі утворилась величезна пустота.

Звісно весь острів Зміїний, який розміром всього 600х600 метрів доволі легко накривається залпом з далекобійної РСЗВ, зокрема один залп зі "Смерча" випалить все, що знаходиться на ньому. Але дістати острів можливо лише перетнувши Дністровський лиман. Міст через який був пошкоджений обстрілами крилатих ракет. Інша існуюча дорога веде через Молдову.

міст дністровський лиман затока

Таким чином однією з умов такого удару зі "Смерча" буде декілька факторів. Перший - наявність взагалі РСЗВ цього класу під рукою, бо це доволі дефіцитна та потрібна одразу у багатьох місцях зброя. Друге - скритне переміщення "Смерча" на необхідну дальність під прикриттям армійських ЗРК.

РСЗВ Смерч
РСЗВ "Смерч"

Але, при поєднанні цих двох факторів, питання зі Зміїним можливо бути закрити на 100%, як мінімум, на певний термін.

Читайте також: Що за "цікава" машина "рятувала" рашистів, які вижили у пеклі Сіверського Донця