$39.22 €42.36
menu closed
menu open
weather +11 Київ

Помер перший президент України Леонід Кравчук

Помер перший президент України Леонід Кравчук Кравчук помер на 89-му році життя
Фото: depositphotos.com
10 травня на 89-му році життя помер перший президент України Леонід Кравчук.

Про це повідомило, посилаючись на джерела, агентство "Українські новини". Виданню "ГОРДОН" інформацію підтвердили члени сім'ї Кравчука.

Перший президент України помер сьогодні о 17.00 після тривалої хвороби, написало агентство.

Як зазначив колишній спікер Верховної Ради, нардеп Дмитро Разумков, внесок Кравчука у становлення Української держави складно переоцінити.

"Саме під час його головування парламент прийняв Акт проголошення незалежності України. Саме Леонід Макарович не побоявся і першим узяв на себе управління великою державою у непрості часи початку 90-х. Його життя було наповнене різними знаковими подіями та рішеннями. Проте він до останнього залишався вірним своїй країні і прагнув своїм досвідом та знаннями зробити наше життя кращим. І йому це вдавалося", – підкреслив Разумков.

Редакція "ГОРДОН" висловлює співчуття рідним та близьким Леоніда Кравчука.

Контекст

Кравчук народився у селі Великий Житин Рівненської області 10 січня 1934 року. Він перший голова Верховної Ради і перший президент України (керував державою у 19911994 роках, а перед цим у 19901991 очолював парламент).

2020 року Кравчук очолив українську делегацію у тристоронній контактній групі з урегулювання конфлікту на Донбасі. Улітку 2021 року стало відомо, що Кравчуку зробили операцію на серці, його було під'єднано до апарата штучної вентиляції легенів. Голови делегації не змінювали, оскільки чекали на одужання Кравчука та його рішення – залишатися на посаді чи ні.

Кравчук казав, що своєю основною місією на цій посаді вважає завершення війни на Донбасі. У січні, перед початком повномасштабного вторгнення РФ в Україну, він зазначав, що тривожно стежить за новинами.

"Хочеться підхопитися з лікарняного ліжка і грудьми закрити рідну землю. Сьогодні хочу сказати найголовніше: якщо у чиїйсь хворій голові зріє злодійський план захоплення України, нехай знають: ніхто і ніколи не підкорить волелюбного українського народу. Ніхто і ніколи!" – підкреслював Кравчук 27 січня.