Ексклюзиви
вівторок, 25 січня 2022 06:35

"Зеленський не тримає слова": другий рік триває конкурс на голову САП

Рік тому, 25 січня 2021-го, почався конкурс з обрання керівника Спеціальної антикорупційної прокуратури, його заступника й начальника п'ятого відділу прокуратури. Попередній керівник САП Назар Холодницький завершив роботу на посаді 21 серпня 2020 року. З того часу обов'язки виконує Максим Грищук. Сполучені Штати Америки хочуть найближчим часом побачити призначення керівника Спецпрокуратури, про це 19 січня сказав державний секретар США Ентоні Блінкен.

Як триває конкурс на посаду – у матеріалі Gazeta.ua.

Автор: "Українська правда"
  За результатами конкурсу, які не затвердили, у фінал вийшли детектив НАБУ Олександр Клименко й прокурор Офісу генпрокурора Андрій Синюк
За результатами конкурсу, які не затвердили, у фінал вийшли детектив НАБУ Олександр Клименко й прокурор Офісу генпрокурора Андрій Синюк

На початку конкурсу до участі допустили 115 кандидатів. Конкурсна комісія утворена з 11 осіб: чотирьох представників ради прокурорів – серед них Роман Куйбіда, заступник голови правління ГО "Центр політико-правових реформ", Нона Цоцорія – екссуддя Європейського суду з прав людини, Драго Кос – був першим головою Комісії із запобігання корупції Словенії, Томас Файрстоун – колишній прокурор США. Та ще сім членів від Верховної Ради.

21 грудня торік комісія проводила співбесіди з фіналістами конкурсу. Це є останнім етапом з добору кандидатів. Комісія мала визначити переможців. Однак п'ятеро делегованих Верховною Радою членів відмовилися затверджувати результати. Пояснили тим, що нібито "залишився незатвердженим допуск до держтаємниці одного кандидата". Голова комісії депутатка від групи "За майбутнє" Катерина Коваль заявила, що засідання треба перенести, щоб отримати офіційний документ про такий дозвіл.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Те, як затягують конкурс з обрання керівника САП, – плювок в обличчя Байдену": він триває майже рік

За результатами конкурсу, які не затвердили, у фінал вийшли детектив НАБУ Олександр Клименко й прокурор офіса генпрокурора Андрій Синюк. Клименко набирав 246 балів. Його конкурент – 229. Детектива мали б призначити новим керівником САП, а Синюка – його заступником. Останнього просуває Офіс президента, пишуть ЗМІ.

Клименко брав участь у розслідуваннях "газової справи" екснардепа Олександра Онищенка, щодо екскерівника Державної фіскальної служби Романа Насірова. Розслідував справу, у якій НАБУ підозрювало заступника голови Офіса президента Олега Татарова в причетності до корупційної схеми ще в часи роботи адвокатом.

Андрій Синюк – прокурор першого відділу процесуального керівництва управління нагляду за додержанням законів СБУ та ДПСУ Департаменту нагляду за органами безпеки, фіскальною та прикордонною службами офіса генерального прокурора.

Обрати нового керівника САП і забезпечити прозорий процес обрання нового директора Національного антикорупційного бюро президент Володимир Зеленський обіцяв після зустрічі з президентом США Джо Байденом 1 вересня 2021 року. Про це йдеться у спільній заяві Києва й Вашингтона щодо стратегічного партнерства двох країн.

Корумповані сили блокують роботу комісії, заявило посольство США в Україні. Тимчасово повірена у справах США в Україні Крістіна Квін у грудні торік заявила, що процес призначення нового керівника САП в Україні мав завершитися 2021-го. Президент Зеленський, прем'єр-міністр Денис Шмигаль і голова Нацбанку Кирило Шевченко підписали зобов'язання перед МВФ обрати голову САП до 21 листопада 2021 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Хочемо побачити найближчим часом" – Блінкен говорив із Зеленським про топпризначення

Офіс президента зацікавлений у тому, щоб САП очолила контрольована й прогнозована людина, говорить Олександр Лємєнов, засновник організації StateWatch, юрист.

Автор: Олександр Лємєнов
  "Затягування оголошення результатів - це гра, яка не має нічого спільного із державою. Тільки шкодить нашій міжнародній репутації", каже Олександр Лємєнов.
"Затягування оголошення результатів - це гра, яка не має нічого спільного із державою. Тільки шкодить нашій міжнародній репутації", каже Олександр Лємєнов.

"Конкурс по факту виграв Клименко. Його і мають призначити керівником САП. Не роблять цього, бо відтягують момент, щоб процедури оскаржити призначення через Окружний адміністративний суд Києва. Очікуємо, що Офіс президента руками Татарова (Олег Татаров – заступник голови Офіса президента Андрія Єрмака, був адвокатом ексзаступника голови Адміністрації президента Януковича Андрія Портнова. Під час Революції гідності курирував затримання та просування кримінальних справ проти майданівців. Заявляв, що мітингувальники в центрі Києва загинули від поранень у потилицю. Стріляли в них нібито не міліціонери, а люди поряд. – Gazeta.ua) через конкурсну комісію затягуватиме оголошення результатів. Це гра, яка не має нічого спільного з державою. Тільки шкодить нашій міжнародній репутації.

Залишилося фінальне голосування і призначення на посаді. Це політична воля президента. Саме його підлеглі гальмують цей процес. Міжнародні партнери нічого не можуть зробити, крім натяків. Є домовленості, честь, ділова репутація. Коли ти дав слово – маєш виконувати. Зеленський не тримає слова.

Влада втратила довіру наших партнерів. В Офісі президента вважають, що це зійде їм із рук. Це відбувається в умовах зовнішньої агресії. Глава держави не розуміє всіх негативних наслідків. А радники доносять йому інформацію, на основі якої робить хибні кроки.

Від таких дій страждає підтримка України. Але свою політичну відповідальність президент не розуміє. Замість Зеленського ніхто не ухвалюватиме рішень".

САП – самостійний структурний підрозділ офіса генерального прокурора. Орган утворили 22 вересня 2015-го. Там наглядають за додержанням законів під час проведення оперативно-розшукової діяльності Національного антикорупційного бюро. Спецпрокуратура підтримує державне обвинувачення у відповідних провадженнях. Представляє інтереси громадянина або держави в суді у випадках, передбачених законом і пов'язаних із корупцією.

Зараз ви читаєте новину «"Зеленський не тримає слова": другий рік триває конкурс на голову САП». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути