Зміст:
  1. Гібридна війна
  2. Енергетична (не)залежність
  3. Споживання палива в Україні у 2020 р.
  4. Ставка на атом

"Росія", "криза", "війна". Ці слова все частіше можна почути в одній зв'язці. Чиновники та розвідники публічно заявляють про можливий повномасштабний наступ російської армії.

Головна мета Росії – дестабілізація і військовий наступ у січні-лютому 2022 року, заявив начальник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов. За його інформацією, РФ хоче спровокувати в Україні протести, які б показали, що "люди налаштовані проти уряду". 

Передувати наступу можуть також економічна та енергетична криза в Україні, припускає розвідка. Розпалити останню простіше за інші.

"Вони роблять все, щоб ми ще більше відчули на собі світову енергетичну кризу", – говорив в ефірі телеканалу 1+1 заступник міністра енергетики Максим Немчинов.

Що саме? Україна продовжує залежати від імпорту вугілля та зрідженого газу.

LIGA.net розбиралась, як на цьому грає Кремль і чим це загрожує Україні.

Гібридна війна

"Ми сьогодні фактично перебуваємо у стані енергетичної війни з Росією", – впевнений заступник міністра енергетики Немчинов.

Останній наочний приклад – зупинка з 1 листопада експорту до України дефіцитного антрациту та зменшення на третину постачання зрідженого газу.

Час було обрано "вдало". Ціни на автогаз б'ють рекорди. А запаси вугілля на українських теплоелектростанціях, за даними Міненеро, аномально низькі. На 24 листопада – 379 400 т, це вдвічі менше за норму.

Спроби замістити імпорт вугілля закупівлею в Казахстані провалилися. Росія заблокувала транзит, пославшись на ремонтні роботи на залізниці.

Читайте також: SWIFT, Javelin та обвал рубля. Що чекає на Путіна, якщо він нападе на Україну: три сценарії

Це не все. За даними голови енергетичного комітету Верховної Ради Андрія Геруса, Росія також відмовилась від постачання до України електроенергії, що могло б зменшити навантаження на генерацію з початком холоду.

Чому у Росії на сьомий рік анексії Криму аж настільки багато важелів впливу? Складна відповідь – могло бути більше.

Енергетична (не)залежність

За останні роки Україна доклала немало зусиль, щоб злізти з російської енергетичної голки. Головне досягнення: понад п'ять років українські компанії не імпортують російський газ, віддаючи перевагу європейському ринку.

ТЕС та АЕС запустили диверсифікацію – переобладнали більшість теплових енергоблоків під використання газового вугілля замість антрациту і перевели шість із 15 атомних реакторів із російського на американське ядерне паливо.

Щоб прискорити процес, у грудні 2019-го РНБО рекомендувала Кабінету міністрів диверсифікувати постачання всіх енергетичних ресурсів до України. Максимум із кожного джерела – щонайбільше 30% від загальних обсягів імпорту.

За підрахунками LIGA.net, базуючись на даних Держстату, Митної служби та Консалтингової групи А-95, станом на вересень 2021-го уряд все ще не виконав мету.

Споживання палива в Україні у 2020 р.

Що змінилось у 2021-му?

Єдиний товар, де Україна зменшила залежність від РФ – дизельне пальне. Проти 2020-го, доля дизелю із Росії на українському ринку скоротилась на 12% – з 35% до 23%.

Щодо решти – гірше.

По-перше, робота дев’яти атомних енергоблоків все ще залежить від палива з Росії (але воно є).

По-друге, в Україні все ще висока доля російського вугілля та зрідженого газу – від 31% до 33% (проти 2020 року).

Що ще? Україна не імпортує з Росії газ, але транспортує його до Європи. Тут теж є ризики. Без транзиту, який щорічно приносить Оператору ГТС близько $2 млрд доходу, Україна може втратити можливість проводити віртуальний імпорт газу з Європи (докладніше читайте тут).

Крім цього, якщо РФ припинить транзит через українську ГТС, без газу можуть залишитись п'ять населених пунктів, які розташовані на кордоні з Росією. Серед них, за даними Оператора ГТС, місто Волчанськ у Харківській області, село Воєводське і смт Троїцьке, що в Луганській області. 

Усі ці загрози можуть стати реальними, коли РФ запустить в обхід української "труби" газопровід Північний потік-2. Після цього Газпром може повністю відмовитись від транзитних послуг України, що не тільки позбавить ОГТСУ левової частки доходу, але і збільшить загрозу ескалації військового конфлікту.

Ставка на атом

Негативні новини вже завдають ударів по українській економіці. Через можливу ескалацію конфлікту українські єврооблігації падають в ціні, а курс гривні слабшає. Це неприємно, але не смертельно, писала LIGA.net із посиланням на фінансових аналітиків.

Зупинка постачання вугілля із Росії та Казахстану – поки один із найнеприємніших ударів РФ.

"Ми вживаємо заходів, щоб завадити Росії створити енергетичну кризу і нівелюємо їхні спроби достатньо успішно", – переконує заступник міністра енергетики Максим Немчинов.

За даними профільного видання enkorr, на відміну від вугілля, українські компанії змогли замістити скорочення експорту із РФ дизелю та автомобільного газу внутрішніми резервами, а також імпортом із Білорусі, Литви і Казахстану.

Росія розпочала енергетичну блокаду України. Головна мета – хаос. У неї вийде?
Фото: depositphotos.com

За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, дефіцит вугілля українські ТЕС мають покрити за рахунок внутрішнього видобутку та імпорту з Польщі, США, Колумбії. Можливо, Казахстану, якщо Росія розблокує постачання. Це має відбутися вже "найближчими днями", переконував Шмигаль 22 листопада.

Не вистачить вугілля – допоможе атом. Запасів палива на станціях вистачить на півтора року, розповідав міністр енергетики Герман Галущенко. Саме АЕС уряд хоче зробити найголовнішим джерелом електроенергії, даючи ТЕС час та можливість запастись додатковим вугіллям для подальшого проходження зими.

Ця активність має допомогти уникнути віялових відключень електроенергії, якими лякають українців окремі телеканали.

Чи вистачить запасів до кінця опалювального сезону – головна інтрига, від якої залежить політична стабільність і рейтинги підтримки президента Володимира Зеленського.

В цьому протистоянні Банкова докладе всіх зусиль для перемоги.