xcounter
#

Чи зможуть ЗСУ знищити Кримський міст за допомогою HIMARS

Чи зможуть ЗСУ знищити Кримський міст за допомогою HIMARS
255635

Кримський міст - досяжна ціль для балістичної ракети ATACMS та абсолютна легальна з військової точки зору

Розмови про те, що Україна може найближчим часом отримати універсальні пускові HIMARS або M270 вирують останніми днями все сильніше. Про це говорять як у Києві, так і у Вашингтоні, більше того, вже існують певні натяки на те, що ці системи вже в Україні.

І що більш цікаво, сама інформація про можливість появи HIMARS або M270 в Україні вже викликало певну паніку серед рашиських кримчан, які переїхали на окупований півострів після 2014 року. Бо ці пускові мають у своєму арсеналі далекобійну балістичну ракету ATACMS з дальністю польоту до 300 км.

Читайте також: Рвуть на шмаття: чергова добірка відео блискавичної роботи української арти по рашистах
HIMARS

На користь того, що такі ракети будуть передані можуть свідчити слова заступниці міністра оборони США Кетлін Хікс, яка повідомила про розгляд можливості передачі Збройним Силам України озброєння, яке здатне буде знищити російські аеродроми.

І якщо Україна дійсно отримає HIMARS або M270 з балістичними ракетами MGM-168 ATACMS - Block IVA з дальністю польоту у 300 км, то Кримський міст - одна з вірогідних цілей.

Кримський міст

По-перше, його знищення має велике значення з точки зору порушення логістики усього південного угрупування. Саме за допомогою Кримського мосту ворог може легко й масово перекидати автомобільним транспортом та залізницею великі об'єми військові техніки, озброєння, боєприпасів та інших вантажів та підкріплень.

По-друге, знищення Кримського мост відкине можливість проведення десантної операції Чорноморського флоту РФ навіть у теорії, бо всі великі десантні кораблі, скоріш за все, будуть вимушені використовувати для перекидання вантажів через Керченську протоку.

По-третє, успішний удар по мосту відволіче значні сили та засоби РФ на відновлення цієї стратегічно важливої для рашиського наступу переправи.

З точки зору техніки, то сам Кримський міст знаходиться у 300-км зоні ураження ракети ATACMS. При цьому не з "переднього краю", а з тилових позицій. Зокрема, одним з пускових районів може бути декілька десятків кілометрів від Запоріжжя по західному берегу Дніпра.

Також залишається питання потужності бойової частини MGM-168 ATACMS - Block IVA, яка у фугасному виконанні має вагу у 230 кг. І однієї ракети для гарантованого знищення об'єкту такого класу, скоріш за все, буде мало. Водночас точність ATACMS дає можливість зробити декілька пусків у одну найвразливішу точку, що призведе до гарантованого виводу моста з ладу на довгий термін.

Також треба враховувати, що сам міст, за заявами самих рашистів, прикритий ЗРК С-400, водночас про можливість перехоплення цим комплексом балістичних цілей відомо лише "на папері". Його реальна можливість може бути аналогічна протиракетній обороні крейсера "Москва", який "на папері" також мав легко перехоплювати ракети "Нептун", а в реальності поповнив підводний склад Чорноморського флоту РФ.

Але у будь-якому випадку ефективний удар по Кримському мосту за допомогою ракет ATACMS вимагає чіткої координації та планування. А нагородою за успіх стане утворення для рашистів астрономічних проблем із логістикою підрозділів, які перебувають на окупованому півострові, а також всього південного угрупування.

Читайте також: Польські танки для України виявились найновішою модернізацію T-72M1R від 2019 року (відео)