• USD 39.5
  • EUR 42.2
  • GBP 49.1
Спецпроєкти

Євген Магда про те, чому Україна може не отримати "водневі інвестиції" з Німеччини

Якою стане німецька політика щодо України у виконанні нової коаліції в Бундестазі, "ДС" розповів директор Інституту світової політики Євген Магда

Євген Магда
Євген Магда
Реклама на dsnews.ua

"ДС" У Німеччині оприлюднили угоду нової трипартійної коаліції та склад уряду. МЗС очолить Анналена Бербок, глава "зелених", яка декларувала підтримку України. Якою буде політика її відомства порівняно з МЗС Хайко Мааса?

Є.М. Перевага Анналени Бербок в тому, що у неї є досвід роботи в зовнішній політиці, є британська і американська освіта. Але мені здається, їй бракує досвіду і певних політичних якостей. Адже "зелені", які в березні-квітні були лідерами, потім відкотилися на третє місце, не в останню чергу через кілька скандалів, пов’язаних з Бербок, зокрема її науковою діяльністю. Це не причина звинувачувати її в якійсь безтямності і що вона не буде нічого робити, але не думаю, що підтримка України з її боку одразу стане всеохоплюючою.

Підтримка асоційованого тріо у питанні нашої євроінтеграції, буде. Ок. Але не думаю, що за чотирирічну каденцію цього Бундестагу ми побачимо вступ до ЄС України чи Грузії з Молдовою. Тобто це обіцянка, яка, за великим рахунком, нічого не коштує. Підтримувати вступ України до НАТО Німеччина не збирається, бо це, можна сказати, є компонентом американської зовнішньої політики.

Перевага ж для нас в тому, що заяви Бербок і майбутнього міністра економіки та екології Роберта Габека будуть частіше звучати у відповідній тональності. Але переламати ситуацію на власну користь молодші партнери по коаліції не зможуть.

"ДС" В коаліційній угоді нічого немає про "Північний потік — 2". Зелені теж закрили для себе цю тему і не чинитимуть опір його запуску?

Є.М. Тут є проста логіка. Коаліція бере на себе низку зобов’язань, в тому числі в соціальній сфері, а для цього потрібне економічне зростання. В умовах чергової хвилі ковіду, відповідних виплат і витрат. Кров економіки — це нафта і газ, тому вони знайдуть формулу. Скажімо, в інтересах німецької держави запуск "Північного потоку — 2", узгодженого і збудованого ще за попереднього канцлера, є конче необхідним. Саме тому питання "Північного потоку — 2" винесено за рамки коаліційної угоди: це означає, що з його запуском німецький істеблішмент вже погодився, в коаліції не хочуть протиріч з цього приводу. Тому я не вірю, що здібності і досвід Бербок зможуть зупинити введення газопроводу в експлуатацію і не думаю, що Україна матиме достатньо аргументів проти запуску, навіть за наступальної позиції нашого посла в Німеччині Андрія Мельника.

"ДС" Чи можемо ми розраховувати на якісь суттєві компенсації після запуску "Північного потоку — 2" у вигляді, наприклад, реально великих інвестицій у водневі проекти в Україні?

Реклама на dsnews.ua

Є.М. А це залежить від того як коаліція буде сприймати заяву фрау Меркель і пана Байдена про те що вони, давши фактично відмашку на "Північний потік — 2", пообіцяли інвестиції обсязі одного мільярда євро в українську енергетику. Та у нас в цьому питанні є проблеми, тому що ДТЕК не отримав дивіденди по "зелених" облігаціях. А це дає їм підстави казати: "Як ми можемо у вас вкладати кошти, якщо ви не відповідаєте по своїх зобов’язаннях". І це дійсно серйозна проблема. Та й морального зобов’язання перед Україною нова влада вже не має.

"ДС" Як змінилося ставлення до України в новій коаліційній угоді порівняно з попередньою?

Є.М. "Червоно-чорна" коаліція, звичайно, дискредитувала прапори "бандерівців", а її реальним символом можна назвати "формулу Штанмайєра". І виникає питання, як нова коаліція буде діяти в контексті "нормандської четвірки". Чи буде вона докладати зусиль для того, щоб цей формат знову запрацював, і чи не буде підштовхувати Україну до певних поступок. Наразі ми цього не знаємо.

Тому нам доведеться пристосовуватися, шукати можливості для діалогу та певних предметних дій. Нагадаю, що Німеччина залишається одним з провідних економічних партнерів України, але виникає питання, чи будуть заходити німецькі інвестиції. І чи є у нас відповідні умови для інвесторів. Де інвестиційні няні, які можуть "шпрехен зе дойч"? Це проблема, відповіді на яку сьогодні немає. А факт присутності України в новій угоді свідчить лише про те, що ця коаліція більш демократична, готова до діалогу з Росією, виступає за вибори в Білорусі, але це не означає, що вона повністю україноцентрична.

"ДС" Міністерство оборони відійшло СДПН. Зброї від Берліна нам не чекати?

Є.М. Це означає, що ембарго Німеччини на постачання зброї в Україну залишатиметься в силі. Повторю — Німеччина не має амбіцій щодо підтримки вступу України в НАТО. І постачання нам зброї теж не належить до її пріоритетів, бо, як казав соціал-демократичний екс-міністр закордонних справ Хайко Маас: "Як я подивлюся потім в очі Лаврову?". Цікаво, як він дивився у очі нашому Кулебі після поставки німецькою "Сіменс" турбін до Криму? Тому не бачу тут для нас якогось прориву і оптимізму.

    Реклама на dsnews.ua