$ 39.6 € 42.28 zł 9.77
+3° Київ +5° Варшава +13° Вашингтон

Доходи та витрати: як заробляли й витрачали українці

Діденко Сергій 04 Січня 2022 20:16
Доходи та витрати: як заробляли й витрачали українці

В умова кризи схильність населення до заощадження істотно зростає, адже цілком природно, що побоювання на тлі невизначеності посилюють стриманість до споживання. Українці не є винятком, й упродовж коронакризи сформувався ефект відкладеного попиту.

У 2021 році значний споживчий попит знижував схильність до заощаджень населення. Кошти, які домогосподарства акумулювали під час кризи, поступово використовувалися. Помітно скоротилися обсяги коштів на поточних банківських рахунках у третьому кварталі.

Наявна динаміка заощаджень відповідає докризовій та свідчить про нормалізацію поведінки населення, зазначають у Нацбанку. Однак  зростання доходів населення сприяє подальшому нарощенню строкових вкладів у національній валюті. У  ІIІ кварталі 2021 року, на відміну від попередніх періодів, приріст заощаджень населення становить 9,4 млрд. грн.

Про це повідомляє Держстат. Доходи населення в ІIІ кварталі 2021 року проти показників аналогічного періоду 2020 року зросли на 118%, витрати також зросли - 121,4%, заощадження зросли на 30,7%, а наявний дохід у розрахунку на одну особу (грн) також зріс — на 118,8%.

Ми вирішили висвітлити зміни доходів та їх джерел, а також витрати, напрямки й споживчі настрої населення.

Доходи та витрати населення в IIІ кварталі 2021 року

Доходи населення в ІIІ кварталі 2021 року становили 1221,8 млрд. грн. Про це повідомив Держстат (табл. 1).

Таблиця 1 - Доходи та витрати населення в ІIІ кварталі 2021 року

 

Джерело: ДССУ.

Згідно з даними таблиці, проти аналогічного періоду доходи зросли на 18,7%, зокрема заробітна плата – на 19,9%, прибуток та змішаний дохід – на 21,3%, дохід від власності, одержаний – на 12,7%, соціальні допомоги та інші одержані поточні трансферти – 15,4%. Загалом, зростання доходів упродовж 2021 року становить 5,8% (рис. 1).



Рисунок 1 - Зміна реального наявного доходу, % до відповідного кварталу попереднього року

Джерело: ДССУ.

Варто зазначити, у структурі доходів населення у 2021 році соціальні допомоги та інші одержані поточні трансферти зменшилися (рис. 2).



Рисунок 2 – Структура доходів населення, %

Джерело: ДССУ.

Також зменшилися доходи від власності. Неістотно зросли позиції по зарплаті та прибутку й змішаному доходу.

Варто зазначити, зростання наявного доходу домогосподарств триває упродовж року. Основним чинником зростання доходів є зарплата, що підвищується через відновлення попиту на робочу силу та вищу зайнятість. Однак, через інфляцію зростання ж реального доходу істотно сповільнилося. У ІІІ кварталі 2021 року наявний дохід у розрахунку на одну  особу в Україні становив – 23 325  грн.

Витрати населення в IIІ кварталі 2021 року становлять – 1212,4 млрд. грн, йдеться у повідомленні відомства.

 

Рисунок 3 – Структура витрат та заощаджень населення, %

Джерело: ДССУ.

Підвищення цін нині стимулює домогосподарства активніше витрачати накопичені кошти, зокрема і на великі придбання. Тож зберігається високий споживчий попит.

Приріст заощаджень  зріс за період третього кварталу й становить - 9,4 млрд. грн, йдеться в повідомленні Держстату.

Споживчі настрої населення

На тлі посилення інфляційних тенденцій та посилення обмежувальних заходів, споживчі настрої населення погіршилися.

Про це повідомляє Info Sapiens. За даними дослідження «Споживчі настрої в Україні» у листопаді 2021 року Індекс споживчих настроїв (ІСН) становив 66 п. Зниження індикатора спричинене падінням усіх індексів, крім Індексу очікуваного розвитку економіки впродовж найближчого року, який неістотно зріс й зупинився на позначці - 63,4 п., йдеться в повідомленні.

Таблиця 2 - Динаміка індексу споживчих настроїв в Україні

 



Джерело: Info Sapiens.

Отже, у листопаді минулого року індекс споживчих настроїв склав 66, що на 2,8 п. нижче за показник жовтня 2021 року.

Індекс поточного становища (ІПС) на 4,5 п. нижче за показник жовтня — й становить 62,3.

Індекс економічних очікувань (ІЕО) у листопаді складає 68,5, що на 1,7 п. нижче від рівня цього індексу у жовтні, зазначають аналітики Info Sapiens.

У листопаді показник індексу очікуваної динаміки безробіття збільшився на 2,7 п. та складає 137,6. Індекс інфляційних очікувань зменшився на 2,3 п. й становить 189,6.

Також погіршилися очікування українців щодо курсу гривні впродовж найближчих 3 місяців: індекс девальваційних очікувань зріс на 2 п. та складає 135,6.

В підсумку варто зазначити, у листопаді 2021 року спостерігається тенденція до зниження показників Індексу споживчих настроїв та його складових, зокрема щодо Індексу поточного становища. Загалом Індекс знаходиться на рівні листопада 2020 року, коментують аналітики Info Sapiens.

Нагадаємо,  ділові очікування підприємств українського бізнесу погіршилися внаслідок суттєвого зростання цін, що обумовлює витратність виробництва, відтак збільшення собівартості продукції й погіршення її конкурентоздатності. Підприємства більшості видів економічної очікують скорочення працюючих.