Це помітно зокрема в тому, як швидко Росія зорієнтувалася і відправила війська. Таку думку в ефірі 24 каналу висловив директор Інституту близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

Важливо До тисячі людей: влада заявила про затримання протестувальників у Алмати

Він вважає, що подібний розвиток ситуації обговорювали і під час саміту в Санкт-Петербурзі у грудні. Тоді всі відчували, що назріває.

Путін знав про такий сценарій,
– наголосив Семиволос.

За його словами, не Росія – основний інвестор в Казахстан, а Захід. Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв це чудово розуміє і постійно на цьому наголошує.

Семиволос: Токаєв хоче вивести війська Росії якнайшвидше

Дослідник зауважив, скільки російські військові пробудуть на території Казахстану – ніхто не знає: ні Путін, ні Токаєв.

Хоча Токаєв хоче вивести їх (війська – 24 канал) якомога швидше. Він відчуває, що це – дуже непопулярне рішення і багато людей його вважають зрадником,
– зауважив аналітик.

Він пояснив, що якщо Путін затягуватиме цей процес, він наражатиметься на ще більше незадоволення казахів і зростання антиросійських настроїв.

Варто не забувати Китай, який уважно за цим всім стежить. Він не буде задоволеним, якщо російські війська залишаться в Казахстані надовго. Адже Китай вважає Казахстан зоною своїх інтересів.

Iгор Семиволос

Директор Інституту близькосхідних досліджень

Ситуація в Казахстані не впливає на Україну

Семиволос вважає, що напряму ситуація в Казахстані не впливає агресію Росії проти України. "Плани Путіна не змінюються. Лише навпаки – вони укріплюються в думці, що довкола них – вороги, які плетуть змови", – сказав дослідник.

Семиволос розповів про слід Росії в Казахстані: дивіться відео

Слід Росії у протестах в Казахстані

  • Президент Казахстану Токаєв 5 січня звернувся до країн-учасниць Договору про колективну безпеку (ОДКБ) із проханням ввести війська для боротьби з "терористами".
  • Росія направила свої війська для придушення протестів у Казахстані. Також військових російськими літаками відправила Білорусь. Пізніше такі ж рішення ухвалили Вірменія, Киргизстан і Таджикистан.
  • Влада Казахстану після прибуття російських військових заявила, що станом на 7 січня майже придушила протести і відновила "порядок".