«Дія» як зародок нової Матриці

Костянтин Корсун

Мінцирк повідомив радісну новину: нібито, тепер у Дію приходитимуть сповіщення у разі, якщо хтось оформив на ваше ім’я кредит.

Перше, що приходить на думку: це чергова спроба вирішити проблеми з численними «кредитами через Дію»: спочатку для боротьби з цим явищем запровадили підпроект «Дія.Підпис», який успішно (та очікувано) провалився.

Тепер оці пуш-повідомлення. Начебто виглядає як корисна функція, яка начебто мала б вирішити проблему.

Але цей Світ трохи складніший, ніж це виглядає у накурених мізках «дієвих». Тож давайте розбиратися шо тут не так.

По-перше, в Україні існує кілька бюро кредитних історій.

УБКІ – одне найбільше з них, але не єдине. Це бюро на 99,71% належить ПриватБанку. І цей банк був дійсно приватним, коли Бюро було засновано у 2005 році. Але тепер фактично повністю контролюється державою. Кажуть, що УБКІ володіє інформацією про 80% усіх виданих в Україні кредитів. Чудово. Але як стосовно інших 20%? За деякими оцінками, зараз у країні видано десь 10 мільйонів кредитів. Виходить, що УБКІ не володіє інформацією про близько 2 мільйонів кредитів. Тобто вірогідність, що шахраї таки візьмуть на вас кредит, але Дія радісно мовчатиме про цей факт, – приблизно 20%. Готові поставити 1 до 5?

По-друге: неясно, як це працює, чому безкоштовно, і хто за це має заплатити.

Зазвичай, перевірка кредитної історії – платна штука, кожне бюро кредитних історій пропонує зацікавленим особам та компаніям різні види підписок. Наприклад, той самий УБКІ за 350 грн. на рік пропонує рівно те саме, що Дія пропонує безкоштовно. А Дія пропонує послугу від того ж самого УБКІ, на скріні. То як одне й те саме може бути і платним, і безкоштовним?

І що тоді пропонує Дія «безкоштовно»? Хоча стоп, де написано про «безкоштовно»? Читаємо уважно:

«Команда Мінцифри запускає в Дії важливу послугу для захисту українців та протидії шахрайству — push-сповіщення про нові кредити».

Таак. Читаємо далі.

«Функція працює за замовчуванням. Оновлювати застосунок не потрібно».

Ага, слово “безкоштовно” прямо не написано, але написано “працює за замовчуванням”, тобто додатково платити не потрібно, так же ж?

А як саме УБКІ подає цю новину? Трохи інакше:

«За наявності підписки на сповіщення користувачі Дії миттєво дізнаватимуться про перевірку їх кредитної історії з метою оформлення нового кредиту та про відкриття нового кредиту після його появи у кредитній історії».

Еммм, а шо значить «за наявності підписки»? «Підписка» означає 350 грн на рік чи просто «не вимикати кнопочку в Дії»? І чому одна й та сама послуга, від одного постачальника є платною та безкоштовною одночасно?

До речі, про «відмикати кнопочку». Я на своєму тестовому телефоні знайшов цю функцію десь на десятій хвилині пошуків. Як виявилося, треба було у розділі «Повідомлення» натиснути на коліщатко, і потім стає видно, що функція «отримання сповіщень щодо змін в кредитній історії» увімкнена. Хоча я її не вмикав. Дія сама за мене її увімкнула, без мого бажання і без моєї команди. Іншими словами, Дія вже почала приймати рішення за нас.

Тепер я розумію, як виглядатиме «повстання машин»: людям буде на це просто пох. А шо, програмка красивенька, зручна, то нехай приймає рішення за мене.

Шо-шо кажете? Помилки архітектурної моделі? Якісь слова незрозумілі, тьху на вас.
Не дуже безпечна, фахівці не радять користуватися? Ой, та я більше вірю державним чиновникам, ніж якимсь там фахівцям, яких я не знаю. А от головний діджітал-чиновник чітко сказав: «Дія безпечна! Мамой клянуся!»
Дія слідкує за користувачем? То й нехай, мені нема чого приховувати, я ж чесна людина.

За деякий час:
«А чому це Дія записала мене у Нацгвардію? Я ж наче не записувався…».
«Трохи дивно, що Дія перереєструвала мою дитину на іншу адресу, де є вільні місця у дитсадку».
«Емм, Дія підтвердила отримання повістки на виклик до суду, це як?».
«Я ж наче не давав згоди розібрати мене на органи після смерті, а чому Дія поставила тут галочку?».
«А тут Дія каже, що проголосувала за мене на виборах за партію влади. Емм, я ж за них начебто не хотів голосувати?».

Але все це теорія, здогадки, припущення, моделювання можливих ситуацій. Тому давайте спершу звернемося до нашого законодавства, яке всіх нас так законодало.

Закон України «Про організацію формування та обігу кредитних історій».

У статті 13 цього закону написано, що:

«суб’єкт кредитної історії має право ознайомитися з інформацією, що міститься у його кредитній історії, а саме:
1) кредитним звітом;
2) інформацією з реєстру запитів».

Прекрасно. Але зробити це можна «шляхом звернення до Бюро у порядку, визначеному Положенням Бюро». Ладно, а шо ж написано у Положенням про УБКІ? А немає його у відкритому доступі. На сторінці цієї компанії є лише посилання на закрите посилання на гугл-драйв.

Думаю, десь у цій таємничій невизначеності «дієві» знайшли для себе шпаринку, щоб надати собі право надсилати в УБКІ запити від імені користувачів Дії.

І, до речі, згідно з Законом, запитати дані своєї кредитної історії безоплатно можна лише раз на рік (пункт 3 ст. 13).

А може, Дія щось не договорює, і ця функція є лише рекламним безкоштовним «пробніком»?

І на якій підставі УБКІ надає Дії доступ до своїх баз даних? Можна показати документ/постанову/розпорядчий документ? Шо, невже знов «Для службового користування»?

І нарешті експеримент. Практична перевірка, без усіє цієї вашої теорії.

Попросив знайомого (назвемо його містер Д), щоб він через свої зв’язки у одній фінансовій компанії надіслав «запит кредитної історії». Начебто містер Д хоче взяти кредит, і фінансова компанія перевіряє його кредитну історію. Як не дивно, але пуш-повідомлення таки прийшло (скрін).

Правда, не зовсім зрозуміло, куди саме «зверніться до кредитора», та як оскаржити позику в УБКІ. Але воно працює.

Щоправда, відповіді на вищенаведені питання не дає, а лише підтверджує їх актуальність.

Короткі висновки:

  • Нова функція не вирішує всіх проблем оформлення на нас «лівих кредитів». Особливо для тих 20%, інформація по яким не надходить в УБКІ.
  • Не зовсім зрозуміло, хто насправді платить за цей бенкет, і як довго триватиме халява.
  • Неясно, на яких підставах УБКІ надає Дії доступ до своїх баз даних.
  • Нова функція, не зрозуміло, чи взагалі законна з точки зору свободи прав людини та свободи вибору, адже виходить так, що Дія тепер приймає рішення сама, без згоди користувача. Цього разу вона начебто працює в інтересах юзерів, але якщо дозволити їй приймати рішення замість нас – де гарантія, що подальші рішення будуть також в наших інтересах?

У останній Матриці Аналітик сказав фразу, яка мені вважається доречною для ілюстрації загалом всього проекту Дія:

«Вони (вівці) не хочуть свободи або повноважень. Вони хочуть, щоб їх контролювали. Вони жадають комфорту впевненості».

І тепер я дивлюся на Дію як на зародок нової Матриці.

P.S.: А тут ще й продуктові картки у Дії хочуть ввести. Градус сюрреалізму наростає.

Автор