"Вийшов покурити - його вбили". Розповідь гробаря, який хоронив людей у Бучі

  • Євгенія Ковалевська
  • ВВС News Україна
Ігор Середа один з добровольців, які брали участь в ексгумації братських могил у Бучі

Автор фото, Ігор Середа

Підпис до фото, Ігор Середа один з добровольців, які брали участь в ексгумації братських могил у Бучі

Він залишився на Київщині під час окупації і не виїхав з почуття обов'язку. Ігор Середа - гробар. Він займався ритуальними послугами до війни, ховав людей під час окупації та допомагає перепоховати убитих з братських могил у Бучі.

*Деякі описи або зображення, які містяться у статті, можуть засмутити.

"У вільну хвилину, коли російські військові виїхали, ми викопали велику братську могилу на кладовищі. Людина померла, ми швидко приїхали, поховали, засипали. І так наступну", - згадує Ігор про особливості поховання під час окупації.

Ігор у цій справі з дитинства. Ритуальними послугами у Немішаєвому займався його батько. Попри те, що він звиклий до такої роботи, у роботи гробаря були свої виклики під час війни.

Пропустити YouTube допис, 1
Дозволити контент Google YouTube?

Ця стаття містить контент, наданий Google YouTube. Ми питаємо про ваш дозвіл перед завантаженням, тому що сайт може використовувати файли cookie та інші технології. Ви можете ознайомитися з політикою щодо файлів cookie Google YouTube i політикою конфіденційності, перш ніж надати дозвіл. Щоб переглянути цей контент, виберіть "Прийняти та продовжити".

Увага: інші сайти можуть містити рекламу

Кінець YouTube допису, 1

Ховали без труни і під дулами автоматів

Російські військові заїхали у Немішаївську громаду, яка розташована між Бучею та Бородянкою, в перших числах березня. Попри ротацію вони залишалися там до початку квітня, поки Київщину не звільнили ЗСУ.

Ігор розповідає, що під час перебування російських військових в селах громади людей ховали і у дворах.

"Людину вбило осколками снаряда в Немішаєвому, то поховали у дворі, бо на кладовище їхати не дозволили.

У Микуличах російські військові стали колоною біля хати, де загинула людина, і не дали вивезти тіло. Поховали у дворі", - описує Середа про ситуацію в своїй громаді.

хрест могила буча

Автор фото, Getty Images

Підпис до фото, Не всіх дозволяли відвезти на кладовище. Частину людей поховали на подвір'ях

Декому вдавалося домовитися з російськими солдатами. Наприклад двом жінкам з сусіднього села Мироцьке.

На капот автомобіля гробарів наклеїли букву V і причепили білі стрічки. На кладовище бус з домовиною супроводжував російський БТР і КАМАЗ.

"Приїхали на кладовище, навколо нас стояли три автоматники, голову піднімати не дозволяли. Копаєш яму і думаєш: ти в тій ямі будеш чи не ти", - пригадує той випадок Ігор.

Також часто доводилося ховати померлого без труни, бо не могли привезти її з сусіднього села.

"Ховали, хоча б якось, щоби людину поховати. Тоді було незрозуміло, наскільки це затягнеться", - додає гробар.

При всьому поспіху викопування ям і поховання людей, Ігор та його напарники завжди пам'ятали, хто де похований. І коли з'являлася можливість - їхали і ставили на могилу хрест з іменем померлого. Щоби було відомо, де похована та чи інша людина, яка загинула під час війни.

буча церква

Автор фото, Getty Images

Підпис до фото, Одну з найбільших братських могил знайшли у Бучі

Ігор був без мобільного зв'язку і часто змінював місця ночівлі з міркувань безпеки. Попри це місцеві все одно знаходили його, коли було треба поховати людину.

Якось увечері всередині березня у місцевій групі з'явився допис: підкажіть, як знайти Ігоря Середу. Менше ніж за годину авторка допису подякували за допомогу - знайшли.

Ексгумація могил у Бучі

"Після звільнення Київщини ми дізналися, що в Бучі йде робота з ексгумацією братських могил та перепохованню жертв агресії. Я подзвонив до начальника кладовища. Він запитав, чи ми на місці і чи готові працювати", - пояснює Ігор. Так він та його напарники опинилися в Бучі.

морг буча

Автор фото, Getty Images

Підпис до фото, Місцевий морг, заповнений тілами

8 квітня в Бучі почали ексгумацію тіл з братської могили біля церкви Андрія Первозванного, щоб ідентифікувати людей та встановити обставини їхньої смерті.

За словами Ігоря, у Бучі робота ділиться на два етапи: спочатку тіло викопують із загальної могили , а вже потім перепоховують.

"Усі тіла ми клали в пакети і перевозили на кладовище на вулиці Депутатській", - каже Ігор.

буча

Автор фото, Getty Images

Також хлопцю довелося надавати і юридичні пояснення для родичів загиблих. Головне правило - спершу викликати поліцію.

"Телефонує знайома і каже, що за селом вбили батьків. Я раджу спершу телефонувати в поліцію. Багато хто каже, давайте переховаємо з двору на кладовище. Але без лікарського свідоцтва та без поліції ми не можемо цього зробити", - пояснює гробар.

Вік і кількість загиблих - вражає

Ритуальними послугами займався батько Ігоря. Хлопець з дитинства у цій сфері. З 14 років їздив разом з батьком по моргах.

"Я до цього звиклий. Але кількість убитих, їх вік не те, що вражає… Ти не можеш підібрати правильні слова", - описує Ігор свої відчуття від побаченого в Бучі.

тіло могила

Автор фото, Getty Images

Деяких людей, яких знайшли мертвими у братській могилі в Бучі, Ігор та хлопці, які з ним працюють, знали особисто.

"Волонтери з Бучі - два хлопці і дівчина. Ти не можеш впізнати людей, бо вони у напіврозкладеному стані, вже почалися гнилісні стани.

Ми намагаємося покласти тіло в пакет, відчуваю в кишені паспорт. Дістаю - хлопець 1991 року народження", - згадує Ігор, який є майже ровесником загиблого.

Інший випадок, коли вбивали старих і немічних, як от лежачу бабусю Ігоревого знайомого.

робота

Автор фото, SERGEI SUPINSKY

Кількість загиблих була вражаючою, навіть для людини, яка часто бачить смерть.

"На фотографіях їх одна п'ята. Тіла одразу вивозили. Дістали - фура одразу вивезла. Їх там просто сотні. І діти, і жінки", - каже гробар.

"Вийшов покурити - його вбили"

Більшість людей, за словами Ігоря, загинули через дурницю - просто опинилися не у той час, не в тому місці. Про це розповідають родичі та сусіди загиблих.

"Вийшов покурити - його вбили. Вийшов собачку погодувати - його вбили. Щось віз з одного кінця міста в інший - його машину розстріляли. Як таке може бути? В голові таке не вкладається", - розповідає Ігор про те, що вразило його найбільше.

буча кладовище

Автор фото, Getty Images

Роботи в Бучі ще тривають. Перші дні гробарі починали роботу з 7-8 ранку, як тільки починало світати, і закінчували роботу в 11 ночі. Зараз, кажуть, роботи менше. Залишилися тіла, які знаходять у різних місцях.

"Так на Яблунському кладовищі було видно руку. Давай викопувати. Думали, там одне поховання. Розкопали - там шість тіл. Опізнати змогли лише одного. Інші тіла почали гнити, важко було сказати - жінка це чи чоловік, лише по одягу", - розповідає Ігор.

Іноді пошук людини чи її тіла затягується надовго.

"У жінки з Микулич син поїхав у Бучу. Його машину розстріляли. Місцевий мешканець затягнув тіло до себе на подвір'я і там поховав", - переказує Ігор історію перепоховання чоловіка на місцевому кладовищі.

"Це моя робота. Я мав її робити"

Ігор Середа переконаний у важливості роботи, яку він робить. Саме тому він відправив з Київщини маму і сестру, а сам залишився на місці.

"Я тут і залишився через роботу. Я мав її робити", - каже він.

братська могила буча

Автор фото, Getty Images

Підпис до фото, В одній з братських могил у Бучі знайшли тіло матері і двох дітей

Під час війни, за словами гробаря, ніхто не брав гроші за поховання. Це робили з почуття обов'язку та відповідальності.

"Ми ніколи нікому не казали про гроші і що за це треба заплатити. Якщо людина вважала за потрібне і могла заплатити, то вона це робила", - пояснює Ігор.

Війна не зробила його бізнес прибутковим, але домовини розходяться з шаленою швидкістю.

"За два дні до війни мені прийшла фура трун, і за війну вони розійшлися", - каже гробар про два місяці війни.

Ігор сподівається, що робота з ексгумації тіл в Бучі скоро закінчиться. Але припускає, що тіла вбитих ще довго знаходитимуть у посадках та в лісах.

Хочете отримувати головні новини в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram або Viber!