"Укрнафта" намагалася вибірково виплатити дивіденди, держоргани заблокували процес

Вівторок, 28 грудня 2021, 16:05
 
укрнафта

23 грудня "Укрнафта" заявила про виплату дивідендів. У Нацдепозитарії виявили, що переведені на виплату дивідендів кошти отримають не всі міноритарні акціонери компанії, а лише частина з них.

Джерела: "Укрнафта", НКЦПФР, засновник інвесткомпанії Універ Тарас Козак.

Оскільки вибірковість виплати дивідендів суперечить законодавству, Нацдепозитарій звернувся до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку. В регуляторі пообіцяли "вивчити і проаналізувати дії "Укрнафти".

"Укрнафта, контрольована нині модним олігархом (Ігорем Коломойським – ред), не любить чесно виплачувати дивіденди. Переважно належні прибутки отримували лише пов‘язані з Коломойським офшори та держава. Тисячам міноритарних інвесторів, пересічним громадянам України платили дірку від бублика. Лише через судові позови деякі з них отримували законні дивіденди. Це тривало багато років", – написав Козак.

Реклама:

За його словами, цьогоріч "Укрнафта" намагалася діяти аналогічним чином. В Національний депозитарій, який є платіжним агентом дивідендів, надійшли кошти для вибіркових акціонерів.

"НДУ не потрапив у розставлену пастку і відмовив Укрнафті у її незаконній вимозі. НКЦПФР підтримала Нацдепозитарій і захистила права міноритарних інвесторів", – пояснив Козак.

ОНОВЛЕНО

Пряма мова пресслужби "Укрнафти":
ПАТ "Укрнафта" мало намір до 31 грудня 2021 року виплатити через депозитарну систему України в повному обсязі дивіденди за 2018 рік всім акціонерам, у власності яких обліковується менше 5% статутного капіталу Товариства.
Ще місяць тому Товариство звернулось до Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку України, запропонувавши погасити живими грошима до кінця 2021 року заборгованість з виплати дивідендів за 2018 рік перед 12 тисячами акціонерів, за виключенням НАК "Нафтогаз України" та власників значних пакетів акцій Товариства.
23.12.2021 року ПАТ "Укрнафта" перерахувало Центральному депозитарію перші 30 мільйонів гривень для виплати понад 11 тисячам акціонерів. 24.12.2021 року Товариство планувало перерахувати інші 110 мільйонів гривень для виплати решті акціонерам.
Проте НКЦПФР та Центральний депозитарій заблокували процес, посилаючись на підзаконний нормативно-правовий акт НКЦПФР. Від Товариства вимагають сплатити дивіденди одночасно всім акціонерам, хоча Закон України "Про акціонерні товариства" не містить жодних умов та обмежень в черговості сплати дивідендів через депозитарну систему України. Крім того, такий порядок виплати є технічно неможливим, оскільки для понад 1 тисячі акціонерів відсутня необхідна податкова інформація, про що добре відомо регулятору.
Отже через позицію НКЦПФР та Центрального депозитарію тисячі фізичних осіб та сотні юридичних осіб, що є акціонерами "Укрнафти", залишаються без дивідендів.
Товариство вважає, що з моменту своєї відмови у забезпеченні перерахування 30 млн. грн. для виплати понад 11 тисячам акціонерів "Укрнафти" Центральний депозитарій розділив відповідальність з Товариством за затримку у виплаті дивідендів перед цими акціонерами. ПАТ "Укрнафта" має намір залучати Центральний депозитарій для спільного розгляду ймовірних позовів акціонерів Товариства з приводу захисту порушеного корпоративного права на отримання дивідендів за 2018 рік.

Нагадуємо:

Видання "Дзеркало тижня" повідомило, що уряд планує до кінця року розділити компанію "Укрнафта" на "газову" та "нафтову" частини. 

За таким планом "Нафтогазу" відійдуть три чверті видобутку газу та до 40% нафти. Та, зазначає видання, у такому разі переробляти нафту НАКу буде ніде, окрім як на Кременчуцькому НПЗ Коломойського.

На початку 2021 року "Нафтогаз України" розпочав перемовини з міноритарними акціонерами ПАТ "Укрнафти" щодо розділення активів компанії. Без розділення, зокрема, "Нафтогаз" не зможе вийти на IPO.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: