xcounter
#

ПЗРК Martlet від британців виявився одним з найкращих рецептів проти БПЛА рашистів (відео)

ПЗРК Martlet від британців виявився одним з найкращих рецептів проти БПЛА рашистів (відео)
85683

ПЗРК Martlet LMM - вкрай цікава та до недавнього часу маловідома розробка Thales

Українські десантники показали, як знищувати БПЛА "Орлан-10" армії РФ, головний "інгредієнт" - переносний зенітний ракетний комплекс Martlet.

У мережі з'явилось доволі якісне відео із записом пуску з цього доволі екзотичного ПЗРК, яке дає можливість оцінити реальну бойову роботу.

Читайте також: Британія вже навчає наші розрахунки ППО та екіпажі бронетехніки

Зазначимо, на те що це саме Martlet вказує пускова і оператор, який супроводжує ціль до її знищення. Причина цього - у принципі наведення "лазерна стежка", коли оператор має утримувати ціль у прицілі, а ракета летить у структурованому лазерному полі.

Вкрай цікавим моментом була можливість оператора ПЗРК з такою системою наведення здійснити таке точне наведення "на руках". Але, судячи з усього, все у системі Martlet добре продумано.

Зокрема старт ракети більш ніж м'який, маршевий двигун починає роботу на відстані понад 10 метрів від оператора. А утримання цілі у прицілі здійснюється не всією пусковою, а шляхом переміщення прицільної марки за допомогою джойстика і цілком можливо у цьому ПЗРК реалізовано і певний автосупровід цілей.

У будь-якому випадку, знищення цілі типу "Орлан-10" традиційними ПЗРК вкрай ускладнене через малу теплову сигнатуру цілі, на яку інфрачервона головка самонаведення може й не спрацювати.

Серед додаткових "приємностей" Martlet - наявність тепловізора на пусковій, який значно спрощує пошук повітряних цілей, а також достатня висота польоту ракети, яка дозволяє знищувати "Орлан-10".

Зазначимо, що Martlet розроблявся, як максимально уніфікована ракета, яка може запускатися з літальних апаратів, морських та наземних платформ по всім видам цілей, включаючи легку бронетехніку.

ТТХ ракети Martlet

  1. Вага: 13 кг
  2. Вага бойової частини: 3 кг
  3. Довжина: 1,3 м
  4. Діаметр: 76 мм
  5. Швидкість: 1,5 Маха
  6. Дальність: 8 км (у випадку використання для пуску з землі, меньше)
Читайте також: Франція поставить Збройним Силам України одразу 12 САУ CAESAR - ЗМІ