Нічний жах найвеличнішого з політиків

Гліб Бабіч

Підписати клопотання про арешт Порошенка (або просто зробити інформаційний “злив”) на Різдво, напевно, здається тонким і красивим ходом найвпливовішому політику сучасності. Ну, таким собі сценічним ходом, після якого шалені аплодисменти, квіти та шампанське. Його у цьому переконали. Маленьку, закомплексовану, некомпетентну людину, яка за абсурдним збігом обставин набула практично диктаторської влади, легко переконати в чому завгодно. І він, мабуть, це зробив. Потягнув гачок і спустив механізм.

Мені весь цей майже трирічний “зелений експеримент” нагадав про одну історію. Кажуть, на зорі фастфуду в Україні до одного із новостворених закладів Мака приїхала комісія, яка відповідає за франшизу. І наприкінці дня їхній головний сказав історичну фразу: “Я не уявляв, що можна так швидко рухатися і при цьому так повільно працювати”.

Але наша влада втерла б ніс будь-якому розболтаному фастфуду. Ті хоч повільно, але працюють. У цих рухи куди швидші. Шалений принтер. Тисяча виходів на публіку з черговим “Алле-оп!”. Плани на десятиліття та мільярди мільярдів. І при цьому нічого не рухається вперед. Навіть повільно. Все летить у зворотний бік і вниз.

Економіка, енергетика, зовнішня політика, інвестиційний клімат, податкове та тарифне навантаження, охорона здоров’я, забезпечення оборони – все змішалося в снігову кулю, яка летить з гори і потихеньку перетворюється на лавину, яка загрожує поховати всіх. Окрім тих, хто залишився на вершині гори і зіштовхнув на нас весь цей жах (їм так здається).

Єдине, що поки що не вдалося, – це зіткнути до прірви армію. Але тут усе сталося всупереч. Через міцність механізму, налагодженого за попередні роки. І через людей. Єдине, що довго і системно у них виходило, – це обмеження дій власної армії, намагаючись зазирнути в очі божевільному північному диктатору. Але й тут не зрослося за підсумком. За що дякуємо виключно народу України в його активному небажанні цілувати власних убивць.

І все, що вони роблять, поступово заганяє їх в область неприйняття. Проскочивши період “кредиту довіри” та істеричного бажання електорату “спробувати нове”, вони обвалили це “нове” на голови своїх фанатів (та інших до купи). Гаманець, холодильник і відсутність почуття безпеки поступово стукають у двері дедалі більшій кількості “непробивних”. Рейтинги падають, роздратування зростає.

Але вони щоразу роблять нові й нові фатальні кроки. Ні, це не “болючі реформи”, які теж дратують більшість. Це незрозумілі стрибки, в процесі яких оголошена мета зі старту виявляється у протилежному боці. І будь-яка дія веде виключно до погіршення ситуації.

Складається враження, що вони себе свідомо заривають. Але якщо придивитися, вони закопують усіх нас. Країну.

Напевно, єдина людина, яка не бачить всього цього, тому що знаходиться в міхурі ретельно підтримуваних ілюзій, – сам Зеленський. Мабуть. Але не точно.

Я давно переконаний, що ті, хто привів його до влади (і затягнув слідом величезну обойму негідників) мали єдину мету. Дозволити їм діяти самим. Злегка спрямовуючи “на поворотах”. Щоб зіткнути Україну у хаос. Будь-якими методами. Ось тут у них системна помилка. Хаос – саме той момент, який змушує нас чинити опір. Будить нас і об’єднує. Так було.

А Порошенко – це контраст. Навіть власники “великої кількості питань до Порошенка” не можуть настільки щільно заплющити очі, щоб не бачити реальності минулих років. Особливо порівняно із сьогоденням. Замість того, щоб здати країну без бою і впасти в економічну та політичну прірву, – ми вистояли. Побудували справжню армію. Вирівняли економіку. І стали незалежними багато в чому. Вперше за всю історію реально незалежними. Хоча “здати” країну в 14-му було легко та просто. Якби тоді до влади прийшов умовний “зеленський”, ми закінчилися б як країна десь восени.

І все це відбулося за каденцію того, кому сьогодні намагаються пришити державну зраду? Ріалі?

Тому у найвеличнішого з політиків це як нав’язлива ідея. Тому хочеться максимально замазати, дискредитувати, а краще б стерти з пам’яті. Щоб не було контрасту. Щоби не порівнювали. Щоб убити власний нічний жах, який зайняв місце відсутньої совісті.

І це з радістю використовують ті, хто стоїть за його спиною і легко маніпулює їм у чужих інтересах.

Ще один крок. Ще одна дурість. Роздратована розбещена дитина, яка вирішила, що вона може погратися з тектонічними плитами. Не підозрюючи, що це найжорсткіші жорна. І закінчиться це передбачувано.

Тому вони продовжують. Просто настала черга ще одного добре поставленого і підсвіченого софітами пострілу у ногу. У цьому вони є чемпіонами. Top Gun.
От тільки стріляють вони цього разу артилерійським калібром.